EXCLUSIV – Primele 10 firme din Maramureș cumulează peste 1,5 miliarde de euro/an, realizând 25% din veniturile totale ale economiei județene: află de ce acest fapt reprezintă o vulnerabilitate a județului

0
3408

O ANALIZĂ 2MNEWS. Primele 10 firme din Maramureș clasate în Topul celor mai mari afaceri din 2022 au cumulat anul trecut o cifră de afaceri de peste 7,42 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 miliarde de euro la cursul mediu al BNR pentru moneda unică aferent anului trecut). Practic, cele 10 firme au realizat mai bine un sfert (25,67%) din cifra de afaceri totală din județ (circa 28,2 miliarde de lei).

 

Detalii despre cele 10 firme, cifrele de afaceri realizate, precum și identitățile proprietarilor acestora aveți într-un articol exclusiv 2mnews AICI. Domeniile în care activează cele 10 firme maramureșene care au derulat în 2022 cele mai mari afaceri sunt fabricarea mobilei, a aparatelor de control și distribuție a electricității, transport, comerțul de lemn și materiale de construcție și lucrări de construcție civilă și industrială.

 

Motorul economiei maramureșene rămâne industria lemnului, firmele care activează în acest domeniu (în producția de mobilier, de furnire și panouri, produse din lemn, exploatare forestieră, tâmplărie-dulgherie, tăiere și rindeluire lemn) cumulând anul trecut venituri de peste 5,38 miliarde de lei, adică aproape o cincime (19,08%) din cifra de afaceri totală a județului.

 

Faptul că domeniile de activitate ale primelor 10 firme maramureșene sunt variate este un lucru pozitiv, economia județeană reușind să se desprindă după 2005 (forțată de împrejurări și decizii politice) de eticheta de mono-industrialitate, cauzată de dependența majoră de un singur sector economic (mineritul).

 

Ce este negativ/sensibil în concluziile analizei prezentate mai sus? Ponderea uriașă pe care o au 10 agenți economici în Maramureș (un sfert din cifra de afaceri a întregii economii județene). Acest fapt generează o vulnerabilitate evidentă în cazul nedorit în care unul dintre cei 10 ar intra în impas, situație în care impactul nu ar fi resimțit doar la nivelul respectivei firme și nu s-ar repercuta doar asupra veniturilor județului, ci ar avea și un semnificativ recul social – primii 10 „producători de bani” din județ sunt și cei care au 22,9% din angajații maramureșeni „nebugetari”.

 

Simplificat: cu cât este mai redus numeric un grup (în cazul de față, de firme) care deține o concentrare semnificativă (în cazul prezentat mai sus, a banilor făcuți din afaceri, a numărului de angajați), cu atât este mai mare impactul unui eșec – implicit, cu atât este mai crescut gradul de risc (vulnerabilitatea).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here