FALIMENT – După 9 ani de insolvență, firma de cercetare și explorare minieră Cuarț, odinioară cu afaceri de zeci de milioane de euro, va fi lichidată

0
1327

S-A TERMINAT. Va dispărea de pe firmamentul economic maramureșean încă o firmă de tradiție: firma de cercetare minieră Cuarț Grup SA Baia Mare, societate comercială care în urmă cu 12 ani avea o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro și 75 de angajați, dar care apoi a început o descreștere exponențială anul trecut mai având doar 13 angajați și raportând o cifră de afaceri cu puțin peste 200.000 lei și al 9-lea an consecutiv de pierderi financiare, precum și datorii care cumulau aproape 6,2 milioane de lei.

 

Cuarț Grup este continuatoarea firmei Cuarț, societate specializată pe cercetare geologică, care în perioada comunismului (1989) avea peste 5.000 de angajați și executa lucrări de cercetare/ explorare minieră în județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj, având o cifră de afaceri de aproximativ 24 de milioane de dolari. După sistarea fondurilor de stat pentru cercetarea geologică, firma administra 15 perimetre miniere aflate în procedură de închidere și ecologizare.

Aflată în colaps economic, Cuarț SA a făcut reconversia la Cuarț Grup SA și s-a reorientat economic, deschizând cariere pentru exploatarea substanțelor util nemetalifere (dolomit, gips, caolin, argila, perlit, tuf zeolitic, piatra bruta, roci ornamentale – respectiv granit și marmură). De asemenea, firma producea BCU (beton celular ușor), angaja lucrări pentru drumuri și platforme industriale, consolidări de maluri și făcea comerț cu materiale de construcții.

 

În 2011, firma a intrat într-un proces de insolvență, procedură care a fost declanșată în anul 2012. După 9 ani, timp în care firma nu reușit să se remonteze financiar, unul dintre marii creditori, Eurobank SA, a cerut instanței să dispună intrarea în faliment a Cuarț Grup, ceea ce s-a întâmplat în vara acestui an. Procedural, instanța de judecată a dispus sigilarea bunurilor firmei Cuarț Grup SA şi firma va fi lichidată.

 

Cuarț Grup este controlată de inginerul Mircea Ionel Teleptean (fostul director general Cuarț SA și actualul director general al firmei), care deține 53% din acțiunile firmei în nume personal și 35% prin firma Rocarom SA, acționar minoritari fiind Dragoș Octavian Teleptean (12%).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here