EXCLUSIV – Salariile aleșilor din conducerile administrațiilor Maramureșului și a municipiului reședință de județ, Baia Mare

2
11306
De la stânga la dreapta: Radu Daniel Trufan, Doru Alexandru Lazăr, Ionel Ovidiu Bogdan, Cătălin Cherecheș, Ioan Doru Dăncuș, Pap Zsolt Istvan

LEFURI DE LA BUGET. Documentând lefurile/indemnizațiile și alte beneficii bugetare ale șefilor instituțiilor publice din Maramureș, am decis să vă oferim anticipat o analiză comparativă a indemnizațiilor primite pe lună/an de șefii celor mai importante instituții din administrația județului: Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare (municipiul reședință de județ).

 

Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică (inclusiv cele aferente primarilor și viceprimarilor) se calculează în baza unei legi din anul 2017, promulgată în timpul guvernării PSD (Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), în baza unor coeficienți și a salariului de bază minim brut pe țară (acum acesta este raportat la anul 2019) – pentru ceilalți bugetari, calcul pornește de la salariul de bază minim brut, la care se aplică coeficientul și se adaugă sporurile, indemnizațiile, compensațiile, voucherele de vacanță etc. În urma acestei legi, multe din salariile bugetarilor au crescut chiar mai mult decât dublu (tineți minte replica pesediștilor după ce au pierdut alegerile post-majorare: “Nu-nțeleg, le-am dat bani (n.red., bugetarilor și pensionarilor) și tot nu ne-au votat…”).

 

Bine, să vedem cum stăm cu șefii din Consiliul Județean (CJ) Maramureș vs. cei din Primăria Baia Mare. Cel mai mare salariu (indemnizație) îl are președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan (PNL), însă diferența dintre șeful administrației județene și cel al administrației municipiului reședință de județ (primarul Cătălin Cherecheș) este de doar 54 de lei pe lună. La fel, o diferență minoră există și între vicepreședinții CJ Maramureș și viceprimarii Băii Mari.

 

Iată cum se prezintă topul celor 6, cu precizarea că sumele sunt exclusiv din indemnizațiile de președinte/primar sau vicepreședinte/viceprimar, fără alte eventuale sume câștigate pentru reprezentarea în diferite organizații. Deci, exclusiv leafa (indemnizația) lunară (cu precizarea că este o medie a acesteia) – în paranteză aveți suma câștigată în anul 2021 exclusiv din salariu (indemnizație). Toate sumele sunt nete (adică se referă la “bani în mână” – mai exact, cât li s-a virat pe carduri):

 

NUME FUNCȚIE VENIT LUNAR/AN 2021
1. Ionel Ovidiu Bogdan președintele CJ Maramureș 13.689 lei/lună (164.268 lei/an 2021)
2. Cătălin Cherecheș primar Baia Mare 13.635 lei/lună (163.628 lei/an 2021)
3. Doru Alexandru Lazăr vicepreședinte CJ Maramureș 12.217 lei/lună (146.607 lei/an 2021)
4. Radu Daniel Trufan vicepreședinte CJ Maramureș 12.190 lei/lună (146.289 lei/an 2021)
5. Ioan Doru Dăncuș viceprimar Baia Mare 12.168 lei/lună (146.016 lei/an 2021)
6. Pap Zsolt Istvan viceprimar Baia Mare 11.775 lei/lună (141.310 lei/an 2021)

Pentru a avea și termene de comparație (în afară de propriile dumneavoastră salarii), prefectul județului are o indemnizație de circa 6.900 de lei, subprefecții de aproximativ 5.000 de lei, iar șeful Finanțelor din Maramureș are salariu de circa 9.300 lei/lună.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. nu-s multi banii. sunt venituri normale pentru functii de raspundere. povestea este ca sunt ocupate de pacalici si tantalai. personajele nu au ce cauta acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here