PEDEPSE – Jigniri rasiste și bătaie pe terenul de rugby: suspendări pentru Rus (Timişoara Saracens) și Maravunawasawasa (Știința Baia Mare)

0
380
Rus (Timişoara Saracens) și Maravunawasawasa (Știința Baia Mare), suspendați de FRR

RUGBY. Meciul din etapa a 4-a a SuperLigii CEC Bank disputat în Baia Mare, între campioana CSM Știința și Timişoara Saracens Rugby Club și încheiat cu scorul 28-24 pentru băimăreni s-a lăsat cu suspendări în urma evenimentelor din minutul 21 al partidei, când uvertura băimărenilor, Ratu Taniela Rawaqa Maravunawasawasa (33 de ani), l-a lovit, în repetate rânduri, în față, pe flankerul bănățenilor,Vasile Sorin Rus (35 de ani).

 

Jucătorul fijian a fost eliminat din teren, primind cartonașul roșu, însă cazul a ajuns la Comisia de Disciplină a FRR, care a judecat speța despre care clubul din Baia Mare a reclamat că a fost generată de repetate jigniri cu caracter rasist (“gunoi”, „black monkey” – maimuță neagră – și „ugly black monkey” – maimuță neagră urâtă) la adresa jucătorului din Fiji, fapte aduse la cunoștința arbitrului în minutul 20, dar acesta nu a luat nicio decizie argumentând că nu l-a auzit pe jucătorul bănățean.

 

În urma analizării cazului, Ratu Taniela Rawaqa Maravunawasawasa, care și-a recunoscut abaterea, a primit 3 etapte de suspendare (nefiind recidivist – nu a mai primit niciodată o sancțiune pentru violențe pe terenul de joc, deși joacă rugby de la vârsta de 10 ani), iar Vasile Sorin Rus, care nu și-a recunoscut fapta, motivând că nu cunoaște limba engleză și că, dimpotrivă, el a fost cel agresat de uvertura băimăreană în timpul meciului, până la eliminarea acestuia, a primit opt etape de suspendare.

 

Jucătorii implicați, arbitrul partidei și jucătorul băimărean Marius Dănilă (din postura de martor al lui Taniela Rawaqa) au fost audiați telefonic. Rus a fost și căpitan al formației timișorene. În urma deciziei, clubul timișorean a anunțat că va face apel, sancțiunea pentru Rus ducând la imposibilitatea ca jucătorul să mai joace în vreun meci oficial din acest an – Rus nu a mai fost sancționat din anul 2014.

 

Ratu Taniela Rawaqa Maravunawasawasa joacă la CSM Știința Baia Mare din 25 februarie 2015, fiind declarat în doi ani cel mai bun jucător străin din campionatul românesc și o dată fiind și cel mai bun marcator al SuperLigii (în ediția 2017-2018, 109 puncte marcate).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here