FAPT – Ce a uitat primarul Coman Vărzaru’ să le spună vișeuanilor: și Conrep e parte din asocierea căreia i s-a atribuit contractul de 3,8 milioane de lei pentru reabilitarea a 4 blocuri de pe străzile 22 Decembrie și Carpați

1
2193
Vasile Coman

MASCAREA ABONATULUI PUBLIC. Primarul orașului maramureșean Vișeu de Sus, Vasile Coman „Vărzaru’”, își anunță public electoratul că administrația locală a semnat contractul de renovare energetică a blocurilor nr. 10 și 16 de pe strada 22 Decembrie și nr. 24 și 26 de pe strada Carpați și că acesta a fost livrat „la fel ca întodeauna, în deplină conformitate cu legislația în vigoare, prin procedură de achiziție publică transparentă”, asocierii dintre Concrete Bridge SRL (executant) și Arcon Pro Design SRL (proiectant).

 

Ce nu le-a spus edilul Coman Vărzaru’ contribuabilor? Suma – poate pentru că unii au senzația că banii nu-s importanți. Și a mințit prin omisiune în privința componenței asocierii desemnate câștigătoare. Scrierea de față îndreaptă scăpările involuntare ale Executivului administrației din Vișeu de Sus. Să vedem…

 

Omisiuni „involuntare”

 

Contractul anunțat în 6 octombrie 2023 de primarul din Vișeu de Sus ca fiind atribuit asocierii Concrete Bridge SRL & Arcon Pro Design SRL a fost semnat la 6 zile de la anunț, respectiv la 12 octombrie 2023. Asocierea de firme desemnată câștigătoare a câștigat conform unei strategii de tip deja-vu în România: două oferte, una este declarată inadmisibilă (implicit descalificată), iar cea rămasă este declarată conformă și câștigătoare (la o valoare extrem de apropiată de estimarea maximă, în cazul de față redusă cu doar 3.038 de lei – procentual cu 0,08%).

 

Contractul a fost semnat la suma de 3,8 milioane de lei (exact: 3.848.897,90 lei, sumă care include TVA), iar asocierea declarată câștigătoare este puțin mai extinsă decât cea prezentată de edilul Coman, în sensul că, pe lângă liderul de asociere Concrete Bridge SRL din Moisei, prezentat ca executant, și Arcon Pro Design SRL din Vișeu de Sus, mai este și firma Conrep SA din Vișeu de Sus.

 

Conrep: contracte de peste 40 de milioane de lei în 2023

 

Conrep SA este o societate care deja poate candida cu succes la titlul de firmă de casă, pentru că doar în acest an firma locală a câștigat licitații organizate/atribuite de Primăria Vișeu de Sus care totalizează peste 40,5 milioane de lei (exact: 40.521.454,31 lei, sumă care include TVA), adică peste 80% din întreaga sa cifră de afaceri pe anul 2022. Contractele vizează eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe, modernizare de străzi, înființare de pistă de biciclete. La această sumă se adaugă alte multe milioane de lei contractate din postura de asociat secundar în diverse asocieri (cum este și cel prezentat în scrierea de față).

 

În Vișeu de Sus, administrația locală a obținut finanțări prin PNRR care prevăd reabilitarea energetică a 20 de blocuri din Vișeu de Sus. Ceea ce este bine. Ce nu este bine? Nu este bine când doar mimezi transparența, omițând aspecte importante. N-avem niciun dubiu că și acest contract a fost livrat „la fel ca întodeauna, în deplină conformitate cu legislația în vigoare”, dar avem o retorică: de ce nu-și asumă primarul Coman contractele livrate firmei Conrep?

 

Identitățile câștigătorilor contractului
Concrete Bridge SRL este înregistrată în Moisei și îi aparține scriptic lui Andreea Cristina Coman, fiind specializată în construcții edilitare. În 2022 a înregistrat o cifră de afaceri de 4,16 milioane de lei și un profit net de circa 335.000 lei, realizat cu 23 de angajați.
Conrep SA este înregistrată în Vișeu de Sus este specializată pe lucrări de construcție și este controlată scriptic de  Ileana Urda (45%, originară din Ruscova) și Alexandru Cenușă (41%, originar din Câmpulung Moldovenesc – jud. Suceava). În 2022 a raportat o cifră de afaceri de 50,62 milioane de lei și un profit net de aproape 3 milioane de lei (al treilea cel mai mare din istoria economică a societății), realizat cu 161 de angajați.
Arcon Pro Design SRL este înregistrată în Vișeu de Sus, este specializată pe lucrări de inginerie și consultanță tehnică și este controlată de Radu George Bota (91%) – asociat minoritar este sigheteanul Alin Vasile Raț (9%). În 2022, firma (care va realiza partea de proiectare și consultanță tehnică pentru acest obiectiv de investiție) a raportat o cifră de afaceri de 4,46 milioane de lei și un profit net de 1,21 milioane de lei (ambii indicatori fiind record în istoria economică a firmei), realizat cu 5 angajați.

* Foto: @Primăria Vișeu de Sus

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Pai se stie ca Varzaru conduce toate cele trei firme prin interpusi.In fiecare zi.RGHolz,Nordtranscarpatia,Conrep…
    Aproppo! Ce se mai aude cu condamnarea de la ANI?Mai poate candida?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here