EXCLUSIV – Premiu pentru soluția inovatoare a unei firme maramureșene, care, utilizând nanotehnologia, transformă în resurse nămolurile rezultate din epurarea apelor

2
2382

ORAȘELE VIITORULUIAPRECIERE. Un proiect al Kema Tronic SRL din Baia Mare, o firmă de inginerie fondată în urmă cu 29 de ani, specializată în proiectarea și realizarea stațiilor de epurare și una dintre primele din România care și-au orientat activitatea și către activități în domeniul cogenerării pe baza de biomasă, a fost premiat cu Premiul Mediul de Afaceri la conferința anuală Cities of Tomorrow 2023, un eveniment anual dedicat dezvoltării urbane și regionale, organizat de AHK România.

 

Proiectul firmei băimărene, controlată de inginerul Constantin Damian, se referă la utilizarea nanotehnologiei pentru transformarea deșeurilor în resurse. Damian a fost inginer șef al IMMUM (în perioada de dinainte de ’89), iar apoi unul dintre fondatorii ADISS SA Baia Mare, liderul național în tratarea apei uzate, firmă pe care a condus-o din postura de director până în anul 2006, când s-a axat pe dezvoltarea tehnologiei de epurare a apelor uzate și cercetare, în firma Kema Tronic.

 

Cercetătorul Constantin Damian (foto mare sus, medalion) a precizat, pentru 2mnews, că tehnologia premiată a firmei Kema Tronic („Utilizarea nanotehnologiei pentru transformarea deșeurilor în resurse”) se referă (simplificat) la dezintegrarea direct în stația de epurare a nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate, poluanții din aceștia fiind descompuși în dioxid de carbon, azot si apă, care apoi sunt utilizați la producerea îngrășământului lichid de irigare și a îngrășământului solid (mineral) și la gaz combustibil, care se introduce într-o turbină și produce energie electrică și energie termică.

 

Am lucrat 7-8 ani pentru finalizarea acestei soluții de transformare cu ajutorul nanotehnologiei a deșeurilor din apele uzate într-o resursă utilă. Vă dau un exemplu: acum, în Baia Mare, oraș care dispune de o stație de epurare cu fermentatoare moderne, căldura nu se recuperează: în fiecare oră, se varsă în râu între 3 și 8 MWh energie termică. Practic, prin nanotehnologie, soluția Kema Tronic convertește pierderile în câștiguri și, la fel de important, reduce poluarea de orice tip (inclusiv cea remanentă, cauzată de metalele grele din nămolurile rezultate astăzi în urma epurării), producând energie verde/nepoluantă, a declarat, pentru 2mnews, cercetătorul Constantin Damian.
Despre Kema Tronic Despre Cities of Tomorrow
Firma băimăreană Kema Tronic s-a specializat în proiectarea acestor tehnologii inovative în economia circulară, care duc la reducerea consumului de energie electrică a stației de epurare cu 50%, respectiv Nanogen și Nanotermo (care permit și reducerea cu 50% a producției de nămol în exces, recircularea apei îmbogățite în CO2 și N2) și Nanoair (care permite epurarea aerului din stații de epurare și orașe) Conceput ca o platformă pentru schimburi de idei, concepte și bune practici între sectorul public și cel privat, care mai apoi se pot dezvolta în proiecte și parteneriate, cu acțiuni și rezultate concrete, evenimentul Cities of Tomorrow are ca scop încurajarea dezvoltării durabile a țării, promovarea măsurilor pentru creșterea competitivității și atractivității României pentru noi investiții.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Sunt curios sa văd dacă vreun cap pătrat din politică sau guvernare va face demersuri că această tehnologie să fie aplicată. Teama-mie că munca cercetătorului va fi răsplătită cu ignorarea subiectului.

  2. de apreciat, felicitari … acuma mai in gluma mai in serios, ceva tehnologie prin care sa scapam de gunoiul de pe malul Sasarului nu aveti, cu ocazia asta poate scapam si de aia de la garda de mediu si de la apele romane, lupii care pazesc oile …da una sa scapam de gunoiul de la Primarie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here