LIGA A II-A – Fotbal Comuna Recea, ultima etapă a sezonului regular și explicații privind un play-out atipic: cum se stabilesc retrogradatele

0
417

FOTBAL. Duminică, 28 martie, de la ora 15.00, este programată ultima etapă a sezonului regular (a 21-a) din Liga a II-a la fotbal (toate cele 9 meciuri se desfășoară concomitent). Reprezentanta Maramureșului în cea de-a doua divizie valorică, Fotbal Comuna Recea (locul 13, cu 22 de puncte), joacă în deplasare cu Ripensia Timișoara (locul 15, cu 21 de puncte). În aparență, partida nu are nicio miză, ambele echipe urmând să joace în play-out. În fapt, ediția din acest an se desfășoară după un regulament atipic, pe care îl explicăm aici.

 

La finalul acestei săptămâni nu se stabilesc doar cele 6 echipe care intră în pay-off și luptă în meciuri directe tur-retur pentru promovarea în Liga Națională, ci și cele două grupe care vor fi formate în play-out și din care se stabilesc retrogradatele. Conform regulamentului FRF, în această ediție în play-out intră echipele clasate pe locurile 7-20, care vor fi împărțite în două grupe în funcție de locul din clasament.

 

Astfel, Grupa A play-out va fi formată din echipele de pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19, iar Grupa B, din echipele de pe locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20. Fiecare echipă intră în competiție cu punctajul acumulat în sezonul regular și joacă un sigur meci cu celelalte 6 echipe din grupă. Meciurile sunt programate în perioada 3 aprilie – 8 mai.

 

La finalul celor 6 meciuri, din fiecare grupă de play-out retrogradează direct ultimele două clasate: locurile 6 și 7. De asemenea, echipele de pe locul 5 din cele două grupe joacă un meci de baraj (tur-retur) pentru menținerea în Liga a II-a, pierzătoarea urmând să retrogradeze în Liga a III-a (meciurile de baraj sunt programate în 15 mai și 22 mai).

 

Iată de ce meciurile din ultima etapă a sezonului regular, chiar și cele în care se confruntă echipe fără șanse la play-off (respectiv lupta pentru promovare), au interesul să facă puncte: pentru că play-off-ul începe cu punctele acumulate în sezonul regular.

 

Într-o simulare pe care am făcut-o doar pentru o mai bună înțelegere a sistemului (fără relevanță faptică, pentru că echipele vor mai acumula puncte în etapa de duminică), dacă campionatul regular s-ar opri acum, Recea ar fi repartizată în Grupa B, care ar avea următoarea componență: Rapid București (30 puncte), FK Csikszereda (29 puncte), SCM Gloria Buzău (26 puncte), Fotbal Comuna Recea (22 puncte), Unirea Slobozia (19 puncte), CSM Reșița (19 puncte), Pandurii Târgu Jiu (10 puncte).

 

Se observă că în afara echipei din Târgu Jiu, lupta pentru menținerea în Liga a II-a rămâne deschisă, în play-out fiind puse în joc pentru fiecare echipă câte 18 puncte.

 

* Foto: @ ACS Fotbal Comuna Recea

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here