MONITORIZARE – SMID-ul nefuncțional continuă să consume bani neprevăzuți: încă 250.000 de lei pentru pază

0
370

CONTRACT. Aproape 250.000 de lei din bugetul județului Maramureș (estimarea administrației județene conduse de pesedistul Gabriel Valer Zetea este de 249.896 lei + TVA) va fi dislocată pentru plata pazei în următorul an la defunctul înainte de a se naște Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din satul Sârbi și stațiile de transfer a deșeurilor din Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș și Moisei.

 

Cele patru obiective fac parte din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, investiție a cărei valoare totală oficială este de 64 de milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene, dar care a cunatifică alte multe zeci de milioane de lei plătiți din bugetul județului pentru cheltuieli neprevăzute (pentru tentativele eșuate de reparare ale unui proiect prost întocmit) sau neeligibile.

 

Proiectul SMID Maramureș a demarat în anul 2006 și nu este finalizat nici după 13 ani, inima sistemului fiind proiectată pe un deal greu încercat de continue alunecări de teren, fiind început, prin încălcarea legii, fără un studiu geotehnic, și pe care nu se reușește stabilizarea terenului în pofida cheltuielilor făcute exclusiv din bugetul județului în timpul mandatului lui Zetea (ultima întâmplare, AICI).

 

Banii nu sunt mulți, chiar insuficienți (170 de lei/zi/obiectiv în condiții de pază 24 de ore din 24 – așa că, dacă o să se păzească, o să se păzească de-a lela), însă sunt cheltuiți din banii județului pentru că administratorii publici au fost incapabili să finalizeze investiția – în contextul în care investiția ar fi finalizată, aceasta ar fi fost predată operatorilor și paza ar fi fost asigurată de aceștia.

 

În fine, la Sârbi, paznicul trebuie să aibă grijă de celula depozitului, două clădiri administrative, trei hale, 18 celulele și stația de combustibili. La Moisei, Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș e de păzit zona administrativă și de control, hale și instalații.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here