ORAȘELE VIITORULUI – APRECIERE. Un proiect al Kema Tronic SRL din Baia Mare, o firmă de inginerie fondată în urmă cu 29 de ani, specializată în proiectarea și realizarea stațiilor de epurare și una dintre primele din România care și-au orientat activitatea și către activități în domeniul cogenerării pe baza de biomasă, a fost premiat cu Premiul Mediul de Afaceri la conferința anuală Cities of Tomorrow 2023, un eveniment anual dedicat dezvoltării urbane și regionale, organizat de AHK România.
Proiectul firmei băimărene, controlată de inginerul Constantin Damian, se referă la utilizarea nanotehnologiei pentru transformarea deșeurilor în resurse. Damian a fost inginer șef al IMMUM (în perioada de dinainte de ’89), iar apoi unul dintre fondatorii ADISS SA Baia Mare, liderul național în tratarea apei uzate, firmă pe care a condus-o din postura de director până în anul 2006, când s-a axat pe dezvoltarea tehnologiei de epurare a apelor uzate și cercetare, în firma Kema Tronic.
Cercetătorul Constantin Damian (foto mare sus, medalion) a precizat, pentru 2mnews, că tehnologia premiată a firmei Kema Tronic („Utilizarea nanotehnologiei pentru transformarea deșeurilor în resurse”) se referă (simplificat) la dezintegrarea direct în stația de epurare a nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate, poluanții din aceștia fiind descompuși în dioxid de carbon, azot si apă, care apoi sunt utilizați la producerea îngrășământului lichid de irigare și a îngrășământului solid (mineral) și la gaz combustibil, care se introduce într-o turbină și produce energie electrică și energie termică.
Despre Kema Tronic | Despre Cities of Tomorrow |
![]() |
![]() |
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sunt curios sa văd dacă vreun cap pătrat din politică sau guvernare va face demersuri că această tehnologie să fie aplicată. Teama-mie că munca cercetătorului va fi răsplătită cu ignorarea subiectului.
de apreciat, felicitari … acuma mai in gluma mai in serios, ceva tehnologie prin care sa scapam de gunoiul de pe malul Sasarului nu aveti, cu ocazia asta poate scapam si de aia de la garda de mediu si de la apele romane, lupii care pazesc oile …da una sa scapam de gunoiul de la Primarie?