ÎN MARAMUREȘ – PNL și PSD au început implementarea programului prezidențial “România educată” prin… tragerea la sorți a celor 26 (!) de posturi de inspectori școlari

1
1750

NU NE MAI FACEM BINE… Scrierea este despre cunoaștere și a fost generată nu doar de explicarea unui fenomen care se repercutează negativ asupra societății, ci mai ales de convingerea că așa cum este benefic să știi ce te propulsează, este favorabil să afli și ce te ține în urmă. Însă pentru a transforma regresul/stagnarea în propulsie, cunoașterea trebuie completată de generarea unei reacții potrivite – păstrez speranța că explicația n-a fost extrem de alambicată :).

 

Șefii politici: câte unul, s-ajungă la toți”

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Maramureş este formată din 4 persoane. Una bucată șef (inspector şcolar general, conform titulaturii oficiale) și 3 adjuncți (denumirea oficială a funcției: inspector şcolar general adjunct). Toate cele 4 funcții sunt ocupate politic, învățământul românesc fiind, de mult timp, batjocorit de sfertodocți politici decidenți, numirile fiind făcute în funcție de apartenența, afinitățile și/sau obediența numiților față de gruparea politică aflată la butoanele puterii în România.

 

În acest moment, pentru că din puterea statului se-nfruptă un triumvirat atipic (PNL, PSD, UDMR), a fost suplimentat (și) numărul de posturi de adjuncți, la 3, “să ajungă la toată lumea, până-n fund, la taxatoare”. Postul de șef a revenit inițial PNL, care a zvânturat-o războinic pe pesedista Ana Moldovan și a întronat-o pe penelista Anca Minodora Costin-Hendea. În primăvara acestui an, pentru că în Maramureș printre deconcentratele revendicate și obținute de PSD la negocierile Bogdan (PNL) – Zetea (PSD) a fost și IȘJ, Costin-Hendea a fost nevoită să demisioneze – nicio lacrimă, peneliștii n-au lăsat-o pe drumuri, gratulând-o cu o îndestulătoare (financiar) funcție de secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (condus de pesedista Gabriela Firea).

 

Locul de șef a fost luat de Mihai Cosmin Pop (profesor de istorie), propulsat de noii jupâni ai învățământului maramureșean, pesediștii, de la Seini, din orașul natal al șefului PSD Maramureș. În privința adjuncților, fiecare partid și-a luat câte un post, în care UDMR a menținut-o pe Hitter Annamaria (profesor pentru învăţământ primar la Liceul Auto din Baia Sprie), PNL pe Ioan Muntean (profesor de istorie-geografie la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Baia Mare – care este și secretar general al PNL Maramureș), iar PSD pe Vasile Grațian Pop (profesor de informatică la același colegiu din Baia Mare).

 

Împărțirea a încă 22 de sinecuri

 

Poate mulți cunoșteau aceste detalii, însă ceea ce urmează e știut de mai puțini. În acest IȘJ mai există încă 22 de sinecuri (posturi politice care se acordă fără concurs, în acest caz prin semnătura ministrului politic al Învățământului/Educației). Aceste 22 de posturi îndestulătoare (financiar) sunt cele de inspectori școlari.

 

Dacă vă-ntrebați ce firmă are 26/22 de directori, puteți să vă răspundeți fără teama de a greși: niciuna. Totuși, o instituție publică așa cum este IȘJ își crește numărul posturilor de șefi (inspectori, inspectori adjuncți, inspector șef) invers proporțional cu numărul de elevi. Cu cât sunt mai puțini elevi, cu atât se creează mai mulți șefi în instituția care administrează învătământul. E “normal”.

 

O să mă puteți ierta în timpul acestei vieți, sper, pentru această prea lungă explicație introductivă, făcută pentru o completă înțelegere și pentru cei mai puțin familiarizați cu strategia politică prin care este gestionată educația în Maramureș. Recompensa pentru cei care au lecturat până aici este noutatea: ce se întâmplă cu cei 22 de inspectori din IȘJ Maramureș? Păi, și aceste posturi au fost împărțite/negociate politic.

 

Decizia luată prin… tragere la sorți

 

În subteranele administrației-politice județene s-a bătut palma așa: PSD să ia 11 (posturi de inspectori IȘJ), PNL să ia 11. Frățește. Dar care 11? Tot frățește s-a decis ca posturile de inspectori care le revin fiecărui partid din barca puterii (PNL și PSD) să fie stabilite… prin tragere la sorți. Nu e o glumă, din păcate. Bilețele, urnă, un bilet PNL, un bilet PSD… Rezultatul norocului fiind cel final pentru care s-a bătut, din nou, palma. Barbut (fără zaruri) cu învățământul maramureșean.

 

Acum, cei de la PNL și cei de la PSD vor trebui să-și aleagă/desemneze fiecare viitorii 11 inspectori care le-au revenit în urma tragerii la sorți. Pentru că în această strategie a administrării/gestionării educației din județ competențele n-au niciun rol, doar hazardul. Și, vă spuneam, apartenența, afinitățile și/sau obediența numiților față de partidul care-i gratulează/desemnează în funcția bine plătită din bani publici.

 

Sigur, poate vă-ntrebați care este raționamentul pentru care trebuie 26 de șefi (inspectori) în această instituție? Niciunul în afara creării a 26 de sinecuri. Argumente: 1) la ISJ Maramureș există un inspector pentru minoritatea ucraineană și alt inspector pentru minorităţi (altele decât minoritatea ucraineană); 2) există un inspector pentru dezvoltarea resursei umane, un inspector pentru managementul resurselor umane și un inspector pentru management instituţional; 3) există un inspector pentru învăţământ primar și un inspector pentru educaţie timpurie… Și argumentele pot continua.

 

Există inspectori pentru activităţi extraşcolare, pentru proiecte educaţionale, pentru educaţie fizică şi sport, pentru învăţământ profesional şi tehnic, pentru informatică, pentru matematică, pentru religie, pentru arte, pentru limbi moderne, pentru chimie și pentru fizică, pentru limba şi literatura română, pentru istorie, pentru biologie, pentru învăţământ special… Unele segmente au chiar mai mulți inspectori. Probabil pentru că e greu.

 

Însă priviți jumătatea plină a paharului (urmează sugestii pentru politrucii decidenți): nu există (încă) inspectori pentru fiecare minoritate (așa că se pot crea noi posturi de inspectori pentru minoritățile poloneză, germană, jamaicană, turco-tătară, rromă), postul de inspector pentru artă poate fi transformat în mai multe posturi politice-bugetate de la stat (inspector pentru pictură, sculptură, balet, pian, trombon, xilofon etc.). De asemenea, nu sunt chiar toate materiile reprezentate, deci se poate inventa câte un post de inspector pentru mecanică, mecanică fină, mecanică grea, mecanică mai puțin grea, mecanică moderat de grea, mecanica cea mai grea, pentru dialecte, pentru limba latină, pentru dansuri de societate, pentru stângaci, pentru partidele din opoziție (să se-ndestuleze și aceștia, pentru că tuturor le vine rândul și la opoziție) ș.a.m.d.

 

Educație trasă la sorți

 

Așadar, cele 22 (!!!) de posturi de inspectori școlari din Maramureș au fost trase la sorți de politrucii de la putere, unica modalitatea convenită de aceștia pentru a-și stabili sinecurile. Așa a fost implementat în Maramureș programul “România educată” al președintelui PNL Klaus Iohannis: prin tragere la sorți. Dă-o-ncolo de competență, de concursuri!

 

În aceste posturi, de pildă PSD a decis să ceară ca nominalizările (pentru cele 11 posturi de inspectori școlari care le-au revenit în urma împărțirii politice cu PNL) să le facă… primarii lor din teritoriu (județ). Cei mai mulți sfertodocți, cu un bagaj intelectual atât de redus încât au angajat jurnaliști în primării, pe care-i plătesc din banii statului să le scrie textele inclusiv pe Facebook, să nu se facă de rușine. Aceștia vor decide cine merită să fie inspector PSD sau PNL, după caz, la Inspectoratul Școlar. E normal. Scuze, “normal”. Pentru a fi normal, profesorii ar trebui să reacționeze la acest mod de a decide competența prin tragere la sorți. Ar trebui… pentru că educația nu se face prin hazard. Doar politica mioritică a politrucilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. eu sincer nu cred ca in PSD si in PNL sunt 22 de profesori apti pentru a fi inspectori, la ce incluti sunt in partidele astea, mi greu sa cred ca strang atatia…poate din astia vopsiti peste noapte din samsari de masini ii fac profesori de economie – adica te invata cum sa nu platesti taxe si impozite … altceva nu-mi imaginez … de ce credeti ca s-au unit iarasi, PNRR e raspunsul, cativa ani o sa se indoape din banii aia si dupa aceea o sa se scuipe in gura..scarbos … ne meritam soarta, asa cetateni asa politicieni …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here