FAPTE – Peste 1 milion de lei a costat testarea a 0,5% din populația Maramureșului, dar pesedistul Zetea vrea să mai cheltuie pentru „o testare în masă”

1
445

AIURISTICA TESTARE MASIVĂ. În panica stârnită de pandemia de COVID-19, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, i-a convins pe aleșii maramureșenilor să scoată din pușculița județului 950.000 de lei pentru trei laboratoare de testare.

 

Astfel, au fost plătite echipamente și amenajări pentru laboratoare la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare (acesta este SINGURUL care funcționează, iar aici Ministerul Sănătății a alocat 400.000 de lei, iar CJ Maramureș 50.000 de lei), Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus (450.000 de lei) și Spitalul Municipal Sighetu Marmației (450.000 de lei). În plus, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” (TBC) a fost împrumutat aparatul de tip Real Time PCR de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, nici acesta pus în funcțiune.

 

Ideea/argumentul acestor investiții de aproape 1 milion de lei (sumă depășită cu mult, cu consumabilele și cheltuielile de funcționare), făcute în luna aprilie, era că “o să testăm masiv”, firește, pentru sănătatea/siguranța maramureșenilor. S-a înțeles până aici, da?

 

1 milion de lei pentru 0,68% din testele totale

 

De la aceste investiții de peste 1 milion de lei au trecut aproape două luni (aprilie și mai). Știți cât s-a testat în întreg județul până în acest moment (10 iunie 2020)? 3.727 de teste procesate (conform monitorizării 2mnews, făcute în baza declarațiilor oficialilor din sistemul de sănătate din Maramureș și prin cuantificarea datelor comunicate ulterior pe canale oficiale, cu sublinierea că în 16 mai numărul de teste din Maramureș nu a fost făcut public). Cele 3.700 de teste repezintă aproximativ 0,5% din populația județului, procentul putând fi mai mic, pentru că numeroase persoane au fost testate de mai multe ori.

 

Conform Consiliului Județean Maramureș, laboratorul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, singurul din județ care procesează teste COVID-19, a fost acreditat și a început să funcționeze în 21 aprilie (Zetea promisese că va începe testarea cel târziu în 8 aprilie, dar a început la 3 săptămâni de la livrarea echipamentelor, care a fost 1 aprilie, conform CJ Maramureș). Echipamentul are o capacitate de procesare a 300 de teste/zi. De atunci și până în 10 iunie s-au scurs 51 de zile. Asta înseamnă o medie de 73 de teste pe zi.

 

Numărul este ridicol, de 4 ori mai puțin decât capacitatea de testare. Adică testăm un sfert din cât am putea. De altfel, numărul testelor efectuate în Maramureș sunt canitate neglijabilă în context național, reprezentând 0,68% din testele făcute în România. ZERO virgulă… Costul unui test făcut în Maramureș este de 255 de lei, cât într-un laborator privat.

 

De ce se testează nesemnificativ în Maramureșul din pușculița județeană a căruia pesedistul Zetea s-a gândit să scoată aproape 1 milion de lei pentru a se testa masiv, 2mnews a scris AICI.

 

Planul: să mai cheltuim niște bani

 

Probabil pentru a nu continua să se umple de ridicol, pesedistul care controlează administrația județului, Zetea, împreună cu partenerul său politico-electoral, pesedistul în crez și simțiri Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, au anunțat demararea (cu alți bani din bugetele pe care le controlează) a proiectului „Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, prin care se dorește testarea în masă a cel puțin 50.000 de maramureșeni.

 

Pentru asta “se vor achiziționa teste pentru aparatele Real-Time PCR (deși doar unul funcționează din cele trei plătite), astfel încât să se reducă atât timpii, cât și riscurile și costurile testării”. Așa conduc pesediștii electorali Zetea și Cherecheș județul și municipiul de reședință…

 

În variantă simplificată: după ce a cheltuit 1 milion de lei pentru „a testa masiv maramureșenii”, Zetea a testat 0,5% din populație, dar promite să mai cheltuiască niște bani pentru a mai testa încă 9%. Sigur că n-o să testeze (eventual o să cheltuiască din nou fără rost banii județului), pentru că a testa 50.000 de maramureșeni în ritmul în care s-au făcut testele în județ ar însemna că termină “testarea masivă” peste… mai bine de 2 ani, dar pesedistul ne-a obișnuit că și minciuna-i vorbă. Atât am avut de spus/scris/comunicat.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Acest Thomas de Thorquemada al judetului Maramures este un baiat sarac de palincash din Vii, are un singur tzel:
    Sa-i demonstreze nevestesii din Suciu ca e tare.
    Daca nu va fi presedinte de Consiliu din nou(ceea ce ar fi un dezastru pentru el si o fericire pentru judet), aceasta il va parasi urgent.Stie fata..
    Gabi are o mare problema la depunerea declaratiei de avere care trebuie sa justifice banii din conturi ,care ar fi trebuit sa fie ,,spalati ,,,Spalatura este o nunta care nu s-a mai tinut intre un mire de la UAC si o mireasa de la Arad care a platit initial avionul cu care au venit la nunta: Viorica Dancila ,Marcel Ciolacu,seful Curtii de Conturi a Romaniei, etc.Zic initial, pentru ca in final, socrul mare, ,ajutat de Statul Roman cu 20 mil euro,a rezolvat avionul pentru Zetea, pe banii americanilor.
    Nu–l mai votati pe Zetea.Nevotandu-l pe psd-ist , stopati hotia de lemne in Maramures,,opriti mizeria cu Gropile de Gunoi si stopati cheltuirea banului public pe chefuri cu mancare ,bautura si femei dezbracate la Oncesti si in cluburile din Baia Mare.Cereti guvernului sa faca analize antidoping fiecarui candidat care doreste sa ocupe functii in alegerile locale.E groasa cu el.Analizati ! Maramuresul merge pe directia buna sau nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here