ÎNFRÂNGERE DUREROASĂ – Vicecampioana Minaur, cu un lot decimat de accidentări, pierde la Turda un meci echilibrat, dar pe care l-a avut în mână

0
906

HANDBAL MASCULIN – LIGA I. Miercuri, 21 februarie 2024, în Sala de Sport „Gheorghe Barițiu” din Turda, în meci contând pentru etapa a 17-a a Ligii I la handbal masculin, AHC Potaissa Turda a câștigat, cu 33-31 (19-18), partida cu CS Minaur Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Ninel Costache (București) & Adrian Vasile (Ploiești), a opus echipele clasate înaintea rundei pe locurile 5 (Potaissa) și 3 (Minaur).

 

Băimărenii, care au câștigat 3 din ultimele 5 meciuri directe (cel din returul sezonului trecut, s-a încheiat la egalitate – a fost ultimul dintre meciurile disputate la Turda -, iar gazdele s-au impus ultima dată în decembrie 2021, la Turda, cu 30-26), nu aveau un meci ușor, disputele cu vecinii de județ fiind mereu foarte tensionate și echilibrate (în tur, Minaur s-a impus la Baia Mare la limită, 34-33), în plus Minaur a venit după un meci disputat duminică în cupele europene la aproape 1.000 de kilometri de casă și, din cauza indisponibilităților din lot, doar cu 11 jucători de câmp înscriși pe foaia de joc (din cei 14 câți are dreptul) + 2 portari.

 

Echilibrul a dominat și începutul acestui meci (nicio surpriză), doar din min. 10, după golul masivului pivot congolezo-francez Naal (1,96 m și 119 kg), gazdele au reușit să se desprindă la două goluri (8-6), iar în min. 15 georgianul Kbilashvili mărește ecartul față de Minaur la 3 goluri (11-8), însă prima jumătate a reprizei se încheie cu golul lui Nagy: 11-9.

 

Minaur nu reușește să rezolve problema apărării (altădată punct forte al echipei băimărene), până în min. 17 turdenii au tras 13 șuturi pe spațiul porții și au marcat 13 goluri (practic, tot ce trag e gol, condiții în care nu ai cum să speri la un rezultat pozitiv). Cumpănici și Kozakevych ține Minaurul în meci și oaspeții reduc diferența la doar un gol (13-12, min. 18). Încă nu găsesc băimărenii cheia pentru Ghiță, marcatorul a jumătate din golurile gazdelor.

 

Ultimele 10 minute ale primei reprize. Da Silva Mollino marchează pentru 14-13. Botea, Kotrc, Kozakevych și Nagy au procentaje de 100% reușite, însă doar împreună îl depășesc pe Ghiță (8 goluri în min. 23). Își intră și Cumpănici „în mână”. Mai sunt 5 minute din această repriză, Potaissa conduce cu 15-14 și cere time out. Kotrc egalează în min. 28, când echipa era în amenințare de joc pasiv, dar în doar câteva secunde Vojovodic readuce Potaissa în avantaj: 18-17. Se încheie repriza: 19-18. Un meci al suferinței. Nu c-ar fi fost cândva altfel partidele cu turdenii… Jucătorii merg la vestiare, pe teren intră fetițele majorete.

 

Meciurile care închid etapa sunt „pe muchie de cuțit”: sighișorenii au câștigat acasă la un gol cu Focșani, băcăuanii s-au impus la Buzău la un gol și nici această partidă nu dă semne că ar fi diferită. Începe repriza a doua. Ce gol dă Botea! Trasor de la 9 metri, de pe picioare, în vinclul lui Șelaru. Tot Botea aduce Minaurul în avantaj în mai puțin de un minut: 20-21 (min. 31). Blitzkrieg. Turdenii nu s-au dezmeticit. Dar Ghiță continuă seria de goluri și egalează (are 9 goluri din 10 aruncări).

 

Se joacă pe contre, ambele echipe scot maxim din atacuri. Cumpănici, ce șut. Vinclu din 9 metri. Min. 37, Minaur ia două goluri avantaj (gol Cumpănici printre picioarele lui Șelaru), iar un minut mai târziu băimărenii au 3 goluri avantaj, dar gazdele egalează în min. 40: 25-25. Botea readuce Minaurul în avantaj, Kbilashvili egalează din nou, iar Kozakevych trage în bară. Kotrc și Cumpănici refac diferența de două goluri: 26-28. Ghiță e de neoprit. Vojvodic îl ține om la om pe Botea, ar merge și la vestiar cu el. Dar rămâne Cumpănici și turdenii n-au o soluție nici împotriva trasoarelor sale.

 

Prima jumătate a reprizei se încheie la scorul 27-29 (min. 45). Cu 9 minute înaintea finalului, Potaissa egalează (30-30, gol… Ghiță – are 12 goluri din 15 șuturi). 3 minute până la final, e 31-31, gazdele în atac. Măcar revenim în formație completă (Nagy a fost eliminat 2 minute). Dar Naal marchează și Turda preia conducerea. Mai sunt 90 de secunde, intrăm în pasiv și Turda marchează. Este 33-31, Potaissa în atac (Vujovic a ratat atacul) și mai sunt 44 de secunde. Gazdele cer time out. Meciul e jucat. Final: 33-31.

 

Pentru Minaur au marcat Botea (8 goluri), Kotrc (6 goluri), Cumpănici (5 goluri), Kozakevych (4 goluri), Nagy și Da Silva Mollino (câte 3 goluri), Fotache (2 goluri). De la oaspeți s-au remarcat Ghiță (13  goluri), Naal și Pințoiu (câte 4 goluri).

 

În urma înfrângerii, băimărenii rămân pe locul 3, dar au 2 puncte mai puțin decât constănțenii, care mai au și un meci mai puțin disputat, iar meciul direct dintre cele două echipe aspirante la locul 2 se joacă la Constanța. În etapa a 18-a, Minaur joacă la Baia Mare, în 25 februarie, cu CSM Vaslui, echipă pe care luna viitoare o întâlnește din nou, în optimile Cupei României și care în această etapă s-a impus pe teren propriu, surprinzător, cu urmăritoarea Minaurului, CSM București, cu 24-20, dar a rămas pe ultimul loc în Liga națională. Practic, acest campionat se joacă pentru a știi cum se tranșează lupta pentru locurile 2-3, dintre Minaur și Constanța.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here