EXCLUSIV – TOP 25 de firme cu cele mai mari afaceri din județul Maramureș: profilul societăților și identitățile proprietarilor

0
3664

ANALIZĂ 2MNEWS. În anul 2022, firmele maramureșene au înregistrat o cifră de afaceri totală de 28,2 miliarde de lei (suma este echivalentă cu 5,71 miliarde de euro, la cursul anual mediu din 2022 al monedei unice europene), în creștere cu 5,3 miliarde de lei față de anul precedent. Însă, în pofida acestei creșteri semnificative, ponderea procentuală a firmelor maramureșene în economia națională a scăzut ușor față de 2020 și 2021, când reprezenta 1,19% din cifra de afaceri națională, la 1,18% – fapt explicabil prin faptul că această creștere a fost generalizată la nivelul economiei naționale.

 

Sublinieri / Facts

 

Din cifra totală de afaceri din județ, peste 13,5% (în date financiare: 3,68 miliarde de lei) a fost realizată de două firme (evident, primele în topul județean): Aramis Invest din Baia Mare și Eaton Electro Producție din Sârbi (com. Fărcașa).

 

 Domeniile care au concentrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri au fost fabricarea mobilei, a aparatelor de control și distribuție a electricității, transporturile, comerțul de lemn și materiale de construcție și lucrări de construcție civilă și industrială.

 

Cinci din cele 25 de firme prezentate în acest clasament au făcut în anul 2022 afaceri de peste 100 de milioane de euro.

 

În topul 25 de companii maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2022, doar două au trecut pragul de 1 miliard de lei, iar liderul (Aramis Invest) a realizat premiera de a fi prima firmă din economia județului care a depșit pragul de 2 miliarde de lei.

 

22 din cele 25 de companii maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2022 au realizat cifre de afaceri record în istoria lor economică.

 

Din cele 25 de firme din Maramureș cu cele mai mari cifre de afaceri, 17 (adică 68%) au sediile în Baia Mare (municipiul reședință de județ), celelalte 8 fiind înregistrate în orașul Tăuții Măgherăuș (2), Fărcașa, Dumbrăvița, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Satulung și Baia Sprie.

 

Dacă anul trecut, pentru a urca în Top 25 cele mai mari cifre de afaceri din Maramureș firmele aveau un prag mimim de acces de 100 de milioane de lei (Trencadis Corp, clasată pe locul 25 a raportat o cifră de afaceri de 99,89 milioane de lei), în acest an pragul a fost ridicat la peste 125 de milioane de lei.

 

Doar două firme au ieșit din top, ambele din Baia Mare: Mercali SRL (care a ieșit din top de pe locul 19 ocupat anul trecut) și Trencadis Corp SRL (care a ieșit din top de pe locul 25 ocupat anul trecut).

 

Implicit, în 2022 au fost consemnate două new-entry-uri, ambele societăți fiind înregistrate în Baia Mare: Stonevault (care a intrat în top direct pe locul 19) și Xilobaia (care a intrat în top pe locul 23).

 

Top 25 cele mai mari cifre de afaceri

 

Iată cum arată Top 25 firme maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2022 – precizări: firmele au fost înscrise după localitatea în care sunt înregistrate sediile sociale, iar convertirea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la cursul BNR mediu al anului 2022 (respectiv 4.9315 lei/euro).

 

LOC FIRMA
1.  Aramis Invest SRL Baia Mare: 2,08 miliarde de lei (422,98 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Cel mai important producător și exportator de mobilă din România. Firma produce în special pentru IKEA, fiind cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez. Fabrica din Baia Mare este și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), producând și exportând aproape 15% din mobila fabricată în toată țara. Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este cel mai mare angajator din județul Maramureș. În ultimii 17, Aramis și-a crescut constant/anual cifra de afaceri de la 50 de milioane de lei (în 2005) la 2,08 miliarde de lei (în 2022). Firma este în staționare în acest clasament – este pentru al patrulea an consecutiv în care realizează cea mai mare cifră de afaceri din județ.
2. Eaton Electro Producție SRL Sârbi (Fărcașa): 1,60 miliarde de lei (324,76 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), subsidiară a concernului Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare (proprietarul brandurilor Moeller, Holeck, Westinghouse, Cutler Hammer etc.). În toamna anului 2005, pachetul majoritar al grupului Moeller a fost achiziționat de către fondul de investiții Doughty Hanson & Co, iar în iulie 2008, grupul Moeller fost achiziționat de concernul american Eaton. Compania din comuna Fărcașa, specializată în managementul energiei electrice, a fost înființată în decembrie 1997, cu capital integrat german, și este condusă de Pamela Voichița Mack (fostă Pop). CEO și președinte al Consiliului de Administrație al holdingului Eaton Corporation este, din 1 iunie 2016, americanul Craig Arnold. Firma este în staționare în acest clasament.
3. Universal Alloy Corporation Europe (UACE) SRL Dumbrăvița: 892,25 milioane de lei (180,92 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de piese pentru industria aeronautică. Este subsidiara maramureșeană a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components, lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică. Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), s-a extins cu cea de-a treia capacitatea de producţie din România, după cele din Dumbrăvița și Medieșul Aurit (jud. Satu Mare), în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, lângă aeroport. Firma este în urcare +2 locuri în acest clasament.
4. Aviva SRL Baia Mare: 779,85 milioane de lei (158,13 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi la blaturi de bucătărie și panouri stratificate. Firma este în coborâre -1 loc în acest clasament.
5. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 542,34 milioane de lei (109,97 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma, care are 42 de angajați, cinci sedii secundare (în Cluj și Bacău) și este controlată scriptic de Ioan Fonai (74 de ani, originar din Remetea Chioarului). Societatea comercializează materiale utilizate în construcții și echipamente sanitare. Firma este în coborâre -1 loc în acest clasament.
6. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș: 367,12 milioane de lei (74,44 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 17% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer (firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul 1872), iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma este în urcare +2 locuri în acest clasament.
7. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș: 359,57 milioane de lei (72,91 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg, înființată în 1997. Este administrată de germanii Thomas Kipke și Sebastian Melchior Durst și aparține familiei de antreprenori germani Gläsel (fostul pilot de curse auto Christian Gläsel – 50 de ani, Daniela Ellerbrok Gläsel, Stefanie Gordinier Gläsel). Holdingul german, fondat în 1937, este prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor. Firma este în coborâre -1 loc în acest clasament.
8. Italsofa România SRL Baia Mare: 296,42 milioane de lei (60,24 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), deținută prin firma olandeză Natuzzi Netherlands Holding BV din Rotterdam și este specializată în producţia de canapele şi somiere. În 2022 a înregistrat cel mai mic număr de angajați din ultimii 20 de ani (888) și este o prezență constantă și în Top 25 profit. Firma este în coborâre -1 loc în acest clasament.
9. Taparo SA Borcut (Târgu Lăpuș): 287,69 milioane de lei (58,33 milioane de euro) – date la nivelul anului 2021, firma nu are publice datele financiare aferente anului 2022
Este o companie cu acționariat 100% românesc, înființată în anul 2005, în Târgu Lăpuș, fiind controlată de antreprenorul Ioan Filip (58 de ani – 95% din acțiuni, acționarul minoritar, cu 5%, fiind Lucia Stelea – 52 de ani, originară din Cupșeni). Este producător de mobilier capitonat/tapițat (canapele, fotolii ș.a.m.d.), cu învelitoare textile, din piele și din imitație de piele. Printre clienți, semnificative lanțuri internaționale (și) de mobilier (Ikea, Jysk, Sainsbury’s etc.). La finalul anului 2021 a deschis o nouă unitate de producție, la Baia Mare, în fosta fabrică de confecții Confstar. Are 936 de angajați. Firma este în staționare în acest clasament.
10. Bertus SRL Baia Mare: 264,75 milioane de lei (53,68 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange, are 459 de angajați și 160 de puncte de lucru în 33 de județe. Firma aparține familiei Cozma (60% Viorel Gheorghe Cozma – 48 de ani, 40% Mihaela Carmen Cozma – 39 de ani). Firma este în urcare +4 locuri în acest clasament.
11. Maravet SRL Baia Mare: 239,68 milioane de lei (48,60 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, iar ulterior intrând în proprietatea holdingului american Covetrus (care a fost cumpărat în octombrie 2022 de firma de investiții Clayton, Dubilier & Rice and TPG Inc. cu suma de 4 miliarde de dolari), prin subsidiara din România Covetrus SE Europe Holding SRL. În 2020 a depășit pentru prima oară pragul de 200 de milioane de lei. Firma este în staționare în acest clasament.
12. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare: 228,01 milioane de lei (46,23 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia de antreprenori Florin și Rodica Lazăr. Firma și-a creat întreg lanțul de producție, de la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii). Firma este în staționare în acest clasament.
13. Plimob SA Sighetu Marmației: 222,25 milioane de lei (45,06 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de mobilier (în special scaune). Firmă înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlată de economistul Vasile Godja (71 de ani), director general și președinte al CA – deține 51% din acțiunile firmei -, și produce în special pentru holdingul suedez IKEA. Firma este în staționare în acest clasament.
14. ATP Motors Ro SRL Baia Mare: 221,98 milioane de lei (45,01 milioane de euro)
Firmă din portofoliul ATP Group, controlat de omul de afaceri Mircea Cirț (societatea, care are 187 de angajați, îi are ca asociați, în părți egale, pe soții Mircea și Adriana Viorica Cirț). Dealer autorizat de vânzări și service: Mercedes-Benz, Mazda, Opel, Suzuki, Iveco, MAN, Ford. Este fosta ATP Exodus & CO SRL. Firma este în coborâre -4 locuri în acest clasament.
15. Karelia Upofloor SRL Satulung: 164,60 milioane de lei (33,45 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de parchet. Are 292 de angajați și este prezent pe piața economică din Maramureș din octombrie 2006. Fabrica din Satulung este condusă de un Consiliu de Administrație format din suedezii Hans Johan Magnusson (președinte), Magnus Samuel Dalén și Karl Jonas Bäck. Firma este subsidiara firmei finlandeze Karelia – Upofloor Oy, parte a holdingului suedez Kährs, lider mondial inovator în pardoseli din lemn (este primul producător de parchet din lemn triplu stratificat). Firma-mamă a fost fondată în anul 1857 de Johan Kähr. Din 2011, holdingul este deținut de fondurile de investiții Triton și Hartwall Capital (practic, firmele din grup sunt controlate de familii extrem de bogate din nordul Europei – Finlanda, Suedia și Danemarca). Firma este în staționare în acest clasament.
16. PGA Electric SRL Baia Mare: 190,42 milioane de lei (38,61 milioane de euro)
A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (creștere de 60,47%). Este producător de cabluri electrice din aluminiu şi echipamente de distribuţie şi contorizare a energiei electrice (“tablouri” electrice). Firma are 220 de angajați (care lucrează în cele 9 sedii de producție ale societății) și este controlată de antreprenorul Ilie Bogdan Bumbuk (45 de ani, originar din Vișeu de Sus). Firma este în urcare +6 locuri în acest clasament.
17. Nordpharm SRL Baia Mare: 185,26 milioane de lei (37,56 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este lanțul de farmacii (fostă societate pe acțiuni) deținut de familia Bereș-Iluțiu (Sebastian Bereș-Iluțiu, Ruxandra Adelaida Bereș-Iluțiu, Vasile Bereș-Iluțiu și Marghiolița Bereș-Iluțiu – asociați în procente egale). Firma are 188 de angajați în 33 de puncte de lucru din Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud. Firma este în urcare +1 loc în acest clasament.
18. Storo SRL Baia Mare: 179,65 milioane de lei (30,54 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firmă specializată în distribuția de sisteme de izolare exterioară, panouri pentru placare, sisteme acustice și acoperiri fațade (este reprezentant exclusiv al firmei germane Sto AG – producător de materiale pentru finisaje în construcții, respectiv grunduri, gleturi, tencuieli decorative structurale, vopsele). Are 227 de angajați și magazine proprii și showroom-uri în 19 județe din România. Operațiunile sunt manageriate de Andrei Nechita (CEO Storo SRL), care deține și controlul firmei, având 98% din părțile sociale – asociat minoritar este germanul Johan Siegel (2%). Firma este în coborâre -2 locuri în acest clasament.
19. Stonevault SRL Baia Mare: 154,65 milioane lei (31,36 milioane euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (creștere de +152,27%). Este producător de arcuri și casetoane de arcuri. Firma este controlată de Natalia Iacob (60%), fiica lui Vladimir Iacob, asociatul majoritar al Aramis Invest – are 7 asociați minoritari: Rodica Angelica Balc (10%),  Artur Jozsef Rab, Monica Puiu, Vasile Talpoș, Flavius Bogdan Stegeran, Alexandru Denis Griguță și Robert Iulian Iorga (fiecare din ultimii 6 cu câte 5%). Firma este new-entry în acest clasament.
20. Electro Sistem SRL Baia Mare: 154,43 milioane de lei (31,31 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Societatea este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Are 363 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes. Firma este în urcare +3 locuri în acest clasament.
21. Ben Resources SRL Tăuții de Sus (Baia Sprie): 142,92 milioane de lei (24,93 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este distribuitor oficial al gamei de anvelope Pirelli pentru autovehicule în România. Societatea îi aparține lui Beniamin Băbuță (unic asociat) și are 45 de angajați. Firma este în staționare în acest clasament.
22. Fragra Design SRL Baia Mare: 139,69 milioane de lei (28,32 milioane de euro)date la nivelul anului 2021, firma nu are publice datele financiare aferente anului 2022
 A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este firma prin care, oficial, Adrian Ioan Silaghi (vechi și devotat angajat al Quickmobile, brand inițiat de soții Angela și Tudor Iulian Țiboc – era director de vânzări internaționale al firmei) comercializează accesorii fashion în magazinul on-line Sole Shop. Practic, este una dintre firmele prin care este administrată și partea de comerț a telefoanelor mobile și gadget-urilor pe care le vindeau inițial prin magazinele Quickmobile (de telefoane mobile, tablete, accesorii etc.) – firmele care administrează site-ul Quickmobile au fost schimbate periodic, una dintre ele fiind Fragra Design, altele fiind Euro Retail Tech, Electro Mobile, One Master Distribution. Firma este în cădere -5 locuri în acest clasament.
23. Xilobaia SRL Baia Mare: 137,71 milioane lei (27,92 milioane euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este firma proprietarilor Aviva (locul 4 în acest top). Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). Firma, specializată în tăierea și rindeluirea lemnului, are 5 puncte de lucru, în județele Maramureș, Timiș și Brașov. Firma este new-entry în acest clasament.
24. Blachotrapez SRL Baia Mare: 134,75 milioane de lei (27,32 milioane de euro)
A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de sisteme de acoperișuri din țigle metalice. Subsidiară poloneză deținută de firmele Blachotrapez SP ZO.O (60%) și Revolt Energy Spolka Akcyjna (40%), controlate de Jan și Teresa Luberda și de Renata Magdalena Skawska. Subsidiara din România e condusă de Piotr Petryla și Jaroslaw Anatol Turczynski. Are 98 de angajați. Firma este în staționare în acest clasament.
25. SIFA International SRL Baia Mare: 122,80 milioane de lei (24,90 milioane de euro)
Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte pentru mai multe branduri internaționale de lux). Firma deține trei sedii secundare în Maramureș și are 674 de angajați. Firma este controlată prin firma olandeză G Distribution BV (85%) de miliardarul francez François Jean Henri Pinault (este soțul actriței Salma Hayek, președintele Groupe Artémis, fondatorul Kering, membru în conducerile cramei Château Latour și al casei de licitații Christie’s și proprietarul echipei de fotbal Stade Rennais FC) – asociații minoritari sunt italienii Fausto Pigini (7,5%) și Piero Pingini (7,5%). Firma este în coborâre -5 locuri în acest clasament.

* Foto: @Aramis Invest, Eaton Electro Producție, Universal Alloy Corporation Europe, Aviva, Optibelt Power Transmission, Weidmüller Interface România, Italsofa România, Taparo, Ferma Zootehnică, Plimob, ATP Motors Ro, Karelia Upofloor, PGA Electric, Nordpharm, Stonevault, Electro Sistem, Ben Resources, Blachotrapez

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here