JOCUL DE-A CLĂDIRILE – Strategia anunțului public privind intenția Primăriei de a cumpăra sediul BCR Baia Mare, imobil de 2,5 milioane de euro

4
5613
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

MIZA. După ce BCR n-a reușit de aproape un an să-și vândă sediul central din Baia Mare (tentative de tranzacție despre care 2mnews a scris în noiembrie 2021, la momentul producerii, detalii AICI), instituția financiară i l-a oferit spre cumpărare Primăriei, care intenționează să-l achiziționeze.

 

Suma cerută pentru clădirea edificată de instituția financiară în anul 1995, pe un teren de 4.200 mp aflat în proprietatea orașului (concesionat de BCR până în 13 februarie 2041) și localizat central, pe Bulevardul Unirii nr. 15 (clădirea este înconjurată de sediul Direcției Județene a Finanțelor Publice, Casa Tineretului și Catedrala Ortodoxă), era la în octombrie 2021 de 2,85 milioane de euro (sau peste 14 milioane de lei, la paritatea calculată de bancă). Suma cerută Primăriei este cam tot aceea, respectiv, 2.424.438 euro + TVA.

 

Clădirea are un regim de înălțime S+P+3 etaje (pe terasa-acoperiș a fost amenajat un helioport), iar primarul Cătălin Cherecheș, care susține achiziția, cerând în primă fază consilierilor locali să aprobe cheltuieli pentru studiul de oportunitate și raportul de evaluare a valorii (obligatorii, conform legii). Edilul motivează oportunitatea achiziției prin mutarea în acea clădire a sediului Primăriei (“stabilirea în acest imobil a sediului autorității administrației publice a Municipiului Baia Mare” – cel mai probabil se referă la anumite servicii/direcții ale instituției).

 

Sigur, primarul sugerează (probabil sperând la un preț mai redus) că este dificil pentru BCR să vândă construcția altei persoane fizice sau juridice, pentru că dacă aceasta nu ar fi tot o bancă s-ar pierde dreptul de concesiune asupra terenului – în sprijinul acestui raționament el citează un articol din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, conform căruia, în caz de înstrăinare a construcției, concesiunea (terenului) se transmite doar în scopul pentru care a fost constituit inițial, respectiv trebuie menținută funcțiunea de sediu de bancă.

 

Însă, cel puțin atunci când sediul BCR a fost scos la vânzare pentru toți cei interesați, banca a inclus o prevedere contractuală, conform căreia cumpărătorul/noul proprietar trebuie să închirieze o suprafață din parterul clădirii către BCR (deci funcțiunea de bancă ar fi păstrată).

 

Surse sistemice 2mnews au precizat că, de fapt, primarul Băii Mari nu ar intenționa să cumpere clădirea (nici n-are bani Primăria, achiziția nefiind cuprinsă în buget – sigur, poate fi, însă are alte priorități, având în proprietate suficiente clădiri devastate pe care trebuie să le reabiliteze -, fiind datoare la bănci – chiar și la BCR -, la firme etc.). Conform acestora, strategia reală este ca prin raportul de evaluare să scadă prețul stabilit de instituția financiară, înlesnind astfel o viitoare tranzacție cu un dezvoltator imobiliar local, la un preț mult mai mic (în baza evaluării valorice a expertului angajat de Primărie).

 

Pentru că edificiul poate fi transformat în orice, în contextul păstrării funcțiunii de bancă într-o parte a parterului – doar de aceea sunt făcute cu “portițe” legile în România, pentru a putea fi eludate de cei care sunt mai egali decât ceilalți. Mai mult, în cazul în care se dorește schimbarea funcționalității se poate aproba o nouă concesiune, cu funcționalitatea dorită (analiza unor decizii administrative din trecut sunt argument că este posibil/fezabil, iar sursele implicate decizional ne-au întărit că această strategie “nici nu costă o avere”).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Buna ziua

    „… de mai bine de circa un an” <– " de mai bine" si "circa" nu merg in acelasi context. Ori una, ori alta, nu ambele.

    "Pentru că edificiul poate fi transformat în orice, în contextul păstrării funcțiunii de bancă într-o parte a parterului – doar de aceea sunt făcute cu “portițe” legile în România, pentru a putea fi eludate de cei care sunt mai egali decât ceilalți." <– cat de trist dar adevarat, totul intr-o singura propozitie. Legea nu e la fel pentru toata lumea, din pacate.

    Multumim pentru articol!

    O zi buna in continuare,

    Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here