DEZVĂLUIRI – Când trebuie să ducă operatorii de salubritate din Maramureș munții de gunoaie din depozitele temporare din Baia Mare și Sighetu Marmației

0
3056

DEPOZITELE TEMPORARE DE DEȘEURI. … nu trageți în mesager, mai ales că scrierea aceasta vă oferă (dezinteresat, gratuit și neimpus de vreun terț factor) informații de interes public, pe care ar fi trebuit să vi le ofere chiar la momentul producerii instituțiile abilitate ale statului (Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, primăriile din Baia Mare și Sighetu Marmației) și nu vi le-au oferit sau, într-un necesar exercițiu de transparență și civilizație, chiar operatorii de salubritate care au contracte în localitățile unde s-au dezvoltat depozite temporare de deșeuri, respectiv municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației.

 

Subiect: când trebuie să ducă operatorii de salubritate din Maramureș (Drusal SA și Herodot Grup SRL) gunoiul din depozitele temporare din Baia Mare și Sighetu Marmației.

 

Precizare: această scriere are la bază documente oficiale ale părților implicate direct (CJ Maramureș, APM Maramureș, operatori de salubritate), declarații oficiale și declarații ale unor surse 2mnews verificate și de specialitate. Simplificat: acuratețea informațiilor este 100%.

 

Câteva sublinieri…

 

Cele două depozite de deșeuri autorizate temporar în Maramureș, la Satu Nou de Jos (com. Groși) și Sighetu Marmației (pe strada Tepliței), și operate de firmele Drusal, respectiv Herodot Grup, au fost închise (depozitarea a fost interzisă) simultan, în 5 august 2020, în urma suspendării autorizației de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș.

 

Decizia APM Maramureș a venit în urma unei decizii definitive a instanțelor de judecată. Adică a fost obligatorie, până atunci APM Maramureș acceptând poziția de subaltern umil al conducerii politice a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, chiar cu riscul acceptării încălcării legii.

 

În fapt, cele două depozite, pentru care cetățenii îi blamau exclusiv pe operatorii de salubritate, au fost deschise din vina exclusivă a conducerilor CJ Maramureș, care nu a fost capabilă timp de 15 ani (!) să finalizeze proiectul pentru operaționalizarea Sistemului de Management al Deșeurilor, deși aveau banii necesari în pușculiță.

 

În disperarea de cauză generată de lipsa soluției de a depozita deșeurile într-un depozit conform/legal, operatorilor din județ li s-a permis depozitarea în depozite temporare. Sigur, oamenilor (contribuabililor) nu li s-a spus că asta este similar cu a le mai fura niște bani din buzunar, din cauza incompetenței conducătorilor administrației județene (care nu sunt în stare să finalizeze și operaționalizeze SMID Maramureș), pentru că taxa de salubritate s-a majorat și cu costurile transportului în viitor a respectivelor deșeuri într-un depozit legal.

 

De asemenea, nimeni din conducerile instituțiilor publice nu le-a spus când vor fi transportate acele deșeuri din depozitele temporare. Adică, ce înseamnă “temporar” (perioadă limitată de timp) în accepțiunea legiuitorului (statului)? Această scriere lămurește dilema: când scăpăm de gunoaiele din depozitele temporare?

 

Depozitul din Satu Nou de Jos

 

În urmă cu un an (pentru statisticieni: februarie 2021), APM Maramureș a transmis operatorului de salubritate Drusal decizia privind transportul și ecologizarea depozitului temporar de la Satu Nou de Jos. O precizare: acolo s-au aruncat gunoaiele menajere colectate din cele 31 de UAT-uri deservite de Drusal (vezi foto alăturat).

 

În cât timp s-a adunat muntele de gunoi de la intrarea în Baia Mare? Știm exact: în 33 de luni. Adică în perioada 11 octombrie 2017 (când a fost avizat depozitul temporar, prin eliberarea autorizației de mediu) – 5 august 2020. Conform unui calcul 2mnews, făcut în baza informațiilor unor surse interne, informate și implicate, muntele de gunoi de la intrarea în Baia Mare este format din circa 140.000 de tone de deșeuri.

 

Bine, după aceea, pentru că tot nu a fost operaționalizat SMID Maramureș, un proiect în care s-au încălcat TOATE legile posibile și s-au sifonat peste 100 de milioane de euro (fapte pe care le-am făcut public în aproape 100 de articole de analiză a acestui jaf încă nesancționat de cei plătiți din bani publici să o facă), Drusal a fost autorizat să creeze un nou depozit temporar, unde, de această dată, deșeurile au fost depozitate înfoliate (vezi foto mic dreapta – și acest depozit a fost închis, acum operatorii de salubritate transportând gunoiul la sute de kilometri distanță, în județe precum Mureș, Arad, Bihor – sigur, de plătit, plătește maramureșeanul).

 

Revenind la depozitul de la Satu Nou de Jos, Drusal a spus că îl ecologizează și transportă muntele de gunoi într-o perioadă de 3 ani după ce se deschide centrul de la Sârbi (com. Fărăcașa), parte integrată în SMID Maramureș. Că așa zice contractul cu CJ Maramureș: să ducă și să trateze deșeurile colectate la CMID Sârbi. Numai că APM n-a gustat gluma (nimeni din acest județ nu mai crede că SMID va deveni operațional, în afara procurorilor, care probabil fac mătănii să se-ntâmple minunea pentru a nu fi obligați să muncească greu și să-i trimită în judecată pe vinovații din acest jaf public) și a impus Drusal termene exacte.

 

Respectiv, conform deciziei din februarie 2021, Drusal trebuie să transporte deșeurile de acolo la o stație de tratare mecano-biologică autorizată (adică oriunde vor, doar să fie un depozit legal) până în… 10 octombrie 2023. De asemenea, Drusal trebuie să dezafecteze platforma temporară de la Satu Nou de Jos (adică să readucă terenul la starea inițială, să-l ecologizeze) până în… 10 octombrie 2024.

 

Depozitul din Sighetu Marmației

 

Depozitul temporar de pe strada Tepliței din Sighetu Marmației (foto mic stânga) a fost autorizat în 16 februarie 2018 și acolo s-au aruncat gunoaiele menajere colectate de operatorul Herodot Grup până în 5 august 2020, când APM Maramureș a suspendat autorizația de mediu, motivând că au fost depășite cantitățile de deșeuri pentru care a fost autorizată (în fapt, am menționat, oamenii care locuiau acolo s-au luptat în instanță pentru a li se face dreptate și a li se da dreptul să trăiască altfel decât în jeg, miros pestilențial și în coabitare cu mii de șobolani).

 

Așadar, în groapa de la Tepliței temporalitatea a durat 30 de luni. În atât timp s-au depozitat deșeurile de acolo. Când zice APM Maramureș că trebuie duse din depozitul “temporar”? Herodot a răspuns că le poate transporta în… 5 ani de la deschiderea CMID Sârbi, că așa zice contractul cu CJ Maramureș, să depoziteze deșeurile la Sârbi. Ca și în cazul Drusal, APM n-a gustat gluma și a impus ca termen de transport a deșeurilor la o stație de tratare mecano-biologică autorizată (care vor ei, doar să fie legală) până la… 15 februarie 2024.

 

De asemenea, terenul trebuie adus de Herodot la starea inițială (adică ecologizat) până la… 15 februarie 2025.

 

Să conchidem: în Maramureș, atunci când deschizi un depozit temporar de deșeuri, care se presupune că e un loc autorizat pe o perioadă scurtă de timp, temporalitatea durează… 6 ani (perioada dintre eliberarea avizului de mediu/începerea depozitării deșeurilor și data impunerii readucerii terenului la starea inițială).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here