INIȚIATIVE LEGISLATIVE – Brian Cristian: USR vrea susţinere financiară mai largă pentru sportul românesc, PSD şi PNL se opun

0
195
Brian Cristian, deputat USR de Maramureș

SUSȚINEREA SPORTULUI. USR a depus patru iniţiative legislative menite să susţină financiar sportul românesc prin acordarea de stimulente fiscale celor care investesc în el. Toate cele patru iniţiative au fost însă respinse de senatorii PSD şi PNL, care au considerat că subfinanţarea sportului – mai ales la nivel de copii şi juniori – şi degradarea bazei materiale în absenţa investiţiilor nu sunt cauza lipsei performanţelor în sportul românesc la nivel internaţional.

 

Deputaţii USR Brian Cristian, Oana Ţoiu, Tudor Pop şi Ionuţ Moşteanu au depus o primă iniţiativă legislativă (L516/2023) prin care ONG-urile care se preocupă de dezvoltarea infrastructurii sportive să beneficieze de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare şi modernizare a bazelor sportive, precum şi pentru livrările de echipamente sportive şi consumabile de uz sportiv către cluburi.

 

O a doua iniţiativă legislativă a celor patru deputaţi USR (L513/2023) ar fi permis stimularea investiţiilor private în sport, prin instituirea unui mecanism de beneficii fiscale pentru persoanele fizice şi juridice care direcţionează sume către cluburile sportive. Astfel, persoanele juridice ar fi putut să direcţioneze către activităţile sportive ale copiilor şi juniorilor o sumă egală cu valoarea minimă dintre procentul de 1,5% din cifra de afaceri sau 40% din impozitul pe profit datorat doar pentru investiţii în infrastructură sau pentru cheltuieli aferente activităţilor sportive pentru copii şi juniori.

 

O a treia iniţiativă legislativă (L515/2023) ar fi instituit un beneficiu fiscal în favoarea cluburilor sportive care desfăşoară activitate economică, dincolo de activitatea sportivă, cu scopul de a obţine venituri pentru susţinerea activităţii şi stabilirea unei cote de TVA de 5%, faţă de cota standard de 19%, pentru operaţiunile comerciale desfăşurate de cluburile sportive.

 

Cea de-a patra iniţiativă legislativă (L514/2023) a celor patru deputaţi USR ar fi permis persoanelor fizice sau juridice să direcţioneze în limita a 5% din impozitul pe venit către cluburi sportive, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru sportul de copii şi juniori sau pentru infrastructura sportivă.

 

„Aceste iniţiative legislative ar crea cadrul legal pentru ca cei ce vor să ajute cu bani sportul românesc, în special secţiile de copii şi juniori, să o poată face. În acelaşi timp, ei vor fi încurajaţi de stat să ajute sportul românesc pe termen lung, cu beneficii evidente de ambele părţi”, a susţinut senatoarea USR Silvia Dinică în plenul Senatului.

 

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativele legislative merg acum pentru dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here