CORONAVIRUS – Spitalul din Sighetu Marmației a introdus în licitație achiziția aparaturii pentru testarea COVID-19: au început testările în Baia Mare

0
1545

REAL TIME PCR. Spitalul Municipal din Sighetu Marmației a introdus astăzi, 22 aprilie, în procedură simplificată, achiziția unei platforme integrate de biologie moleculară care conține aparatele necesare pentru diagnosticarea cu COVID-19 (respectiv: echipament automat pentru extracția acizilor nucleici; sistem de Real-Time PCR; centrifugă minispin cu rotor inclus – 2 bucăți; hotă PCR; suport pentru tuburi de 1,5/2 ml; vortex – 3 bucăți; rackuri cu răcire – 2 bucăți; set de pipete automate și carusel pentru pipete; reactivi pentru testare, cu predilecție pentru detecția coronavirus).

 

Banii au fost alocați, prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș, în 8 aprilie, iar caietul de sarcini e tras la xerox după cel introdus în licitație în 17 martie de Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, așa că rămâne cu titlu retoric cel puțin această dilemă: De ce atât de târziu (22 aprilie, după două săptămâni!) s-a declanșat deschiderea procedurii?

 

În fine, achiziția, estimată de unitatea spitalicească din municipiul Sighetu Marmației la 378.151,26 lei + TVA, va fi atribuită ofertantului celui mai scăzut preț. Ofertele pot fi depuse până în 30 aprilie 2020. Finanțarea (de 450.000 de lei) este din bugetul județului Maramureș.

 

Vă reamintim că o achiziție similară a fost făcută și de Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, procedura fiind demarată în urmă cu mai bine de o lună (respectiv în 17 martie), însă laboratorul care conține și aparatul de testare de tip Real Time PCR a început să efectueze testări abia acum, la peste o lună de la declanșarea procedurii de achiziție.

 

Practic, în Maramureș se efectuează teste COVID-19 abia de marți, 21 aprilie, deși Ministerul Sănătății a alocat 400.000 de lei, iar Consiliul Județean (CJ) Maramureș a alocat aproape 1 milion de lei pentru achiziția echipamentelor necesare (la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare: Ministerul Sănătății – 400.000 de lei, CJ Maramureș – 50.000 de lei; la  iar spitalele din Vișeu de Sus și Sighetu Marmației: CJ Maramureș, câte 450.000 de lei pentru fiecare), în plus la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” (TBC) a fost montat un aparat de tip Real Time PCR (împrumutat de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here