EXCLUSIV – Investiție în construirea unui depozit agricol și extinderea cu 10 hectare a pepinierei de afin de la Șomcuta Mare

0
867

INVESTIȚIE. Firma Transylvanian Blueberry Group SRL este în fază pre-execuțională avansată cu un nou proiect investițional, derulat pe o suprafață de teren de peste 10 hectare în Șomcuta Mare, unde intenționează să extindă plantația de afin și să edifice un depozit agricol deservit de un sistem fotovoltaic.

 

Societatea, înregistrată în satul Arapșu de Sus (jud. Sibiu) și controlată de James Olunden, își desfășoară activitatea productivă, concentrată pe obținerea materialului săditor bio pentru comercializare, în satul Finteușu Mare (aparținător de orașul Șomcuta Mare), acolo unde familia Olunden are cea mai mare parte a plantațiilor de afin și merișor (Vaccinium macrocarpon – plantă înrudită cu afinul, denumit și afin roșu).

 

Noul proiect al producătorului de afini constă în construirea unui depozit agricol de circa 39 m x 30 m, cu o înălțime maximă de 10 m și cu o suprafață de aproximativ 955 mp, și a unei noi plantații de afin pe o suprafață de circa 12,7 hectare, unde vor fi cultivate în proporții relativ egale soiurile Hannahs Choice și Simultan (ultimul, autohton).
Cea mai mare parte a plantației, care va fi irigată din 5 puțuri forate, va fi organizată în spații protejate (tip macrotunel), doar 5 parcele de câte 5.000 mp fiind cultură în câmp. De asemenea, proiectul investițional prevede montarea a trei bazine de acumulare a apei, grupuri de pompare, construirea drumurilor de acces, precum și a unui sistem fotovoltaic.
Olunden, originar din Baia Mare, care a trăit mulți ani în SUA (în Phoenix – Arizona), a înființat în Finteușu Mare cea mai mare pepinieră din această parte a continentului producătoare de arbuști de afin cu tufă înaltă (Vaccinium corymbosum) – înmulțirea arbuștilor se face prin tehnologia “in vitro” cu material săditor importat din SUA, plantele rezultate prin acest procedeu fiind nemodificate genetic, certificate și cu o calitate superioară. Afinul de cultură are un nivel de profitabilitate ridicat și o durată productivă de circa 50 ani.

Investitorul mai deține participații (unice sau parțiale semnificative) în firmele Renard Olunden, Alpine Berry Company, Grant Summit Consulting (toate trei înregistrate în Finteușu Mare) și View Growers (înregistrat în Sereca – jud. Hunedoara).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here