DIFEREND – Fabricile UACE de la Dumbrăvița și Tăuții Măgherăuș, probleme cu furnizorul de energie electrică: li s-a cerut o majorare de 4 ori a prețului la electricitate

0
5225

CONFLICT PE PREȚUL ENERGIEI ELECTRICE. Escaladarea prețurilor energiei electrice (și a gazului natural) se repercutează direct și violent asupra firmelor mari consumatoare. Deja mai multe mari firme productoare (nu doar din România, ci și din Europa) și-au oprit, sau și-au redus semnificativ, cu peste 50%, producția (printre acestea, Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară, care și-a oprit total producția, sau Pe 27 decembrie 2021, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România, care și-a redus capacitatea de producție la 40%).

 

Într-o situație de dificultate majoră se află și cele două fabrici pe care Universal Alloy Corporation Europe (UACE) SRL le are în județul Maramureș, la Dumbrăvița și Tăuții Măgherăuș, și în care produce piese din aluminiu pentru industria aerospațială pentru Airbus, Boeing, Bombardier etc., întâmpină probleme care pun pericol continuarea activității de producție la parametri actuali.

 

Dispută pe prețul energiei electrice

 

Concret, Tinmar Energy, cel mai mare trader de energie electrică din țară (care a depășit chiar și compania statului, Electrica), care are contract de furnizare a energiei electrice cu UACE (subsidiară a holdingului elvețian Montana Tech Components AG, controlat de austriacul Michael Tojner, aflată pe locul 3 în topul județean după cifra de afaceri), a cerut firmei înregistrate în Maramureș o sumă de 4 ori mai mare decât cel din contracte pentru energia electrică furnizată. UACE a refuzat plata, iar Tinmar Energy – companie controlată de Augustin Constantin Oancea (48 de ani), originar din Câmpina, prin firma elvețiană Jo Holding AG (63%) și firmele românești Victor Executive (21%) și Martin Oil Energy (16%) – a trimis o notificare de reziliere a contractelor începând din 1 ianuarie 2022.

 

Reacția UACE a fost să trimită în judecată Tinmar Energy, speță care a fost înregistrată în 22 decembrie 2021 și care va fi judecată la Tribunalul București. Până la soluționarea/arbitrajul instanței, UACE a reușit să obțină în instanță, la finalul anului trecut (pe 29 decembrie 2021), suspendarea notificării până la soluționarea definitivă a proceselor pe fond.

 

Calendarul unui diferend

 

Contractul de distribuție de energie electrică cu fabricile UACE (firma deține 3 fabrici, două în Maramureș, la Dumbrăvița (foto mic dreapta sus) și Tăuții Măgherăuș (foto mic dreapta jos), lângă aeroport, și una în județul Satu Mare, la Medieșu Aurit), unde lucrează circa 2.000 de angajați, a fost semnat în 16 aprilie 2020. Prețul stabilit atunci a fost de 345,67 lei/MWh, iar contractul era valabil până în 1 iulie 2021. În martie 2021, contractul a fost prelungit printr-un act adițional, până în 30 iunie 2022, la un preț mai mic, de 281,40 lei/MWh.

 

În august 2021, din cauza creșterii mari a prețului de pe piețele de energie electrice, Tinmar Energy a cerut renegocierea contractelor și modificarea prețului sau sistarea contractului. UACE nu a acceptat niciuna dintre variantele propuse.În decembrie 2021, UACE a acceptat să plătească 776 lei/MWh, un preț de 2,75 ori mai mare decât cel prevăzut în contract. Însă Tinmar Energy a emis facturi la prețul de… 1.133,57 lei/MWh, de 4 ori mai mare decât cel din contract. UACE a respins facturile, iar în 16 decembrie 2021, Tinmar Energy a notificat rezilierea contractului începând din 1 ianuarie 2022.

 

Conform deciziei instanței (Tribunalul București), Tinmar Energy este obligat (momentan) să furnizeze energie electrică la prețul stabilit în contract (281,40 lei/MWh) până în 30 iunie 2022 (adică până la scadență) – pentru că e dificil de crezut că diferendul comercial va fi soluționat până atunci, deși decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, ea este executorie.

 

Surse din piața de energie electrică, citate de profit.ro, susțin că UACE a încercat să găsească un alt furnizor de energie, însă oferta cea mai mică primită (de la MET Energy) era cu peste 88% mai mare decât cea propusă de Tinmar Energy, adică de… 2.133,55 lei/MWh (de aproape 1.000 de ori mai mare decât ce plătește acum UACE).

 

Cât consumă UACE și cine e multimilionarul Oancea

 

Oricum, viitorul nu este unul optimist pentru producătorul de piese din aluminiu pentru industria aeronautică, creșterea catastrofică a prețului la energia electrică având un impact negativ major asupra prețului produselor realizate în fabricile UACE. UACE este unul dintre marii consumatori de energie electrică, având nevoie de peste 3.000 MW de energie electrică pe lună în cele 3 fabrici ale sale.

 

Tinmar Energy are o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei și un profit net de 112,6 milioane de lei obținut cu 90 de angajați, fiind cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială – din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România (Dacia, Lidl, Lukoil, Arctic, Metro etc.). Potrivit topului Forbes din 2019, Augustin Oancea (foto mic dreapta sus), cel care controlează Tinmar Energy se situează pe locul 20 al celor mai bogați români, cu o avere estimată la 650 de milioane de euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here