EXCLUSIV – RoCredit, un IFN controlat de Flaviu Leșe, a demarat faza pre-execuțională de reconstruire a Cabanei Usturoiu, mistuită în incendiul de anul trecut: detalii despre istoricul proprietarilor

0
2717
Flaviu Leșe

CABANA USTUROIU. Fosta cabana turistică Usturoiu, localizată pe strada Petofi Sandor nr. 78 din Baia Mare, între principalul parc al urbei și zona rezidențială Dealul Florilor, intrată în degradare în ultimul deceniu și apoi mistuită în incendiul de la jumătatea lunii februarie 2022, va fi refăcută de actualul proprietar, IFN-ul controlat de Flaviu Teofil Leșe, RoCredit.

 

Firma a obținut primul document necesar completării dosarului de autorizare a viitoarei construcții, certificatul de urbanism, conform căruia vor fi dezafectate elementele constructive afectate de incediu și va fi reconstruit imobilul, care acum are destinația scriptică de complex de alimentație publică și spații de cazare.

 

Drumul Cabanei Usturoiu din proprietatea statului în cea a IFN-ului lui Leșe

 

Cabana Usturoiu a fost edificată cu regim de înălțime Subsol + Parter + 1 Etaj + Mansardă de comuniștii locali în anii 60, pe locul naționalizatei structuri a unității de cazare a fostelor Băi termale de pe Valea Usturoi (în perioada interbelică foștii proprietari ai Băilor Usturoiu era familia Mocsany), și a fost botezată după denumirea populară a leurdei (usturoi sălbatic) care se găsea în abundență în zonă și care dă și denumirea pârâului/văii afluent al Săsarului care curge pe proprietate.

După 1989, Cabana a intrat în proprietatea Garastrom-ului, care a cumulat bună parte din activele comerciale din perioada comunistă și care a intrat sub controlul lui Mircea Șuteu (fostul șef al TAPL-ului din perioada comunistă și al ICSAP-ului din perioada post-decembristă).

 

Cabana a fost cumpărată de la Gastrorom în jurul anului 1999 de firma locală Izoterom, a fostului viceprimar și a celui care a relansat Ramira, Dumitru Matei. La acel moment, cabana era în paragină, complet nefuncțională. Matei a investit în reabilitare și a reintrodus-o în circuitul economic. Când au început problemele financiare la firma lui Matei, acesta a gajat cu cabana un împrumut la IFN-ul RoCredit, controlat de Flaviu Leșe (foto mic dreapta). Doar circa 15 ani a funcționat terasa Usturoiu. Apoi a fost reabandonată paraginii. Terasa a dispărut. A rămas cabana, abandonată și ea și metamorfozată în loc de cazare pentru boschetari.

 

În jurul anului 2021, RoCredit a executat garanția (circa 300.000 euro), devenind proprietarul Cabanei Usturoiu, aceasta a fost asigurată (cu o poliță substanțială), însă nu a fost redeschisă. În februarie 2022, Cabana Usturoiu a fost mistuită de un incendiu fără vinovați. La un an și 9 luni de la incident, creditorul RoCredit a inițiat planul de reabilitare a Cabanei Usturoiu.

RoCredit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care oferă credite rapide, de reulă microîntreprinderilor și care a fost înființată în anul 2007. La momentul înființării avea ca membri fondatori 86 persoane fizice şi 7 firme, care au avut un aport de capital total de 3,25 milioane de lei. La 31 decembrie 2022, IFN-ul RoCredit avea 2.145 de acționari (2.017 persoane fizice și 128 de firme) și un capital social de 36,47 milioane de lei.

 

Cel mai mare acționar al RoCredit este Flaviu Leșe (fost director la Casa de credit Fortuna, firmă de  creditare care s-a desprins din Banca Populară Fortuna, care în 2002 s-a divizat în mai multe cooperative de credit). Acesta are o deținere de 10%. El este fondator, director general, președinte al Consiliului de Administrație. Alți acționari semnificativi:

 

Viorel Daniel Tocianiuc (6%), Viorel Mogoș (5%), Grigore Iuga (4%), Traian Sabău (2%), Teodor Simion (2%), Gheorghe Mande (2%), Ioan Pop (1%), Coralia Simion (1%) și Ștefan Dan Gheorghe Dehelean (1%).

 

* Foto deschidere: @CJ Maramureș, @Robert Cotos

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here