ÎNFRÂNȚI ÎNTR-UN MECI TACTIC – Știința Baia Mare a pierdut finala campionatului cu Dinamo și șansa de a deveni prima echipă din România cu 5 titluri consecutive

1
303

RUGBY – FINALA CAMPIONATULUI 2023. Sâmbătă, 9 decembrie 2023, pe Stadionul Național de rugby Arcul de Triumf din București, în finala Ligii naționale la rugby, Dinamo București a câștigat, cu 17-13 (6-6), partida cu Știința Baia Mare. Meciul este arbitrat la centru de Cristian Șerban.

 

Antrenorul Eugen Apjok (Știința Baia Mare) a început partida cu următorul 15: James Scott, Lvan Papidze, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Ștefan Iancu, Alexandru Alexe, Nicolaas Immelman (cpt.), Beka Bitsadze, Vlăduț Bocăneț, Nikau McGregor, Kefentse Mahlo, Sione Faka’osilea, Abele Atunaisa, Mihai Lămboiu, Paul Popoaia.

 

Teren bun spre foarte bun (ținând cont de vreme). Se joacă extrem de precaut. Tatonarea dinaintea furtunii. Dinamoviștii încep cu două lovituri de pedeapsă transformate de Jondre Williams: 6-0. În min. 20, Paul Popoaia reduce din handicap transformând din apropiere o lovitură de pedeapsă: 6-3.

 

Meci încrâncenat, echilibrat, niciuna dintre echipe nu reușesc să spargă apărarea adversarului. În min. 36, Popoaia mai transformă o lovitură de pedeapsă din 20 de metri central (formalitate) și egalează, 6-6, iar 3 minute mai târziu nu mai repetă (lovitură liberă de la 24 de metri, central, ratată), iar băimărenii risipesc șansa de a fi prima dată în avantaj.

 

În repriza a doua, în min. 55 Dinamo reușește încă o lovitură de pedeapsă, prin același Jondre Williams: 9-6. Min. 60 băimărenii reușesc primul eseu al meciului, la colț, prin Mihai Lămboiu, după o acțiune colectivă spectaculoasă, un atac susținut încheiat la colțul terenului de țintă al bucureștenilor. Poziție foarte dificilă pentru transformare, lipit de tușă, Popoaia transformă: 9-13. În min. 75, Dinamo reușește să marcheze eseul, prin Paul Graure și preia conducerea: 14-13 (transformarea e ratată).

 

Mai sunt mai puțin de 4 minute. 220 secunde. Ce se mai poate face? În min. 78, dinamoviștii ratează o lovitură de pedeapsă și șansa de a se desprinde decisiv. Un minut mai târziu, lovitură de pedeapsă pentru Dinamo, din poziție bună (22 metri, ușor lateral stânga), fostul sportiv al Științei Helarius Kisting transformă: 13-17 și arbitrul Cristian Șerban fluieră finalul meciului.

 

* Dinamo București – Știința Baia Mare: 17-13 (6-6), au marcat Jondre Williams (3 lovituri de pedeapsă), Helarius Kisting (1 lovitură de pedeapsă), Paul Graure (1 eseu) / Paul Popoaia (2 lovituri de pedeapsă, 1 transformare), Mihai Lămboiu (1 eseu).

 

Știința a pierdut cea de-a 14-a finală consecutivă disputată și șansa de a deveni prima echipă care câștigă de 5 ori consecutiv titlul de campioană a României. Au luptat, dar nu au reușit. Nu a fost nici cel mai bun joc al Științei, care rămâne cu titlul de vicecampioană, unul care ar bucura atâtea echipe, nu și pe băimăreni, care au dominat în ultimii ani rugby-ul românesc. La fel de real este că nici binele, nici victoriile nu pot ține la nesfârșit. Pentru orice, așa cum există un început, există un timp de încheiere. Un meci prea fragmentat, dar și în sport scopul scuză mijloacele, iar spectacolul este de cele mai multe ori sacrificat în dauna obiectivului.

 

Andrei TUDORAN, Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here