ÎI BINE Ș-AȘA RĂU CUM ÎI – După ce a obținut inclusiv autorizația de construire, CJ Maramureș renunță la spitalul modular din curtea Spitalului Județean

0
879

ALT EȘEC. După ce a plătit studiul de fezabilitate, a aprobat proiectul cu indicatorii tehnico-economici aferenți (investiția se ridica la peste 26,88 milioane de lei), au depus contractul de finanțare (prin POIM – Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020) și au obținut inclusiv autorizația de construire a spitalului modular din curtea Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare (în februarie 2022), Consiliul Județean (CJ) Maramureș… renunță la proiect.

 

Motivația deciziei constă în… bani, mai exact în lipsa acestora. Practic, există diferențe insurmontabile între ceea ce am cerut (UE) și ceea ce puteam primi. Mai exact, costurile eligibile ale proiectului sunt de nici jumătate din valoarea acestuia. Adică putea primi maximum 12,46 milioane de lei din cei 26,88 milioane de lei necesari finalizării. Implicit, administrația județeană și spitalul ar fi trebuit să acopere cheltuielile neeligibile, în cuantum de peste 14,42 milioane de lei.

 

Am fost zmei, dar ne-a trecut. În consecință, ca-n poker, pentru că așa sunt conduse administrațiile publice din România, s-a decis să ne ridicăm de  la masă până n-am pierdut și cămașa de pe noi. Sigur, banii publici cheltuiți până acum din pușculița județului (cu proiectele, studiile, certificatele, autorizațiile etc.) sunt aruncați pe geam, adică pierduți, dar cine să mai verifice și să sancționeze asta?

 

Ideea e că nu se mai face nimic. Vă reamintesc că acest proiect de edificare a unui spital modular cu 24 de paturi și cu o suprafață construită de circa 1.700 mp urma să fie implementat în curtea Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare și să fie finalizat (inclusiv cu dotările aferente) în 4 luni, urmând să servească drept unitate-suport pentru Unitatea Primire Urgențe (UPU).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here