EXCLUSIV – Top 20 cei mai mari angajatori din economia județului Maramureș și identitatea celor care controlează firmele de top

0
8587

ANGAJATORI – JUD. MARAMUREȘ. În 2021, cei peste 57.400 de agenți economici din județul Maramureș (exact: 57.418, număr care, procentual, reprezintă 2,44% din totalul agenților economici înregistrați la nivel național) au raportat un număr total de 74.131 de angajați (procentual, 1,92% din totalul angajaților agenților economici din România). Această scriere vă prezintă care sunt cei mai mari 20 angajatori din județul Maramureș.

 

Sublinieri

 

• În județ există un singur angajator cu peste 4.000 de angajați, niciunul cu peste 3.000 de angajați, unul cu peste 2.000 de angajați și 3 cu peste 1.000 de angajați. Simplificat, doar 5 firme din Maramureș au peste 1.000 de angajați.

 

• 12 din cele 20 firme cu cei mai mulți angajați din economia maramureșeană au sediile sociale înregistrate în municipiul reședință de județ, Baia Mare, celelalte 8 fiind înregistrate în Sighetu Marmației (2), Tăuții Măgherăuș (2), Târgu Lăpuș și comunele Fărcașa, Dumbrăvița și Cicârlău.

 

• Două dintre primele 20 de firme cei mai mari angajatori din județul Maramureș sunt firme din subordinea Primăriei Baia Mare (Vital și Urbis).

 

• Doar 12 din firmele cu cei mai mulți angajați din județ figurează în top 20 al firmelor cu cele mai mari profituri nete raportate în 2021.

 

• La 31 decembrie 2021, în Maramureș existau 74.131 angajați în sectorul economic – adăugând și categoriile bugetare neincluse în statistică, raportul ar fi probabil de circa 60% vs. 40%.

 

Top 20 angajatori Maramureș 2021

 

Iată cum arată Top 20 cei mai mari angajatori din județul Maramureș (firmele au fost înscrise după localitatea în care au înregistrat sediul social):

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare – 4.967 angajați (+327 față de 2020). Cel mai mare producător și exportator de mobilă din România (produce și exportă, în special pentru concernul suedez IKEA, având o cotă de 15% din piața națională – este prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România, în 2018). Este controlată de antreprenorii români Vladimir Iacob (60%) şi Marius Șelescu (40%).

 

  1. Eaton Electro Producție SRL Sârbi (com. Fărcașa) – 2.237 (+145 față de 2020). Producător de echipamente electrice. Este fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), subsidiară a concernului american Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare, cu operațiuni în zona de electrică, hidraulică și aerospațială. În Maramureș, Eaton produce întrerupătoare, contactoare, siguranțe automate, cofete de distribuție și accesorii pentru acestea.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare – 1.992 angajați (+73 față de 2020). Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate.

 

  1. UACE (Universal Alloy Corporation Europe) SRL Dumbrăvița – 1.743 angajați (-221 față de 2020). Producător de piese pentru industria aeronautică. Este subsidiara maramureșeană a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components, lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică. Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), își extinde cea de-a treia capacitatea de producţie din România, după cele din Dumbrăvița și Medieșul Aurit (jud. Satu Mare), în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, lângă aeroport.

 

  1. Plimob SA Sighetu Marmației – 1.199 angajați (-52 față de 2020). Producător de mobilier (în special scaune). Înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlat de economistul Vasile Godja (69 de ani), director general, și produce în special pentru holdingul suedez Ikea.

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare – 933 angajați (-111 față de 2020). Producător de mobilier. Este subsidiara Grupul Natuzzi, cel mai mare producător de mobilă din Italia, controlat de Pasquale Natuzzi, din postura de CEO al holdingului. Fabrica din Baia Mare este specializată în producţia de canapele şi somiere.

 

  1. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș – 934 angajați (+ 177 angajați față de 2020). Producător de componente industriale. Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg (prima filială înființată pe piața economică din România, încă din 1997). Weidmüller are o istorie de peste 160 de ani, fiind prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor.

 

  1. Sifa International SRL Baia Mare – 671 angajați (+4 față de 2020). Producător de încălţăminte. Firma este controlată de italianul Bruno Gambassi (70%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (15%) și Simone Mori (15%) – confecționează fețe de încălțăminte. Are două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul profitabilității din economia maramureșeană.

 

  1. Taparo SA Târgu Lăpuș – 757 angajați (datele firmei din 2021 nu au fost făcute publice). Producător de mobilier – produce în special pentru concernul suedez IKEA. Firma este controlată de inginerul Ioan Filip.

 

  1. Vital SA Baia Mare – 626 angajați (similar cu 2020). Operator apă-canal. Prestează servicii de tip monopol în cele mai mari localități din județ și în numeroase comune. Firma este controlată de administrația publică a municipiului Baia Mare (aflată sub tutela primarului Cătălin Cherecheș), care deține 87,768% din acțiuni (restul acțiunilor sunt împărțite Consiliului Județean Maramureș – 3,476%, municipiului Sighetu Marmației – 2,63% și orașelor Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș – care dețin fiecare 0,876% – și Vișeu de Sus – 0,87%). Firma este manageriată de Alexandrina Bancoș (director general) și Ioan Mircea Mecea (director general adjunct).

 

  1. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș – 546 angajați (+ 110 angajați față de 2020). Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 17% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer, iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul 1872, când Tăuții Măgherăuș nu era nici măcar comună.

 

  1. Bertus SRL Baia Mare – 520 angajați (+117 angajați față de 2020). Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange. Firma este condusă de Cristian Fărcaș. În 2019 a fost new-entry în topul celor mai profitabile 10 firme din județ (pe locul 6), unde s-a menținut și în 2020, an în care aproape că și-a dublat profitul.

 

  1. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare – 446 angajați (similar cu 2020). Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia Florin și Rodica Lazăr. Firma și-a creat întreg lanțul de producție, de la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii – are deja câteva zeci). A obținut și cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei (după cea din 2019) și a raportat al doilea cel mai mare profit net (13,41 milioane de lei).

 

  1. BSG Money Exchange SRL Baia Mare – 445 angajați (+359 angajați față de 2020). Case de schimb valutar. Este controlată de Viorel Gheorghe Cozma (90% din părțile sociale, asociat minoritar, cu 10%, este Mihaela Carmen Cozma). Are 134 de sedii secundare (case de schimb valutar) înregistrate în România. Afacerea este administrată de Cristian Fărcaș și Aurel Ciprian Chira.

 

  1. Ramira SA Baia Mare – 381 angajați (-36 angajați față de 2020). Este subsidiara din România a holdingului ceh Chropyňská Group SA (controlat de familia Kudela și administrat de Robert Kudela, acționar majoritar). Activează în industria auto, producând, în principal, roboți industriali pentru liniile de asamblare a autoturismelor.

 

  1. Cablex RBM SRL Baia Mare – 375 angajați (-18 angajați față de 2020). Este subsidiara holdingului sloven Cablex Group, deținută prin firma Cablex Doo. Este fosta Transil Tronic (până în 2000) și Dieter Eifler (până în 2002 – vânzarea totală dintre germanul Eifler și slovenii de la Calex a fost înregistrată în 2018), din martie 2021 fiind manageriată de Daniel Ioan Costin (până atunci, managerul general a fost slovenul Roman Zunic). Anul trecut a obținut cel mai mare profit din istoria economică a firmei, 2,85 milioane de lei net.

 

  1. Electro Sistem SRL Baia Mare – 361 angajați (+6 angajați față de 2020). Firma este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Firma, care are 355 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes, și-a dublat anul trecut profitul net.

 

  1. Urbis SA Baia Mare – 330 angajați (-16 angajați față de 2020). Operator de transport public de persoane care prestează servicii publice în Baia Mare, Baia Sprie,Tăuții Măgherăuș, Recea, Groși, Dumbrăvița și Săcălășeni. Este controlat de municipiul Baia Mare, prin Primăria municipiului reședință de județ. În 2021, firma a declarat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică, 33,8 milioane de lei, și cel mai mare profit, 1,14 milioane de lei.

 

  1. Printmasters SRL Cicârlău – 303 angajați (+44 angajați față de 2020). Este o tipografie, subsidiara din România a holdingului olandez Xindao Holding BV. Firma a fost fondată în ianuarie 2008 belgianul Wim Rudi Maurits D’Haese (99%) și Lenuța Năstasa Covaci (1%). Din 2014 firma a intrat în posesia firmei olandeze, manageriate de olandezul Jan Hendrik de Boer.

 

  1. Laguna Serv SRL Sighetu Marmației – 280 angajați (+43 angajați față de 2020). Firmă controlată scriptic de Anca Stan Oros (sora lui Mircea Adrian Oros, care deține Laguna Euromob), practic una din firmele prin care familia Oros produce și comercializează brandul de mobilier Laguna (lanțul de comerț cuprinde circa 50 de magazine proprii și partenere în țară). În 2020 a avut o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, reușind pentru prima dată să depășească pragul de 60 de milioane de lei, cu creștere procentuală de aproape 10% față de anul precedent.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here