EXCLUSIV – Salariile aleșilor din conducerile executive ale Consiliului Județean Maramureș și Primăriei Baia Mare

2
7086
De la stânga la dreapta: Radu Trufan, Doru Lazăr, Ionel Bogdan, Cătălin Cherecheș, Doru Dăncuș, Pap Istvan

LEFURI DE LA BUGET. Documentând lefurile/indemnizațiile și alte beneficii bugetare ale șefilor instituțiilor publice din Maramureș, scrierea de față cuprinde o analiză comparativă a indemnizațiilor primite pe lună/an de șefii celor mai importante instituții din administrația județului: Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare (municipiul reședință de județ).

 

Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică (inclusiv cele aferente primarilor și viceprimarilor) se calculează în baza unei legi din anul 2017 promulgată în timpul guvernării PSD (Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), în baza unor coeficienți și a salariului de bază minim brut pe țară (acum acesta este raportat la anul 2019) – pentru ceilalți bugetari, calcul pornește de la salariul de bază minim brut, la care se aplică coeficientul și se adauga sporurile, indemnizațiile, compensațiile etc.

 

Iată situația șefilor Consiliului Județean (CJ) Maramureș vs. cei din Primăria Baia Mare. Cel mai mare salariu (indemnizație) îl are președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan (PNL) – care anul trecut a câștigat în medie cu peste 1.500 lei net pe lună față de venitul din 2021 -, însă dacă diferența dintre șeful administrației județene și cel al administrației municipiului reședință de județ (primarul Cătălin Cherecheș) era în urmă cu un an de doar 54 de lei pe lună, acum ecartul financiar a crescut la 1.537 de lei net/lună (în favoarea șefului administrației județene).

 

Comparativ cu anul trecut, s-au egalizat veniturile între vicepreședinții CJ Maramureș și viceprimarii Băii Mari.

 

Iată cum se prezintă topul celor 6, cu precizarea că sumele sunt exclusiv din indemnizațiile de președinte/primar sau vicepreședinte/viceprimar, fără alte eventuale sume câștigate pentru reprezentarea în diferite organizații. Deci, exclusiv leafa (indemnizația) lunară (cu precizarea că este o medie a acesteia) – în paranteză aveți suma câștigată în anul 2022 exclusiv din salariu (indemnizație). Toate sumele sunt nete (adică se referă la “bani în mână” – mai exact, cât li s-a virat pe carduri, sau în cazul primarului Cherecheș în plic, pentru că el deține doar un cont bancar de credit, niciunul de debit, potrivit propriei declarații de avere):

 

LOC NUME FUNCȚIE SALARIU LUNAR SALARIU ANUAL
1. Ionel Ovidiu Bogdan președinte CJ Maramureș 15.226 lei 182.718 lei (2022)
2. Cătălin Cherecheș primar Baia Mare 13.689 lei 164.268 lei (2022)
3-4. Radu Daniel Trufan vicepreședinte CJ Maramureș 12.168 lei 146.016 lei (2022)
3-4. Ioan Doru Dăncuș viceprimar Baia Mare 12.168 lei 146.016 lei (2022)
5. Doru Alexandru Lazăr vicepreședinte CJ Maramureș 12.138 lei 145.663 lei (2022)
6. Pap Zsolt Istvan viceprimar Baia Mare 12.059,75 lei 144.717 lei (2022)

Pentru a avea și termene de comparație (în afară de propriile dumneavoastră salarii), iată câteva alte venituri nete ale unor șefi din cele două instituții administrative semnificative din Maramureș (media încasată în anul 2022): secretarul județului (Aurica Todoran) – 10.076 lei/lună, secretarul municipiului Baia Mare (Lia Augustina Mureșan) – 9.715 lei/lună, administratorul public al municipiului (Vida Noemi Erika) – 9.749 lei/lună.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Nu sunt din Baia Mare nu am absolut pe nimeni în administrație. Nici în Maramureș, nici aici în Tîrgu Mureș, nicăieri, dar salariile lor nu sunt mari.
    Ce s-a întâmplat în județul respectiv nu știu, dar ce se definește într-adevăr ca o problemă este că aproape toată lumea care lasă mesaje, și care vrea să se dea ziarist, critică. Indiferent de domeniu. Se înjură și se aruncă cu noroi fără rezerve. Acest lucru este cel mai trist! O seară frumoasă, Doamne ajută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here