DRUMUL INIMII – Inima sighetencei de 16 ani decedată în accidentul din Sâmbăta Mare continuă să bată: transplant realizat aseară, la Târgu Mureș

0
8931
Dr. Horațiu Suciu

TRANSPLANT DE CORD. Inima sighetencei Daria Cosovan, o adolescentă în vârstă de 16 ani (elevă a Colegiului Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației) care și-a pierdut viața în urma accidentului rutier de la Berbești, cauzat în Sâmbăta Mare, continuă să bată, salvând viața unei tinere bucureștence în vârstă de 24 de ani, aflată pe lista de cardiomiopatie de 3 ani și care în ultima perioadă a suferit o degradare a stării clinice.

 

Transplantul cardiac a fost realizat aseară, în jurul orei 20.00, la Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, de echipa coordonată de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, doctorul Horaţiu Suciu, într-o zi înregistrată ca raritate extremă, chirurgii cardiovasculari mureșeni finalizând două transplanturi cardiace în mai puțin de 11 de ore.

 

Cordul a fost adus la Târgu Mureş cu un elicopter SMURD în cursul după-amiezii, iar intervenţia a început în jurul orei 16.30, echipa coordonată de doctorul Suciu (care a încheiat primul transplant al zilei la ora 12.30) finalizând transplantul după circa 3 ore și jumătate.

 

Suciu a declarat că „a existat o compatibilitate dimensională care a făcut ca acest transplant să meargă foarte bine”, subliniind „tăria familiei greu încercată de a oferi organele fetiţei pentru transplant”, precum și urgența intervenită în necesitatea transplantului de cord pentru tânăra bucureșteancă, a cărei perspective erau, în lipsa transplantului „foarte sumbre” (tratamentele și medicamentele nou introduse în terapia de acest tip sunt doar „soluţii temporare, (…) transplantul cardiac fiind singurul care poate oferi vindecarea propriu-zisă a pacienţilor aflaţi în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă” – dr. Horaţiu Suciu).

 

Daria Cosovan a fost una dintre cei patru tineri implicați în accidentul rutier petrecut în Sâmbăta Mare, la Berbești, în care mașina condusă de un șofer în vârstă de 20 de ani, care se afla sub influența alcoolului (0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat), s-a izbit violent de un cap de pod. Ea a fost aruncată prin parbrizul mașinii și transportată în stare extrem de gravă la Spitalul Județean de Urgenţă din Baia Mare unde în 18 aprilie a fost declarată în moarte cerebrală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here