BASCHET – BCM Olimpic Baia Mare și-a anunțat retragerea din campionat

0
444
Când toate erau bune și frumoase: BCM Olimpic la câteva minute după meciul din turneul de la Ploiești care consfințea promovarea în Liga Națională

GATA ȘI CU BASCHETUL. Ieri, pe pagina de facebook a clubului băimărean Olimpic a fost publicat un anunț prin care președintele George Opriș anunța retragerea echipei din campionatul Ligii Naționale ediția 2016-2017. Spicuim fragmentele mai importante:

 

După promovarea istorică în sezonul 2015-2016, echipa de seniori a clubului nostru a scris ultima pagină din acest volum al baschetului băimărean, retrăgându-se din campionatele naționale (Liga Națională și Liga I de baschet masculin, sezonul 2016-2017) .

 
Nu încercăm să găsim vinovați și nici motive, ne retragem pentru că nu mai avem forța necesară de a continua, dar lăsam în urma noastră o serie de lucruri bune care au contribuit pozitiv la crearea unei legături între suporterii băimăreni și baschet.

 

De altfel, noi am reușit să avem la clubul nostru un număr foarte mare de practicanți și iubitori de baschet din raza municipiului Baia Mare. Cu începerea activității noastre, Sala Polivalentă „Lascăr Pană” a respirat din nou Baschet, fiind pregătită pentru meciurile disputate la cel mai inalt nivel.  […]

 

Vă mulțumesc,
Președinte BC Olimpic BM
George Opriș!

 

Este cu atât mai trist cu cât BCM Olimpic este a doua echipă de baschet masculin din istoria recentă a orașului care se „stinge” la scurt timp după ce și-a început activitatea – precedentul fiind reprezentat de clubul Vulturii Baia Mare.

 

Am așteptat până acum ca să avem și o confirmare din surse federale a acestei vești până la urmă foarte proaste pentru sportul maramureșean, dar, în momentul de față nu există o confirmare oficială (din partea federației) a retragerii din campionat – însă probabil că aceasta va veni în zilele ce urmează.

 

Horia Păun, președintele FRB, nu a comentat prea mult pe marginea acestui subiect, declarând doar că „Deocamdată nu am fost înștiințați oficial de decizia celor de la Baia Mare, nu vreau să comentez prea mult fără să avem ceva oficial din partea clubului. Am avut o discuție cu președintele clubului, dar nimic oficial.”

 

Decizia formației din Baia Mare – până la urmă, să recunoaștem nu prea surprinzătoare în condițiile în care astfel de retrageri se petrec din ce în ce mai des în sporturile de echipă de la noi – a venit cu doar o etapă înainte de încheierea primei părți a sezonului regulat (BCM Olimpic, cu 18 înfrângeri și o singură victorie se afla „bine înfiptă” pe ultima poziție în clasament, iar participarea la faza a doua a competiției, care – extrem de probabil – ar fi urmat oricum să consemneze retrogradarea formației băimărene, ar fi însemnat o cheltuială suplimentară pe care „olimpicii” băimăreni n-au mai dorit/putut să și-o asume).

 

Cauzele retragerii lui BCM Olimpic sunt evidente: în principal subfinanțarea, lipsa unor fonduri suficiente care să asigure un minim de condiții și confort financiar care să permită acestor echipe să participe cu șanse cât de cât egale la o competiție care aliniază la start cele mai bune cluburi la nivel național.

 

Poți participa până la un anumit nivel și pe baza unor „sponsorizări” sporadice sau modice din partea unor parteneri locali (președintele Opriș nu a uitat să le mulțumească sponsorilor pentru efortul lor), poți obține chiar și o promovare istorică doar cu multă muncă și pasiune, dar nu poți continua în clasa de elită, dacă nu te bucuri și de sprijinul autorităților locale (sprijin pentru care domnul Opriș a mulțumit, de asemenea, deși nu este foarte clar în ce măsură a ajutat Consiliul Local și cel Județean echipa de baschet, în condițiile în care aceasta a ajuns să se retragă din campionat din lipsa banilor).

 

În momentul de față, Baia Mare mai este reprezentată la nivel superior pe plan național în sporturile de echipă doar de echipa de rugby CSM Știința și de clubul de volei CS Știința Explorări Baia Mare, cu mențiunea că și handbalul pare a fi capabil să facă din nou pasul în primul eșalon, atât la fete, cât și la băieți – prin echipele CS Minaur. Dar toate aceste formații sunt sprijinite, într-o formă sau alta, la nivel local – prin Consiliile Local și Județean – un ajutor de care BCM Olimpic nu s-a putut bucura în aceeași măsură ca acestea din urmă.

 

Și uite-așa… încă un sport iubit din orașul ăsta pe care incompetența, dezinteresul și ambiția personală a unora l-au aruncat senin „la coș”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here