ÎN REALITATE – Județul plătește 2 milioane de euro pentru centrul de călărie terapeutică din Recea și doar 1,3 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile

1
877

ADEVĂRUL DESPRE FINANȚĂRILE NERAMBURSABILE”. Șeful politic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila, a anunțat semnarea contractului de finanțare al proiectului de 3,35 milioane de euro prin care Consiliul Județean Maramureș va construi un centru pentru terapii alternative pe fosta pășune composesorală de la Recea, un teren achiziționat în 2010 cu aproximativ 650.000 de euro (2,6 milioane de lei) și lăsat 10 ani fără utilitate.

 

Am aplauda reușita (3,35 de milioane de euro!!!) ca pinguinii electorali, dacă am fi pinguini electorali. Pentru că nu suntem decât căutători ai adevărului, vă spunem cum stă treaba în realitate cu banii căzuți din cer…

 

Bula cu finanțările „nerambursabile”

 

Acest gen de informații privind atragerea unor sume însemnate din aruncate fonduri nerambursabile sunt doar parțial adevărate și sunt aruncate deliberat pe piața publică, pentru a induce ideea de performanță a administrațiilor politice. În realitate, foarte multe dintre proiectele despre care se anunță că “s-a semnat contractul de finanțare” beneficiază de o mică parte din fonduri nerambursabile, cea mai însemnată contribuție financiară fiind din pușculița publică a respectivei entități administrative. Așa e și în cazul centrului de călărie de la Recea.

 

Proiectul Althera („Alternative Therapies in Maramureş and Ivano Frankivsk”) este în valoare totală de 3,35 milioane de euro (3.349.588,15 euro), din care doar 1,3 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile (prin Programului Operaţional România – Ucraina 2014-2020). Însă cea mai mare parte a banilor, 2 milioane de euro (!), o constituie cheltuielile neeligibile pentru a fi acoperite din fonduri nerambursabile, fapt pentru care vor fi puși din pușculița județului, a confirmat pentru 2mnews președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

 

Proiectul prevede construirea în satul Lăpușel (com. Recea – pe câmpul de lângă DJ 184A), în 2 ani, a unui centru pentru terapii alternative (ergoterapie, ludoterapie, meloterapie, kinetoterapie, hipoterapie), destinat copiilor din Maramureş cu dizabilităţi (sindrom Down, autism, ADHD, dizabilități motrice etc.). Acest centru va cuprinde cabinete medicale pentru terapii specifice, un parc senzorial şi o arenă pentru terapie cu cai, ponei şi câini.

 

Cum a apărut proiectul ăsta?

 

Acest proiect a apărut în 2015, când președintele de atunci al Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE, acum PNL), de frică “să nu vină cineva să-i ia la întrebări” în privința terenului cumpărat de administrația județului cu 650.000 de euro și lăsat din anul 2010 pârloagă, a propus să i se dea o destinație. S-a decis să se facă un centru unde “să ne dăm cu calul”, pentru că județului numai asta îi lipsea.

 

În consecință, Ciceu a livrat 40.000 de euro firmei locale Aedilis Proiect pentru un Studiu de Fezabilitate. Așa a apărut „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea, care costa 8,2 milioane de lei. Apoi Ciceu a plecat, liniștit că n-a făcut NIMIC.

 

Și s-a făcut nimic timp de alți 4 ani. În 2019, pesedistul Gabriel Valer Zetea (pe atunci președinte al CJ Maramureș) a scos de la naftalină SF-ul plătit de Ciceu cu 40.000 de euro și a plătit încă 20.500 de euro firmei Isconpro din Iași să actualizeze SF-ul comadat de Ciceu. Și l-au actualizat, metamorfozându-l din Carusel în Althera și de la valoarea de 8,2 milioane de lei la… 15,2 milioane de lei. Apoi a plecat și Zetea, liniștit că n-a făcut nici el NIMIC (ca și predecesorul său Ciceu).

 

A venit Bogdan, care a avut nenorocul să fie aprobat proiectul pentru finanțare parțială din fonduri nerambursabile. Implicit, trebuie să-l pună în practică. Și să scoată din pușculița județului 2 milioane de euro. El e convins că proiectul e benefic („e pentru copiii cu diazabilități”) și că se descurcă cumva-cumva cu banii, pentru că “trebuie plătiți eșalonat, în 3 ani” (bine, proiectul e pe 2 ani). 2 MILIOANE DE EURO…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here