INVESTIȚIE – Cine sunt cei care vor construi gazoductul din Maramureşul voievodal, investiție de peste 100 de milioane de lei

1
5854

GAZ ÎN MARAMUREȘ. Compania austriacă Habau Hoch und Tiefbaugesellschaft, prin subsidiara din România Habau SRL Ploiești (fostă Habau PPS Pipeline Systems SRL) este liderul consorțiului din care mai face parte și firma locală Antrepriza Montaj Instalaţii (AMI) SA Baia Mare care va construi gazoductul (conducta de transport de gaze naturale) din Maramureșul voievodal.

 

Contractul executantului cu Transgaz a fost semnat în 13 iulie 2021, în 19 iulie va fi predat amplasamentul către constructor, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în jurul datei de 10 august 2021, cu peste un an mai târziu decât au primis în 2019 autoritățile statului și conducerea Transgaz (optimistul ar spune „Mai bine mai târziu decât…”). Durata de execuție este de un an și jumătate (18 luni).

 

Cunoscută de publicul local ca fiind „gazoductul Sarasău – Sighetu Marmației – Borșa” și denumită oficial „conducta de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” lucrarea se va întinde pe o distanță de 86 de kilometri, pe teritoriile administrative ale următoarelor localități: Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei, urmând să deservească aproximativ 51.500 consumatori casnici, 500 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.) și aproximativ 2.000 de agenți economici.

 

Cine sunt executanții

 

Concernul austriac Habau, cu sediul central la Perg/Upper, este extrem de experimentat în construcții de acest tip (firma-mamă s-a fondat în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului a mai executat lucrări complexe – incluse în BRUA – chiar și pentru Transgaz, pe unele chiar în asocieri din care a făcut parte și firma băimăreană AMI SA), are peste 5.200 de angajați la nivel global și o cifră de afaceri totală de peste 1,6 miliarde de euro. Sucursala din România a holdingului Habau este condusă de austriacul Karl Leidenfrost (42 de ani), absolvent de Drept și Construcții, care și-a început profesia ca stagiar la Strabag (în 1995), iar din anul 2008 a condus din postura de CEO diferite firme din portofoliul Habau.

 

Holdingul austriac, creat pe baza unei firme fondate în 1913 de cehul Halatschek, la Hohenfurth (Vyšší Brod, în Republica Cehă de astăzi) și mutată la Perg (Austria) după înființarea Cehoslovaciei. Grupul este controlat astăzi de famiile Halatschek și Heindl – prin reprezentanții: Peter Halatschek (care deține 60%, prin firma familiei sale, Halatschek Holding GmbH) și Georgine Rumpler-Heindl (care deține 40%, prin firma familiei Heindl, Heindl Holding GmbH).

 

AMI SA din Baia Mare, firmă cu o activitate îndelungată în cu construcţii şi lucrări de instalaţii (înființată în anul 1991 ca societate pe acţiuni cu capital integral privat), este controlată de antreprenorul local Gabriel Răducu Pop, din postură de CEO și președinte al Consiliului de Administrație. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de peste 82 de milioane de lei și un profit net de peste 1,9 milioane de lei obținut cu o medie anuală de 168 de angajați.

 

Gazoductul din Maramureșul voievodal (a cărei parte de distribuție trebuie realizată de Consiliul Județean și de UAT-urile implicate), declarat anul trecut obiectiv de investiții de importanță națională, va fi continuat ulterior de Transgaz până la Iacobeni, compania statului având intenția de a-l conecta la conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei (aflată în execuție), pentru a interconecta sistemul de transport gaze naturale din Maramureș (Nord-Vest) cu cel din Bucovina (Nord-Est), a precizat Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare al Transgaz.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. ” Gazoductul din Maramureșul voievodal (a cărei parte de distribuție trebuie realizată de Consiliul Județean și de UAT-urile implicate), declarat anul trecut obiectiv de investiții de importanță națională”
    As dori sa ne informați pe viitor de ce se urmăresc aceste investiții de milioane de euro ??
    Care este scopul lor?

    Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here