INVESTIȚII – Două ferme de porci din Maramureș își cresc semnificativ capacitățile de producție: au primit deja acordul de mediu pentru extinderi

0
6037

ZOOTEHNIE – BĂSEȘTI. Firma Nar Luc SRL, înregistrată în Cehu Silvaniei (jud. Sălaj) și controlată acum de medicul veterinar Moni Zoltan (32 de ani, mai deține farmacia veterinară Silvanian Farmvet), care deține în comuna maramureșeană Băsești o fermă de îngrășarea suinelor cu capacitatea de 1.850 de porci/serie, a primit acordul de mediu (cel mai important înainte de demararea efectivă a proiectului investițional) pentru extinderea semnificativă a capacităților de producție prin construirea unui nou adăpost cu o capacitate de 2.450 de porci/serie (care sunt aduși de la greutatea de 20-30 kg până la 110 kg).

 

În urma investiției, care se va implementa pe terenul de 1,85 hectare situat între satele Ariniș și Băsești și aflat în proprietatea firmei, pe care este construită și hala existentă (cu o suprafață de circa 2.200 mp) și anexele fermei, societatea își va dubla capacitatea de producție, până la un maxim de 4.300 de porci/serie (și 12.900 capete/an).

 

Noua hală va fi edificată cu o suprafață de circa 2.400 mp, proiectul prevăzând și construirea anexelor (4 silozuri pentru furaje, baza de dezpozitare/uscare cereale, batalul pentru dejecții), precum și montarea de panouri fotovoltaice destinate producerii energiei electrice în cadrul fermei.

 

Firma Nar Luc SRL a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 6,95 milioane de lei (creștere de 31%) și un profit net de 580.000 lei, realizat cu 6 angajați, dar și datorii de 5,48 milioane de lei. În perioada 2016-2020, firma a trecut printr-o procedură de insolvență și apoi de reorganizare judiciară, finalizată cu succes – a fost reintrodusă în circuitul economic normal.

De asemenea, firma Romsuin Transilvania Cooperativă Agricolă, o asociație a unor mari crescători de porci din județul Sălaj, a primit acordul de mediu pentru construirea tot în Băsești a unei ferme de reproducție cu o capacitate de 11.900 de porci, care va fi dezvolată pe un teren de 5 hectare unde vor fi construite 4 hale cu o suprafață totală de peste 15.000 mp (aveți detalii despre această investiție AICI).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here