FIAT LUX (SĂ FIE LUMINĂ)! – Cine și cu câți bani face iluminatul public în municipiul Sighetu Marmației, plus câteva… detalii

1
2471
Ana Maria Ciotîr

CONTRACT SEMNAT. Spre finalul lunii mai 2022, autoritatea publică din municipiul Sighetu Marmației a semnat un contract în valoare de circa 1,2 milioane de lei (exact: 1.188.602,20 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu ) pentru refacerea sistemului de iluminat public prin montarea unor becuri tip LED (cu putere de 75 W sau 50 W, în funcție de stradă – Primăria zice că puterea de iluminat s-a ales în urma efectuării calculelor lumino-tehnice pentru fiecare stradă în parte), cu controler pentru telegestiune.

 

Câștigătorul contractului a fost desemnat în urma unei licitații, criteriul fiind prețul cel mai mic (au fost depuse doar două oferte, iar firma câștigătoare a sublicitat cu 11% față de valoarea maximă estimată de Primăria Sighetu Marmației). Firma care va executa lucrarea (termenul de finalizare este de 4 luni) și va încasa 1,2 milioane de lei pentru acest fapt este sereleul Urbioled din Iași, controlat de Ana Maria Ciotîr – fosta iubită a fiului ex-senatorului PSD Ion Solcanu, ambii milionari în urma afacerilor cu primării, de regulă PSD).

 

În primăvara anului trecut, reporterii “Bună ziua, Iași” au conchis în urma unei investigații în care au interogat mai mulți primari din județele Neamț și Vaslui că, în plină pandemie de coronavirus, Relu Fenechiu (PNL) & Ana Maria Ciotîr & Bogdan Solcanu (apropiați PSD), au pus în aplicare o schemă care le-a adus acestora în conturi sume semnificative. Conform investigației, o firmă controlată de Fenechiu făcea consultanța/proiectul tehnic pentru modernizarea iluminatului public, edilii fiind asigurați că Ministerul Mediului le va aproba finanțarea proiectelor. Apoi, execuția revenea tot unei firme a grupării (de regulă, Urbioled). Un win-win politico-economic.

 

Și la Sighetu Marmației proiectul este finanțat din surse nerambursabile (cofinanțat de Administrația Fondului de Mediu – contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat în august 2021). În urbe există 672 de stâlpi incluși în sistemul de iluminat. Pe aceștia se vor instala becuri LED (proiectul prevede 687 de bucăți – 359 cu putere de 75 W și 328 cu putere de 50 W), consolele aferente și controlere, care vor fi legate la un sistem de telegestiune la nivel de punct luminos pentru SIP.

 

Pentru cei interesați și pentru statisticieni, becuri cu putere mai mare se vor instala pe strada Avram Iancu, Piața Ioan Mihaly de Apșa, Piața Libertății, cartierul Bogdan Vodă, Piața 1 Decembrie 1918, Unirii și Dragoș Vodă, iar becurile cu o putere mai mică de iluminat pe străzile Traian, Basarabiei, Piața 22 Decembrie, Iuliu Maniu, Gării, Titulescu, Nicolae Grigorescu, Mihai Viteazu, Alexandru Ivasiuc, Tudor Vladimirescu, Eroilor, Independenței – Flora, Gheorghe Doja, Gheorghe Șincai, Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare

 

Firma ieșeană câștigătoare a contractului are 48 de angajați, cu care tânăra Ciotîr, originară din Târgu Neamț, a realizat anul trecut un profit de 9,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de aproape 46 de milioane de lei. Anul trecut cifra de afaceri a firmei a crescut la o sumă-record, procentual creșterea fiind de circa 35%. Doar în acest an firma a semnat 33 (!!!) de contracte de execuție a modernizării iluminatului public. Firma este producător de sisteme de iluminat (are o fabrică la Moreni – jud. Dâmbovița) și în primăvară a luat un credit de 21 de milioane de lei de la EximBank.

 

* Foto: @sergiospeed

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Era cazul să se lumineze și sighetenii. Era mai mare rușinea sa vii noaptea pe Dragoș Vodă de exemplu. Gropi peste găuri,marcaje ioc iar iluminatul public exact ca în urma cu 35 de ani adică deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here