INVESTIȚIE – Contract de peste 81 de milioane de lei pentru extinderea sau construirea unor stații de epurare în 6 localități din Maramureș

1
1758

CONTRACT ÎN LICITAȚIE. Operatorul de apă-canal Vital a introdus în licitație un contract de peste 81 de milioane de lei (exact: 81.256.000 lei, sumă care include TVA) și care vizează proiectare și execuție pentru extinderea/construirea unor stații de epurare în 6 localități din Maramureș, respectiv în Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Cătălina (com. Coltău), Poienile de Sub Munte, Sarasău și Remeți.

 

Contractul prevede proiectul tehnic (cu toate documentațiile necesare), construirea, furnizarea și utilajelor și echipamentelor tehnologice, testarea și puerea în funcțiune, instruirea personalului deservant, și va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 70%, costurile de operare 15% și durata suplimentară garanției 15% – 3 ani e garanția obligatorie/minimă, 5 ani e garanția maximă)

 

Ofertele pot fi depuse până la 16 mai 2023 și lucrările trebuiee finalizate/recepționate în 32 de luni, fiind prevăzute termenele maxime de 6 luni pentru proiectare, 23 de luni pentru execuție și 3 luni pentru teste și punerea în funcțiune. De asemenea, trebuie oferită o perioadă de garanție de minim 3 ani de la recepția finală.

 

Finanțarea este acoperită în cea mai mare parte din fodul de coeziune UE (prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM), ceilalți contributori fiind statul, cele 6 localități în care se implementează proiectul și operatorul de apă-canal. Iată ce se cere (contractorului) de acești bani, respectiv ce se face…

 

• Șomcuta Mare

 

Conform planului investițional, stația de epurare a apelor uzate din Șomcuta Mare nu va fi extinsă, ci doar reabilitată, aceasta fiind proiectată pentru deservirea a 3.700 de locuitori echivalenți – „locuitorul echivalent” este unitatea de măsură de bază pentru dimensionarea și alegerea sistemului adecvat de purificare pentru apele menajere (unitatea ideală este cantitatea organică generată în zona deservită de stația de epurare, pentru că în sistem nu sunt transportate doar canalizările casnice, ci și cele care provin din activități comerciale, sociale ș.a.m.d., dar fiind mai complicat de determinat, se adoptă unitatea numerică).

 

Reabilitarea stației de epurare de la Șomcuta Mare – care nu funcționează, este închisă, având chiar un stăvilar care dirijează apa menajeră poluată direct în emisarul Bârsău, fără nicio formă de purificare, dar Vital percepe consumatorilor tariful de canalizare (ilegal, dar în Maramureș cei în drept mimează că nu văd nimic, pentru că “toți trăim aici, împreună”, ca-n Sicilia secolului al XIX-lea, leagăn, pepinieră și semnificativă sursă financiară a organizației Cosa Nostra) – presupune înlocuirea mai multor elemente din fluxul tehnologic.

 

• Tăuții Măgherăuș

 

Extinderea stației de epurare de la Tăuții Măgherăuș, localizată lângă Merișor, pe malul pârâului Nistru, a fost proiectată pentru a deservi 7.600 de locuitori echivalenți (am explicat mai sus termenul). Chiar dacă inițial aceasta a fost dimensionată pentru a deservi localitățile Tăuții Măgherăuș, Baița, Bușag și Merișor, cei de la Vital susțin că stația are capacitatea de a prelua pentru epurarea biologică apele uzate din Tăuții Măgherăuș, Băița, Bozânta Mare, Cicârlău și Bârgău, însă pentru epurarea mecanică (prima treaptă a repurificării apei uzate) trebuie să fie instalată încă o linie (formată din grătar și stație de pompare) care să preia diferenta de debit.

 

• Cătălina (Coltău)

 

Stația de epurare de la Cătălina (com Coltău), construită compactă, cu treapta mecanică si biologică conteinerizate, a fost dimensionată pentru 2.800 locuitori echivalenți, iar acum trebuie extinsă pentru a deservi 4.300 locuitori echivalenți. Implicit, trebuie înființată o stație de epurare nouă, cu capacitate de 4.300 locuitori echivalenți, aceasta urmând să deservească Căltău, Cătălina și Săcălășeni. Această nouă stație trebuie construită ținând cont de faptul că în viitor se estimează o extindere până la capacitatea de deserve a 8.300 locuitori.

 

• Poienile de sub Munte

 

În urmă cu exact un an, administrația locală din comună a dat în folosință o stație de epurare mecano-biologică, în urma unei investiții proprii de circa 400.000 lei, însă aceasta este de mici dimensiuni, fiind proiectată pentru deservirea a 350 de persoane (sunt racordate spitalul, primăria, blocurile din apropierea acesteia și urmează să fie racordată și școala și grădinița aflate în construcție).

 

Insuficientă pentru a deservi una dintre cele mai populate comune din Maramureș (și pentru ca Vital să le poată percepe cetățenilor de acolo tariful de canalizare), stația de epurare a Primăriei va fi completată de o nouă stație de epurare, dimensionată la 7.400 de locuitori echivalenți și un debit maxim de 1.400,27 mc/zi. Emisarul stației de epurare din Poienile de sub Munte va fi râul Ruscova.

 

• Remeți

 

La Remeți se va construi o stație de epurare a apelor uzate cu capacitatea de a deservi 2.500 de locuitori echivalenți, după epurare apa purificată urmând să fie deversată în râul Tisa. Aceasta va fi dotată cu stații de pompare, instalație de pretratare mecánică, reactoare biologice, decantoare, bazin de stabilizare și hală de deshidratare a namolului, pavilion tehnologic, instalații de monitorizare a pânzei freatice etc.

 

• Sarasău

 

În Sarasău a fost făcută o stație de epurare, însă aceasta, care este calibrată pentru deservirea a 2.000 de locuitori echivalenți, nu a fost pusă în funcțiune că s-a și considerat că nu are capacitatea de a deservi localitățile Sarasău și Câmpulung la Tisa. Implicit, se va extinde stația existentă cu încă o linie, pentru a se ajunge la o capacitate de 4.500 de locuitori echivalenți.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Le fac degeaba.. Se baga bani în ele și nu sunt deservite de nimeni.. Se degradează și în doi trei ani sunt praf.. Nu angajează ilustra conducere a SC Vital SA sub oblăduirea lui cache nici un om sa le deservească… Singurul lucru ce se face… Un bipas sa treacă rahatul pe lângă stații.. Vezi toate stațiile din județ în afara de Baia Mare.. Nu le faceți degeaba… Rușine conducerii Vital sa.. Niște nulități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here