FAPT – La Tăuții Măgherăuș, parcursul educațional al adolescentelor este completat la Clubul de fete neînfricate cu informații-cheie care nu sunt abordate la școală

0
377

PROGRAM. Peste 100 de adolescente cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani din 12 mici orașe din România, printre care și Tăuții Măgherăuș, participă la cercuri de învățare (cluburi de „empowerment”) în bibliotecile locale, denumite „Clubul de fete neînfricate”, susținute de OTP Leasing și Fundația Progress cu scopul de a completa parcursul lor educațional cu informații cheie care nu sunt abordate la școală: educație pentru sănătate, căutarea identității, anxietate, comunicare asertivă, bullying, discriminare, cetățenie activă, independență financiară,  meseriile viitorului, fake news și fact checking, încalzire globală, trafic de persoane și abuzuri sexuale asupra minorilor.

 

Temele de discuție sunt prezentate de către specialiști în domeniu, sub formă de podcasturi, iar noțiunile sunt fixate prin activități creative și jocuri. Pe parcursul lunilor de proiect, adolescentele descoperă lumea din jur și pe ele însele într-un cadru prietenos și o atmosferă de sprijin reciproc, facilitată de prezența doamnelor bibliotecare.

 

Această metodologie a cercurilor de învățare le permite să dezvolte relații importante cu celelalte adolescente din club, să se deschidă și să discute aspecte importante pentru dezvoltarea lor.

 

La finalul experienței, fiecare club organizează un eveniment comunitar care abordează una dintre temele pe care le-au studiat, iar în cadrul acestui demers, toate adolescentele din proiect trebuie să aibă un dialog cu autoritățile locale. Ele merg în audiență la primar pentru a-și prezenta ideile (amenajarea de spații de joacă, colectarea selectivă etc.) și apoi contribuie la implementarea lor, strâng bani pentru cauze sociale, sau dau mai departe către fetele și femeile din comunitate informațiile pe care le-au aflat în proiect.

 

Rezultatele și schimbările semnalate (atât prin autoevaluarea fetelor, cât și prin feedback de la părinți, bibliotecare și profesori) arată progresul adolescentelor, aceasta având mai multă încredere, deprinderi noi și mai multe opțiuni pentru un viitor mai bun. Acum ele fac parte dintr-un grup real de sprijin, împreună cu fetele neînfricate din comunitatea lor și din întreaga rețea națională.

 

Despre Fete neînfricate
Fete neînfricate este un proiect implementat de Fundația Progress în parteneriat cu OTP Leasing care își propune să ajute la dezvoltarea adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.
• Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente.

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here