NEGOCIERE – Consiliul Local Baia Mare a majorat de 12 ori suma pe care o va plăti anual MOL pentru terenul de 3.000 mp concesionat pe strada Vasile Alecsandri, până la un minim de peste 1 milion de lei/an

0
6306

CONCESIUNE TEREN – BAIA MARE. Benzinăria MOL de pe strada Vasile Alecsandri nr. 68A este edificată pe un teren de 3.000 mp care aparține municipiului Baia Mare, afacerea fiind dezvoltată în baza unui contract de asociere cu municipalitatea, semnat la 19 noiembrie 1997 (când la butoanele decizionale ale Primăriei se afla edilul Cristian Anghel, pe atunci la PNL).

 

Contractul de asociere a fost semnat pe o durată de 25 de ani, în defavoarea orașului. Conform acestuia, firma care gestiona MOL (MOL România Petroleum Products SRL, acum denumită MOL Petroleum Products SRL) trebuia să plătească orașului 1% din vânzările de carburanți + 1,5% din vânzările magazinului bezinăriei. Suma nu putea fi mai mică de 17.000 de dolari pe an (adică, aproximativ 84.150 lei/an la conversia de astăzi sau 7.012 lei/lună – pe suprafață, suma era de… 2,33 lei/mp în banii de azi).

 

Să vedem ce a însemnat financiar acest contract. În ultimii 2 ani, MOL a plătit orașului 353.529,31 lei (în 2021) și 469.634,59 lei (în 2022). Practic, la cel mai mare nivel financiar (cel de anul trecut), MOL a plătit proprietarului terenului (municipiul Baia Mare) sub 95.000 euro/an sau 31,6 euro/mp/an (echivalentul atunci a 156,5 lei/mp/an sau 13 lei/mp/lună).

 

În octombrie 2021, cu un an înaintea expirării contractului de asociere, MOL a cerut prelungirea acestuia. Pentru că între timp legile s-au schimbat, municipalitatea nu mai poate încheia contracte de asociere de acest tip, dar a fost adoptat un contract de superficie cu titlu oneros. Însă o parte (mică) a consilierilor locali, au cerut executivului Primăriei (controlată pe atunci de edilul Cătălin Cherecheș, ulterior condamnat la închisoare pentru luare de mită) să fie renegociat contractul, suma primită de oraș în baza vechiului contract fiind derizorie.

 

Comisia Consiliului Local a renegociat noul contract și în februarie 2023 au stabilit următorii termeni pentru un contract pe o perioadă de 10 ani: o valoare fixă de 289.500 lei/an (care se va indexa anual cu indicele inflaţiei – această valoare nu era inclusă în vechiul contract) + 1% din prețul net al carburantului vândut + 1,5% din valoarea netă a vânzărilor din magazinul benzinăriei (sumele variabile din vânzarea carburantului și a mărfii. Suma nu poate fi mai mică de 86.000 lei/lună (aici se include suma fixă + 1% din carburantul vândut + 1,5% din marfa vândută în magazin), adică 1.032.000 lei/an.

 

Astfel că suma minimă pe care o va plăti MOL către Primăriei Baia Mare pentru benzinăria construită pe terenul de 3.000 mp de pe strada Vasile Alecsandri nr. 68A este de peste 12 ori mai mare decât cea prevăzută în contractul precedent (valabil în perioada noiembrie 1997 – noiembrie 2023).

 

Sigur, noul contract a fost semnat de fostul primar Cherecheș în noiembrie 2023, când timpul de semnare impus de Hotărârea Consiliului Local Baia Mare (30 octombrie 2023) era expirat – alt argument pentru considerația 0 în privința respectării legilor (primarul este obligat să pună în aplicare hotărârile consiliului local) pe care o avea ex-edilul condamnat pentru corupție. Deci contractul semnat de Cherecheș nu e valabil, așa că acum trebuie semnat din nou noul contract.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here