OBSERVAȚIE – Deputat Brian Cristian: Baia Mare se remarcă prin faptul că administrația locală nu a înțeles principiile de bază ale participării, colaborării și transparenței

0
358

CUM REPARĂM DEFICIENȚELE. România rămâne singura țară din fostul bloc sovietic care nu a avut o reformă administrativă după colapsul regimului comunist. Acest lucru a creat disfuncționalități atât în procesele de dezvoltare teritorială, cât și în procesele de guvernanță locală sau pentru pentru planificarea fondurilor europene.

 

În plus, Baia Mare se remarcă prin faptul că administrația locală nu a înțeles principiile de bază ale participării, colaborării și transparenței. Doar o schimbare instituțională poate impulsiona ecosistemul urban către dezvoltare.

 

Orice ales ar trebui să ducă dezbaterea publică pe nevoile cetățeanului și ideea de a aduce decizia cât mai aproape de el și de a-l implica în procesul de dezvoltare a orașului. Implicarea comunității produce dezvoltare pe termen lung, iar calitatea vieții va crește.

 

Avem exemple de comunități urbane care au implementat peste 70 de proiecte propuse de cetățeni pe domenii precum transport public și mobilitate urbană, mediu, energie, acces la internet și turism. Iar 45 dintre aceste proiecte au vizat o interacțiune mai bună între cetățean și administrația publică locală. Bugetare participativă de peste 4 milioane de euro. Acuma comparați aceste cazuri cu implementarea proiectelor din orașul nostru, făcute de mântuială. Evident că mă refer și la pistele de biciclete măzgălite cu galben, peste borduri sau spații verzi.

 

Orașe precum Baia Mare constituie provocările urbane ale României pentru următorul deceniu. Cu o conducere inteligentă avem șansa de a deveni un oraș atractiv pentru resurse umane și financiare. Doar administrațiile care înțeleg că se află într-o competiție cu alte orașe și reacționează corespunzător vor deveni campionii urbani ai României. Avem o șansă să repornim Baia Mare!

 

Deputat Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here