CORONAVIRUS – Spitalul din Sighetu Marmației a introdus în licitație achiziția aparaturii pentru testarea COVID-19: au început testările în Baia Mare

1
2051

REAL TIME PCR. Spitalul Municipal din Sighetu Marmației a introdus astăzi, 22 aprilie, în procedură simplificată, achiziția unei platforme integrate de biologie moleculară care conține aparatele necesare pentru diagnosticarea cu COVID-19 (respectiv: echipament automat pentru extracția acizilor nucleici; sistem de Real-Time PCR; centrifugă minispin cu rotor inclus – 2 bucăți; hotă PCR; suport pentru tuburi de 1,5/2 ml; vortex – 3 bucăți; rackuri cu răcire – 2 bucăți; set de pipete automate și carusel pentru pipete; reactivi pentru testare, cu predilecție pentru detecția coronavirus).

 

Banii au fost alocați, prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș, în 8 aprilie, iar caietul de sarcini e tras la xerox după cel introdus în licitație în 17 martie de Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, așa că rămâne cu titlu retoric cel puțin această dilemă: De ce atât de târziu (22 aprilie, după două săptămâni!) s-a declanșat deschiderea procedurii?

 

În fine, achiziția, estimată de unitatea spitalicească din municipiul Sighetu Marmației la 378.151,26 lei + TVA, va fi atribuită ofertantului celui mai scăzut preț. Ofertele pot fi depuse până în 30 aprilie 2020. Finanțarea (de 450.000 de lei) este din bugetul județului Maramureș.

 

Vă reamintim că o achiziție similară a fost făcută și de Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, procedura fiind demarată în urmă cu mai bine de o lună (respectiv în 17 martie), însă laboratorul care conține și aparatul de testare de tip Real Time PCR a început să efectueze testări abia acum, la peste o lună de la declanșarea procedurii de achiziție.

 

Practic, în Maramureș se efectuează teste COVID-19 abia de marți, 21 aprilie, deși Ministerul Sănătății a alocat 400.000 de lei, iar Consiliul Județean (CJ) Maramureș a alocat aproape 1 milion de lei pentru achiziția echipamentelor necesare (la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare: Ministerul Sănătății – 400.000 de lei, CJ Maramureș – 50.000 de lei; la  iar spitalele din Vișeu de Sus și Sighetu Marmației: CJ Maramureș, câte 450.000 de lei pentru fiecare), în plus la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” (TBC) a fost montat un aparat de tip Real Time PCR (împrumutat de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here