EXCLUSIV – Câte teste s-au făcut în Maramureș de la începutul pandemiei de noul coronavirus și până acum

0
2171

CÂT SE TESTEAZĂ ÎN MARAMUREȘ. Datele conținute de această scriere sunt date obținute de 2mnews exclusiv pe canale oficiale de specialitate & decizie și sunt aferente perioadei de până în 5 mai inclusiv (așadar, cuantifică/totalizează și analizează situația dată până marți, 5 mai, ora 24). Scrierea are ca subiect testările pentru COVID-19, virusul SARS-CoV-2, noul coronavirus sau cum vreți să numiți agentul patogen care a produs prima pandemie din ultimii 11 ani.

 

În România, testările pentru depistarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus au început în 2 martie. Iată situația numărului de teste prelucrate în perioada 2 martie – 5 mai:

* luna martie: 24.654 de teste (medie: 822 de teste/zi);

* luna aprilie: 150.720 de teste (medie: 5.024 de teste/zi);

* luna mai (primele 5 zile): 41.765 de teste (medie: 8.353 de teste/zi).

 

Până în 5 mai inclusiv, în cele 65 de zile de când se testează în România s-au făcut/prelucrat 217.139 de teste (medie a perioadei 2 martie – 5 mai: 3.341 de teste/zi). Și acum să analizăm situația la nivel local, în județul Maramureș cu date și termeni de comparație…

 

În Maramureș, un singur laborator acreditat

 

Noul laborator de biologie moleculară de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie din Baia Mare (situat pe strada Vasile Lucaciu nr. 72 – fosta stradă Baia Sprie), în care a fost montat un echipament Real Time PCR, creat prin finanțarea Ministerului Sănătății (cu o mică cofinanțare din partea Consiliului Județean Maramureș), este singurul loc din județul Maramureș acreditat de Ministerul Sănătății pentru testarea pacienţilor suspecţi de infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

 

Câte teste s-au făcut în Maramureș

 

În Maramureș se fac teste COVID-19 începând de miercuri, 15 aprilie 2020. În primele 21 de zile de activitate (perioada 15 aprilie – 5 mai inclusiv, 3 săptămâni), în respectivul laborator s-au făcut 1.236 de teste. Adică o medie de aproape 59 de teste pe zi. Informația a fost confirmată pentru 2mnews de la cel mai înalt nivel al sistemului de sănătate județean. Acest număr reprezintă… 0,57% din totalul național.

 

Oficial, informații privind numărul de teste făcute/prelucrate în județul Maramureș au început să fie făcute publice, ilegal (conform lămuririlor prevederilor ordonanțelor militare interpretate pentru 2mnews de Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Maramureș), de Consiliul Județean Maramureș, începând din 30 aprilie (evident, cu date aferente zilei precedente).

 

Ce date s-au comunicat pe acest canal al adminsitrației publice județene, care citează ca sursă Direcția de Sănătate Publică Maramureș?

 

* 29 aprilie: 92 de teste;

* 30 aprilie: 91 de teste;

* 1 mai: 69 de teste;

* 2 mai (până la ora 13.30): 46 de teste;

* 3 mai (până la ora 13.30): 32 de teste;

* 4 mai: 78 de teste;

* 5 mai: 92 de teste.

 

Aceste date totalizează exact 500 de teste. Să dublăm numărul în zilele de 2 și 3 mai când a fost comunicat numărul de teste doar până la ora 13.30 și ajungem la 578 de teste în ultima săptămână (adică o medie de aproape 83 de teste pe zi). Rezultă că în primele două săptămâni de funcționare a laboratorului s-au făcut/prelucrat 658 de teste (o medie de aproape 44 de teste/zi).

 

Dacă ultimul calcul trebuie luat cu titlu de aproximativ, rămâne cu titlu de confirmare oficială și exactă informația primordială și esențială comunicată mai sus: în cele 3 săptămâni de funcționare a singurului laborator de testare COVID-19 din Maramureș, s-au făcut 1.236 de teste (o medie de aproape 59 de teste/zi).

 

O comparație

 

În județul Argeș, a fost autorizat pentru testare COVID-19, la fel ca și în Maramureș, un singur laborator, cel de la Spitalului Orășenesc Mioveni. E drept, acesta are două aparate de tip Real Time PCR și este deservit de doi biologi specializați în biologie moleculară, însă a fost acreditat o săptămână mai târziu decât cel din Maramureș, respectiv în 22 aprilie 2020.

 

Până în 5 mai inclusiv, în județul Argeș s-au făcut peste 2.000 de teste, conform prefectului Emanuel Soare, care citează informații ale DSP Argeș: 93 la persoane aflate în carantină instituţionalizată, 333 la persoane aflate în izolare, 141 la pacienţi şi personal medical din cele trei centre de dializă din judeţ, 146 la personalul din centrele rezidenţiale ale DGASPC Argeş, iar restul la personalul medical şi pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

 

După informația privitoare la județul Argeș și (mai ales) în contextul în care la achiziția echipamentului de testare din Maramureș (care, cumulat cu pregătirea laboratorului, a însemnat o investiție totală de 450.000 de lei din bani publici, la care s-au adăugat costurile cu consumabilele și cele de funcționare), șeful administrației județene, pesedistul Gabriel Valer Zetea, susținea că aparatul este capabil să prelucreze zilnic 300 de teste, te întrebi, logic: de ce se fac doar 59 de teste/zi (în medie)?

 

Adică de ce testăm cel mult o treime din cât putem? Să nu lăsăm dilemele fără răspunsuri…

 

De ce nu testăm mai mult

 

De ce nu se testează mai mult în Maramureș? Avem un răspuns oficial al unei instituții neoficiale în gestionarea pandemiei (Consiliul Județean Maramureș) și un răspuns oficial (Direcția de Sănătate Publică Maramureș).

 

În aparență, răspunsul CJ Maramureș nu prea contează, nu doar pentru că nu face parte din instituțiile care gestionează criza, decât prin implicarea (c-așa zice legea) a președintelui instituției (pesedistul Zetea, foto mic dreapta) în Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Maramureș (unde este vicepreședinte), ci și pentru că, așa cum am precizat deja, instituția controlată de Zetea încalcă prevederile ordonanțelor militare prin comunicări pe care nu au dreptul să le facă. Mi s-a spus că-și asumă acest fapt, realitatea e că nereclamându-i nimeni, nesancționându-i nimeni, continuă să încalce legea.

 

Deși nu contează, menționez și răspunsul CJ Maramureș la întrebarea De ce nu se testează mai mult în Maramureș, pentru că este 100% real, deși e incomplet: „Atâtea a cerut DSP Maramureș pentru cei care s-au încadrat în definiția de caz”. Răspunsul CJ Maramureș e corect, spuneam, dar incomplet. De ce a cerut DSP Maramureș doar 1.236 de teste în primele 3 săptămâni de funcționare a laboratorului?

 

Există și personal necesar, există și teste, deci se pot face mai multe testări, însă respectăm algoritmul de testare al Institului Național de Sănătate Publică (n.red., care are la bază un document al Comisiei Europeane, pe baza sfatului științific al Centrului European de Control al Bolilor – ECDC). Acest algoritm de testare a fost completat/aprobat, la propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, în momentul în care România a trecut într-o altă fază epidemiologică, a explicat, pentru 2mnews, Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

 

 

Cine trebuie testat

 

Astfel, algoritmul recomandă testarea pentru: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională; contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; personal medico-sanitar simptomatic; cazuri de pneumonie fără altă etiologie din spitale; cazuri de SARI fără altă etiologie din spitale; persoane instituţionalizate simptomatice; pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea internării din perioada de monitorizare post-transplant; pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie, înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive; hemodializați simptomatici sau asimptomatici contacți cu caz confirmat; gravidele asimptomatice aflate în carantină/izolare la domiciliu sau contact apropiat cu un caz confirmat; personalul de îngrijire din cămine de bătrâni; personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat.

 

În lipsă de cazuri, testăm pe bani

 

Pentru că deține un aparat care poate prelucra 300 de teste pe zi, dar prelucrează sub o treime, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, din subordinea CJ Maramureș, a introdus posibilitatea testării la cerere, contra unei sume de 290 de lei. Și-a făcut și reclamă în acest sens (găsiți posibilitatea de efectuare a testului COVID-19 și cum vă puteți programa AICI), i-a făcut reclamă și CJ Maramureș.

 

Spitalul băimărean din subordinea instituției administrative a județului nu este singurul spital public din țară care efectuează teste COVID-19, asemenea teste plătite se fac și în Cluj-Napoca (la Spitalul Clinic Județean de Urgență), prețul fiind același (290 de lei), cereri puține (o medie de vreo 10/zi în Cluj).

 

Care este prețul corect

 

Și acum, să analizăm puțin prețul. Pe la jumătatea lunii martie, rețeaua medicală privată Sanador anunța că testează la cerere pentru COVID-19. Prețul testului, 350 de lei. Avalanșă de critici pe rețeaua de socializare, că prețul e prea mare, că-s niște oportuniști/speculanți ai pandemiei. Până și medicul Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, intervine în dispută, alimentând-o prin anununțul că Spitalul Sanador nu este acreditat să facă aceste teste. Ulterior, revine asupra acuzei și spune că nu știe dacă Sanador are sau nu acreditarea.

 

În fine, pentru că nu s-a mai isterizat nimeni la anunțurile spitalelor publice că fac teste la cerere, contra cost, la prețul de 290 de lei (nu foarte departe de cei 350 de lei ceruți de spitalul privat, care-și cumpără echipamentele, consumabilele și își plătește cheltuielile din încasări, nu din bani publici), să vedem cât costă consumabilele pentru un test COVID-19, pentru a emite, în cunoștință de cauză, verdicte privind cât de scump sau ieftin este prețul cerut.

 

N-am căutat mult, pe repede înainte am găsit (la un distribuitor român de echipamente medicale) o trusă completă cu 96 de teste/kit, compatibilă cu toate echipamentele Real Time PCR existente pe piață, validată conform standardului ISO (13485). Pentru specialiști, iată specificațiile tehnice: sensibilitate ≥95%, omologie de 100% cu secvențele virale disponibie în prezent, mix de reacție inclus (Master Mix), care conține tot ce e necesar pentru testările COVID-19 (tampon pentru resustendarea Master Mixului, primeripentru tulpină COVID-19 și mix de fluorocromi, apa ultrapura fără DN-aza și RN-aza – Control Negativ -, Control Pozitiv COVID-19, Control intern de extracție pentru ARN-ul COVID-19.

 

Toată trusa costă 5.950 de lei (5.000 lei + TVA). Având 96 de teste, rezultă că prețul materialului pentru un test COVID-19 este de 62 de lei. Să facem și un calcul de rentabilitate economică, adăugând 100% costurile de personal + alte cheltuieli (energie electrică, apă…). Rezultă 124 de lei.

 

Să mai adăugăm și un profit uriaș, de 50% (e un profit uriaș, știu, și nici n-ar trebui inclus, fiindcă aparatul din Maramureș oricum funcționează la 30% din capacitate și a fost cumpărat din bani publici și pesedistul din fruntea județului e cu haștagul populist și fără acoperire în fapte FacemBinePentruMaramureș). Rezultă un preț de 186 de lei/testul la cerere, repet, cu un profit uriaș (50%).

 

Cât de importantă e testarea în masă

 

La final, o nelămurită. E important să testezi mult? Părerile specialiștilor sunt împărțite: OMS (cel mai înalt organism al sănătății din lume) spune că da (Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: „Mesajul nostru pentru toate țările este simplu: Faceți teste! Faceți teste! Faceți teste! Testați fiecare caz suspect.”).

 

Pesedistul Zetea care controlează administrația județeană zice că da (doar de aia a dat din banii județului peste 1 milion de lei pentru 3 aparate de testare, din care funcționează, la 30% din capacitate, doar unul): „Unitatea medicală (n.red., Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare) va putea efectua peste 300 de teste zilnic şi sper că, în acest fel, şi Maramureşul se va alinia îndemnului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care spune: Testaţi! Testaţi! Testaţi!” (aprilie 2020).

 

Alți epidemiologi zic că nu e necesară și că testarea în afara algoritmului INSP este o aberație (referindu-se la reluarea activității economice, medicul epidemiolog Adriana Pistol, citată de Mediafax, spune: “Testarea e aberantă. Să-i termometrizeze (n.red., angajatorii) zilnic, să le facă triaj epidemiologic, să nu vină bolnavi la serviciu. Asta trebuie să facă. Astăzi te testezi, mâine te infectezi. Testarea e recomandată celor răciți, pentru a evita răspândirea bolii în companii. Și sunt recomandate măsurile de igienă, distanțarea socială și purtarea măștii”).

 

* Sursa foto: Consiliul Județean Maramureș

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here