FAPTĂ – Zetea dă 2,5 milioane de euro unei firme fără activitate și fără angajați pentru stabilizarea dealului pe care e o investiție de peste 70 de milioane de euro

1
5322
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

INCONȘTIENȚĂ ADMINISTRATIVĂ. Un sereleu înregistrat în Târgoviște (jud. Dâmbovița), fără activitate și fără angajați, reactivat economic doar cu trei luni în urmă, va încasa peste 2,54 de milioane de euro în șase luni, din banii județului Maramureș, pentru a efectua o complexă lucrare pentru care nu are nicio expertiză: stabilizarea dealului din satul Sârbi, unde este edificat (prost și incomplet, așa cum s-a putut până acum) Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Maramureș.

 

Inconștiența administrativă a șefului Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea (PSD), poate compromite total un proiect a cărui valoare totală este de 64 de milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene: Sistemul de Management al Deșeurilor Maramureș (SMID), demarat în anul 2006, nefinalizat nici după 13 ani!, și care, de-a lungul timpului, s-au mai alocat sume semnificative care cuantifică alte peste 100 de milioane de lei din bugetul județului, pentru cheltuieli neprevăzute (pentru tentativele eșuate de reparare ale unui proiect prost întocmit) sau neeligibile.

 

Urmează povestea adevărată a faptei și deconspirarea indentității făptuitorilor.

 

Cui dai 2,5 de milioane de euro, cu indiferență

 

Familia Răuțoiu este originară din Câmpulung Muscel (jud. Argeș) și va fi, prin sereleul Conteh Barengott, beneficiara banilor oferiți cu larghețe din bugetul județului, prin semnătura lui Gabriel Valer Zetea. Suma exactă a contractului pentru punerea în siguranță a investiției de la Sârbi (com. Fărcașa) este de 12.004.067,56 lei + TVA (echivalentul a peste 2,54 milioane de euro), iar termenul de execuţie a lucrărilor (și de încasare a banilor) este de 180 de zile (6 luni).

 

Ce se face de acești bani? Ce-au zis experții ăia plătiți tot din pușculița publică a județului: adică vor adapta proiectul CMID (ăsta prost) la condițiile de alunecări de teren. Practic, se va acționa conform studiului geotehnic, despre care Zetea recunoștea public că e primul făcut (la 13 ani de la demararea investiției!), deși au fost plătite din banii Maramureșului până acum trei studii. Nimeni n-a verificat niciodată cine a încasat banii pentru celalalte două studii geotehnice, de ce a demarat lucrarea fără obligatoriile studii etc.

 

Soluția tehnică prevede (la nivel explicativ simplificat) îngroparea în sol a unor cadre metalice rezistente, în secțiune dreptunghiulară, în interiorul cărora se montează cabluri de oțel care se întind, sperându-se că astfel se va obține stabilizarea solului. Subliniere: specialiști de marcă consultați de 2mnews au opinat la unison că soluția oferită de studiul geotehnic nu va opri alunecările de teren din zona CMID.

 

Însă, dă-i încolo de specialiști: avem studiu, am cheltuit o grămadă de bani fără să ne cerceteze nimeni (pentru că, investigativ instituțional, Maramureșul e un alt loc de tipologia „Dolce far niente”), avem și constructor (adus de pe stradă și cu experiență ZERO), să ajungem și la banii de acum…

 

Experimentata” n-a avut nicio activitate

 

Sereleul Conteh Barengott, înregistrat în Târgoviște (jud. Dâmbovița), a fost înființat în anul 2001, sub numele Curier, având ca principal obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. În ultimii 13 ani n-a avut nicio activitate, așa că a fost trecut în “adormire economică” (sistare de activitate), fiind reactivat fiscal doar în urmă cu trei luni (în 19 martie 2019).

 

Deși, conform raportării anuale, firma n-are nicio activitate, ZERO – nicio cifră de afaceri, niciun angajat -, a reușit în octombrie 2018 să execute o lucrare de mare succes, încasând aproape 150 de euro pe metru de bitum turnat pe ulița unui sat.

 

Ați auzit de Moțăieni? În fine, e o comună din județul Dâmbovița. Acolo a activat în octombrie 2018 firma care va fi plătită cu peste 12 milioane de lei de CJ Maramureș să stabilizeze dealul de la Sârbi, pe o străduță unde a turnat bitum pe 700 de metri și a încasat vreo 100.000 de euro (exact: 434.181,36 lei + TVA). Lucrarea a fost achiziționată on-line, prin cumpărare directă.

 

În acest an, trei dintre firmele familiei Răuțoiu (Group Concif – Sorinel Răuțoiu, Ratelen Construct – Elena Răuțoiu, Conteh Barengott – George Răuțoiu), cu recent reactivata Conteh Barengott în postură de lider de asociere, au “prins” contractul de 7 milioane de lei, atribuit în aprilie 2019, pentru reabilitarea a două străzi din centrul vechi al orășelului natal, Câmpulung Muscel. Surse informate din Argeș ale Grupului susțin că lucrarea nu are încă, fizic, întreaga sursă bugetară, așa că până vin banii promiși, Răuțoiu s-a orientat spre alte lucrări.

 

Veni, vidi I sinistram (Am venit, am văzut, am plecat)

 

În 10 iulie 2019, CJ Maramureș (beneficiar al proiectului) a predat amplasamentul către firma lui Răuțoiu. Oricum, acolo nu mai era nimeni. Nici măcar paznicii. Poate erau plătiți, dar nu erau. O suprafață pustie în administrarea instituției conduse de băiatul nebărbierit originar din fostul cătun Viile Apei și care susține că e de profesie economist. Însă, ca orice pesedist cu funcție de șef care se respectă, în lucrarea aia în care s-au sifonat zeci de milioane de euro, nici Zetea nu pune mare preț, că doar nu s-a făcut din banii lui personali, ci din cei ai UE, ai statului și ai județului. “Banii nimănui”…

 

Sereleul lui Răuțoiu nu o să lucreze luna asta la implementarea soluției tehnice de stabilizare a dealului – despre care specialiștii consultați de 2mnews susțin că oricum nu va stabiliza niciun deal -, ci va face muncă administrativă, respectiv are organizare de şantier (Zetea zice că aduce sereleul ăsta, care n-a făcut nicio afacere până acum, „utilaje grele necesare executării lucrărilor”).

 

În fine, lucrările efective presupun “curăţarea reţelelor executate, identificarea şi scoaterea din uz a segmentelor de infrastructură nefuncţionale şi captive în masivul de pământ, reabilitarea drumului de şantier și stabilizarea alunecărilor care îl afectează, asigurarea stabilităţii versanţilor, respectiv stabilitatea locală şi generală prin lucrări specifice”. Toate astea trebuie finalizate în șase luni, adică până în 10 ianuarie 2020 (sau “20-20”, cum pronunță docta șefă politică a pesedistului Zetea).

 

 

Practic, lucrările trebuie terminate până la sfârșitul toamnei, fiind ilogic și ilegal să se muncească (lucrări de consolidare) iarna. Oricum, că termină sau nu sereleul din Târgoviște aflat sub controlul muscelenilor Răuțoiu, continuarea lucrărilor de construire a CMID sunt sistate, contractul cu fostul antreprenor (Victor Construct din Botoșani, alt sereleu cu “mare experiență”) fiind reziliat de un an.

 

Un an în care nu s-a făcut decât studiul geotehnic. Timpul trece, banii curg, proiectul se maturează… În anul în care a început proiectul SMID Maramureș, viața (nu doar a maramureșenilor, ci și a Planetei) a consemnat schimbări esențiale: s-a închis mineritul, mauritanezii au abolit sclavia, România a devenit membră UE, încălzirea globală a crescut temperatura medie cu 0,7 grade Clesius, Văcăroiu a fost președintele interimar al României, chinezii au început să mănânce carne de porc, Barack Obama și-a anunțat candidatura la președinția SUA, Daniel a fost ales patriarh, s-a finalizat Burj Dubai (cu cele mai multe etaje ale unui zgârie-nori)… Lucruri.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Oare ?! Sa fie adevărat ?
    Aveți mai mare credibilitate decât restul presei din județ ! Voi și axa sunteți corecți , restul de la actual pana la emm sunt sclavii și beneficiarii furtului banilor publici!
    Ei cred ca lumea nu vede?! Nici comentariile nu le postează, decât cele care le convin !
    Dar sa trecem la subiect ! Încercați sa sesizați organele competente pt a cerceta aceasta atribuire ! Chear nu le este Rușine ? Atat Zetea cât și Chereches sunt responsabili de situația orașului, județului ! Toaca banii oamenilor după bunul plac iar orașul respectiv județul va rămâne ca pe viitor sa le plătească datoriile !
    Eu trăiesc afara, sincer nu mai îmi vine sa trec pe acasă nici in vacanța! Atâta prostie , incompetenta și hoție la un loc nu am crezut ca poate exista undeva pe pământ ,cu atat mai putin in orașul in cara m-am născut și intr-un județ ca Maramures cu asa tradiții și valori!
    Sa nu fie instare de atâția ani sa renoveze un aeroport ! Mereu comunitatea Maramureșeană care nu e intr-un număr mic !!! ,trebuie sa alergam pe alte aeroporturi din țara și pe la Maghiari ca doar aeroportul Băimărean îl avem doar cu numele, de ce sa mai încaseze județul niște bani de la operatori din taxe ,când poate doar sa risipească . Văd ca îl păstrează in continuare pe Buda in funcție ,un incopetent la fel ca primarasul nostru, care sa vindecat la comanda după ce a aflat ca procesul sa amânat in Decembrie ! Crede ca lumea nu stie? De la cadrele medicale pana la ultimul om din oraș toti stiu ce hram purtați ! Incompetenta și hoția va caracterizează ! Chereches , unde e parcul industrial ? Unde e bazinul de înot sau ștrandul municipal? Unde a ajuns sportul băimărean ? Echipa de handbal masculin care are un buget de peste 1 mil. de euro…astea sunt rezultate? Da! Rezultatul neputinței și hoției la care supuneți comunitatea orașului și județului zi de zi!
    Ați auzit de karma, când o sa va fie lumea mai Draga veți fi loviți de soarta . După cum faceți și voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here