CONTRACT SEMNAT – Primăria Baia Mare va plăti peste 23 de milioane de lei unei asocieri de firme pentru construirea centrului de gestionare a deșeurilor inerte

0
7329

DEPOZIT DE DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII. Primăria Baia Mare va plăti peste 23 de milioane de lei (exact: 23.292.097 lei, sumă echivalentă cu peste 4,77 milioane de euro) pentru construirea centrului de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale de pe strada Europa nr. 124, contractul pentru proiectare și execuție fiind atribuit în urma unei proceduri simplificate și fiind semnat în 16 august 2022. Conform acestuia, lucrările trebuie finalizate/recepționate în 2 ani (24 de luni).

 

Amplasamentul viitorul centru de deșeuri din construcții este tăpșanul de lângă malul râului Săsar unde primarul Cătălin Cherecheș a dispus la finalul anului trecut să se încalce legea și să fie aruncate, timp de câteva săptămâni, deșeurile menajere colectate ilegal, de firme neautorizate, de pe platformele de tomberoane din oraș. Ulterior, în urma dispoziției primarului Cherecheș, Primăria Baia Mare și un serviciu din subordine au fost amendate cu 250.000 de lei de Garda de Mediu și de Sistemul de Gospodărire a Apelor, a plătit jumătate din amenzi din bugetul public al orașului și Camera de Conturi Maramureș zâmbește captivă, din colț.

 

Depozitul și concursul”

 

În Baia Mare, pe strada Europa nr. 124 va fi construit în următorii 2 ani un centru de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale, pe respectivul amplasament urmând să fie depozitate deșeuri rezultate din construcții (demolari, renovări etc.), pietrișuri, pământuri, nămoluri, resturi vegetale ș.a.m.d. Scriptic, planul prevede ca acestea să fie depozitate în vederea valorificării și/sau tratării pentru eliminare.

 

Asocierea de firme desemnată câștigătoare într-o pseudo-competiție economică în care a concurat singură (a fost o singură ofertă) trebuie să furnizeze și echipamentele şi utilajele tehnologice necesare centrului, pe lângă proiectare și construire – practic, trebuie să livreze “la cheie”, în stare de funcționare, întreg proiectul.

 

Contractul, care a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul a avut o pondere de 80% în decizia finală, 20% revenind existența unor experți-cheie), va fi executat de asocierea de firme Athos Com SRL & Aquaround Construct SRL.

 

Cine sunt câștigătorii

 

Liderul de asociere, Athos Com, este un serele înregistrat din 1993 în satul Crişeni (județ Sălaj), specializat în lucrări de construcții a drumurilor și autostrazilor și transport. Firma este controlată de zălăuanul Cornel Bican și Doru Florin Vale (ambii deținând câte 41% din părțile sociale – asociatul minoritar fiind Vasile Adrian Jugrastan, cu 18%).

 

În urmă cu 2 ani, firma sălăjeană a fost inclusă de Consiliul Concurenţei pe Lista neagră a firmelor implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii și sancționate în precedenții 3 ani. În 2021, firma a declarat o cifră de afaceri de 49,66 milioane de lei și un profit net de 366.705 lei realizat cu 85 de angajați.

 

Asociatul secundar, Aquarond Construct, este un serele înregistrat în București, specializat în activități de inginerie și consultanță tehnică. Firma îi aparține din septembrie 2018 lui Mihai Chendrea și anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 701.568 de lei și un profit net de 568.288 lei realizat cu 2 angajați.

 

Aceasta este fosta firmă a lui Ileana Victoria Florescu, soția lui Sebastian Florescu, administrator public/city manager la Primăria Sectorului 2 București. Victoria Florescu, care era asociat majoritar (cu 80%), i-a cedat în septembrie 2018 firma lui Chendrea, pentru că soțul ei tocmai urma să fie numit (și a fost, câteva zile mai târziu) director economic al Companiei Municipale Parking București SA, o firmă înființată de primarul general al Capitalei, pe atunci pesedista Gabriela Firea (anterior acestei numiri, Florescu era director economic la Administrația Domeniului Public Sector 1).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here