EXCLUSIV – ATÂT AU PUTUT – Din 1 ianuarie 2022, gunoiul maramureșenilor nu va mai fi transportat în județul Mureș, ci la o distanță de… 280 de kilometri

1
3759
Foto - Gunoaie în Maramureș. De la stânga la dreapta, în medalion: Mircea Man, Zamfir Ciceu și Gabriel Zetea

PLIMBAREA GUNOIULUI PRIN ROMÂNIA. Din cauza șefilor care au condus administrația județului Maramureș și n-au reușit în 20 de ani (!) să finalizeze depozitul de deșeuri deși aveau finanțarea asigurată (în ordine cronologică, vinovații: Mircea Man – PDL acum PNL, Zamfir Flore Ciceu – PC/ALDE acum PNL, Gabriel Valer Zetea – PSD), gunoiul produs în Maramureș a fost depozitat în Oradea, Arad, iar acum în Sânpaul (jud. Mureș).

 

De ce nu mai ducem gunoiul în județul Mureș

 

Din 31 decembrie 2021, contractul cu operatorul depozitului județului Mureș, firma Iridex, se încheie și nu a fost prelungit. De ce nu a fost prelungit? Pentru că Iridex a oferit în 2022 județului Maramureș o capacitate de depozitare cu circa 45% mai mică față de cantitățile actuale, din cauza faptului că prioritar este gunoiul proprietarului (județul Mureș), iar celula în care se depozitează a ajuns la o capacitate de 75%.

 

Bine, nu-l mai ducem (gunoiul pe care-l producem) nici în  județul Mureș, la 250 de kilometri distanță, dar ce facem cu el în contextul în care în Maramureș nu există niciun depozit autorizat (zona Băii Mari, cea mai mare concentrație urbană din județ, depozitează acum gunoiul ilegal, pe un teren viran aflat la 10 metri de râul Săsar, pentru că organismele de mediu nu fac nimic, mimând că nu văd și nu știu).

 

Așadar să devoalăm unde ducem gunoiul din 1 ianuarie 2022. Pentru cei grăbiți, răspunsul: nu îl mai ducem la o distanță de 250 de kilometri, ci la o distanță de… circa 280 de kilometri. În ritmul acesta, până în vara anului viitor o să ajungem să plimbăm gunoiul pe litoral. Urmează detaliile…

 

Noua destinație a gunoaielor din Maramureș

 

Ce se va întâmpla în continuare (și, evident, nu vă spune nimeni)? Noua destinație a locului în care operatorii de salubritate din Maramureș vor depozita gunoiul menajer și stradal este… Odorheiu Secuiesc. Mai la est de județul Mureș, în județul Harghita. Mai exact, la un depozit conform privat al firmei RDE Harghita SRL (fosta AVE Harghita Salubritate SRL), care a fost cumpărată în 2014 de grupul ungar NHSZ Kft (NHSZ – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató) de la grupul austriac AVE Umwelt.

 

Depozitul firmei harghitene este situat în Odorheiu Secuiesc, pe Platoul Cekend, lângă DN 13A, și acolo trebuie să ducă gunoiul toți cei trei operatori din județul Maramureș – Drusal, Herodot și Glodsal. Depozitul are o capacitate totală de aproape 1 milion metri cubi, însă noul contract nu elimină problemele (nici nu mai pomenim de costuri, care, logic, vor fi mai mari).

 

Noua rezolvare nu elimină problemele

 

Care sunt problemele? În principal cantitatea de gunoi produsă în Maramureș și colectată de cei trei operatori este mai mare decât cea pe care o va primi depozitul din Harghita. Cu cât? Cu… 70%! Practic, graficele de depozitare comunicate până acum prevăd că la Odorheiu Secuiesc operatorul din zona Băii Mari (31 de UAT-uri, aproape jumătate din județ, dar care cuprinde zona urbană și industrială principală, implicit produce aproape 89% din deșeurile din județ) va avea voie să ducă 800 de tone de deșeuri pe lună, în condițiile în care colectează 4.000 de tone.

 

Graficul e mai darnic cu Herdot (care operează în zona Sighetu Marmației) și cu Glodsal (care operează în zona Vișeu-Borșa), care vor putea depozita la Odorheiu Secuiesc 400 de tone, respectiv 100 de tone pe lună (adică aproape tot gunoiul pe care-l colectează).

 

Aici ne-a adus tăcerea și obediența

 

Ce se întâmplă cu deșeurile care nu pot fi depozitate la Odorheiu Secuiesc? Se face lobby pentru varianta Oradea, unde s-a mai dus, dar nu prea mai interesează pe nimeni costurile: la Oradea, există o hotărâre a proprietarului (CJ Bihor), care impune operatorilor din alte județe o suprataxă, aceasta fiind una semnificativă (circa 30 euro/tonă), ceea ce ar crește prețul depozitării deșeurilor din zona Baia Mare cu aproape o jumătate de milion de lei pe lună (!) – calculul a fost făcut doar la cantitatea de deșeuri suplimentară celei care se poate depozita la Odorheiu Secuiesc.

 

Sigur, în visarea lor, șefii CJ Maramureș speră să poată finaliza rapid depozitul temporar de la Satulung, însă abia au făcut studiul de fezabilitate. Mai trebuie o licitație, un constructor (serios, care să se țină de termenii contractuali) și, mai ales, de bani (care nu sunt puțini, vă reamintesc suma: 38,5 milioane de lei – aceasta cuprinde și echipamentele și utilajele necesare funcționării depozitului temporar).

 

Acum, privind și jegul care a cuprins Baia Mare, municipiul reședință de județ, puteți avea dimensiunea dezastrului cauzat de administrațiile Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu și Gabriel Zetea.

 

Sigur, costul salubrității va crește și îl vom plăti disciplinați și (unii chiar) tăcuți, în timp ce slujbașii din instituțiile plătite din banii statului să vegheze la respectarea legilor stau și privesc cerul, mimând că nu observă că jegul a acoperit platformele cu tomberoane și nici jaful public, cumulul de ilegalități și furturi care s-au făcut în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș.

 

Și tot în acest timp, „băieții” care au fost la butoanele decizionale sunt bine-mersi (Man e vicepreședinte ANRE – bine plătit din banii statului, Ciceu s-a întors în avocatură, Zetea e deputat – bine plătit din banii statului), fără nicio emoție, fără nicio tresărire. Pentru că trăim în locul în care „O mână spală pe alta” / „Toți trăim aici, împreună”. Bine măcar că primarului Cătălin Cherecheș nu-i pute orașul, pentru că a plecat puțin în străinătate să se deconecteze de la stresul urbei care duhnește a jeg și neputință.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here