EXCLUSIV – Producătorul de canapele Italsofa din Baia Mare a renunțat la instalațiile de pregătire a cherestelei pentru producție și, cel mai probabil, va cumpăra materia primă finită

0
17197

DECIZIE – INDUSTRIA MOBILEI. Producătorul de canapele Italsofa din Baia Mare și-a eliminat/sistat din fluxul tehnologic instalațiile de debitare bușteni și de uscare cherestelei, ceea ce înseamnă că va opera cu material achiziționat. De remarcat că ambele instalații sunt mari consumatoare de energie electrică, iar costurile acesteia au fost invocate de conducerea executivă a fabricii din Baia Mare pe lista motivațiilor/argumentelor concedierii colective decise în primul trimestru al acestui an.

 

Italsofa activează de 22 de ani în Baia Mare, fabrica fiind amplasată pe Bd. Unirii nr. 40, pe un teren de circa 26 de hectare, unde subsidiara din România a holdingului Natuzzi a edificat două hale de producție cu o suprafață totală de aproape 8 hectare. Principalele produse ale fabricii din Baia Mare sunt  canapelele, care sunt realizate din faza incipientă până în cea a produsului finit (producția anuală este 204.000 de canapele – firma, specializată în producția de saltele și somiere, mai produce la Baia Mare și paturi, scaune și picioare de mobilă).

Fabrica din Baia Mare este administrată prin sereleul Italsofa Romania, controlată de proprietar, miliardarul italian Pasquale Natuzzi (foto mic stânga, 83 de ani), prin firma olandeză Natuzzi Netherlands Holding BV. Motivele pentru care Natuzzi a ales Baia Mare au fost următoarele: 1) să existe materie primă locală/ieftină (lemn); 2) să existe forță de muncă specializată în industria mobilei; 3) să existe dispoziția Guvernului pentru a-i ajuta să instaleze facilitățile de producție.

 

Natuzzi a intrat pe piața de producție din România în anul 2002, printr-o investiție greenfiled (de la firul ierbii) la Baia Mare, anunțată la valoarea de 46 de milioane de euro – la acea vreme, fabrica de la Baia Mare a fost prezentată ca fiind cea mai mare a grupului Natuzzi (prezent la nivel mondial două branduri: Natuzzi – pentru segmentul de top al pieței -, și Italsofa – pentru segmentul comercial al pieței) și principala care va aproviziona piața europeană de canapele.

 

În 2021, Italsofa a raportat o cifră de afaceri de 296,4 milioane de lei și un profit net de peste 8,1 milioane de lei obținut cu 933 de angajați.

În noiembrie 2007, Natuzzi declara public că Itasofa va depăși în acel an o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro și că la finalul lui 2009 va ajunge la 130 de milioane de euro. În 2007, firma a avut o cifră de afaceri de 257,2 de milioane de lei (echivalentul atunci a 77 de milioane de euro), iar în 2009 a avut o cifră de afaceri de 313,6 milioane de lei (echivalentul atunci a 74 de milioane de euro). De altfel, cifra de afaceri anuală a firmei nu a ajuns niciodată la 80 de milioane de euro, oscilând între 70 și 77 de milioane de euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here