ANALIZĂ – Cum stăm cu industria în Maramureș: creșteri ale producției, cifrei de afaceri nete și soldului balanţei comerciale

0
436

INDUSTRIA MARAMUREȘEANĂ. În primele 5 luni ale anului 2022 (perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022), cifra de afaceri netă a industriei maramureșene a crescut cu 38,8% față de perioada similară a anului precedent, cele mai mari creșteri procentuale comparative consemnându-se în ultimele două luni ale perioade analizate: în aprilie creșterea a fost de 49,4%, iar în mai, de 40,8% față de aceleași luni din anul 2021.

 

Sigur, creșterea valorică (financiară) a fost determinată în principal de majorări ale prețurilor produselor realizate, pentru că în perioada ianuarie-mai 2022 indicii producției industriale județene (indicator care măsoară modificările volumului producției) au crescut doar cu 11% față de primele 5 luni ale anului 2022.

 

Balanța comercială

 

Semnificativ și de subliniat, balanța comercială a primului trimestru (1 ianuarie – 31 martie) a crescut ușor – adică, în privința comerțului internațional, diferența dintre exporturi și importuri a crescut puțin, majorându-se excentul comercial al județului (simplificat: am exportat puțin mai mult și am importat cu ceva mai puțin decât anul trecut).

 

Firmele din Maramureș au exportat în primul trimestru al anului mărfuri/produse care au totalizat peste 454,56 milioane de euro (echivalent cu circa 2,22 miliarde de lei), cu 33,3% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, am și importat mai mult: respectiv, în valoare de 347,8 milioane de euro față de 263,5 în primul trimestru din 2021 (valoric, în primele 3 luni din 2022 am importat cât în primele 4 luni din 2021) – importurile au crescut cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

În primul trimestru al anului, soldul balanţei comerciale din Maramureș a rămas pe plus (valoarea exporturilor este mai mare decât a importurilor), excedentul valoric (financiar) înregistrat fiind însă semnificativ mai mare decât anul trecut: 106,7 milioane de euro față de 77,5 milioane de euro în 2021. Creșterea procentuală a soldului balanței comerciale: 37,7%.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here