IDENTITĂȚI – Cine primește 11 milioane de lei în schimbul extinderii cu 13 kilometri a rețelei de canalizare din comuna Rona de Jos

0
276

INFRASTRUCTURĂ EDILITARĂ. Administrația publică din comuna maramureșeană Rona de Jos, controlată de edilul Ion Herbil (PSD) – unul dintre cei mai vechi din județ (primar din anul 1996, este la al… 7-lea mandat) -, a atribuit contractul privind extinderea rețelei de canalizare menajeră cu circa 13 kilometri și introducerea în sistem a încă 17 stații de pompare. Contractul a fost semnat în urmă cu o săptămână, la 27 septembrie 2023, la valoarea de 11 milioane de lei (exact: 11.099.232 lei, sumă care include TVA), cu asocierea de firme Sebi Marc SRL & Prof Con Invest SRL.

 

Deși prețul a avut o pondere de 70% în desemnarea câștigătorului, asocierea care îl are ca lider pe Sebi Marc SRL din Călinești a oferit aproape estimarea maximă a beneficiarului, licitând cu doar 0,3% sub această estimare. Însă n-a fost nicio problemă, pentru că unicul contra-ofertant s-a retras, în consecință a rămas doar oferta declarată conformă și apoi câștigătoare.

 

Practic, rețeaua de canalizare va fi extinsă în sistem separativ pe străzi/ulițe pe care aceasta n-a existat niciodată. Proiectul prevede circa 5,7 kilometri de canalizare gravitațională, 7,1 kilometri de canalizare sub presiune, 954 metri de canalizare de refulare și montarea a 17 stații de pompare a apei uzate.

 

Cine sunt câștigătorii: identități și detalii
Firma Sebi Marc SRL, lider de asociere, este înregistrată în Călinești și este controlată de sigheteanul Ioan Mihai Ștefan Marc (46 de ani). Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 35,66 milioane de lei și un profit net de doar 717.690 lei, realizat cu 132 de angajați, dar și datorii de 21,36 milioane de lei.
Firma Prof Con Invest SRL, asociat secundar, este înregistrată în Baia Mare (din 2020, a fost importată din Cluj) și este controlată de vișeuanul Ion Tomoiagă (45 de ani) – procentele minoritare, 10%, sunt deținute de Gheorghe Tomoiagă. Anul trecut, a raportat o cifră de afaceri de 26,71 milioane de lei și un profit net de doar 156.743 lei, realizat cu 16 angajați, dar și datorii de circa 12,8 milioane de lei.

Ambele firme sunt angrenate în mai multe proiecte de lucrări contractate cu administrații locale din Maramureș (unele dintre acestea fiind tot în asociere).

 

* Foto: @Hans Peter Fuchs

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here