EXCLUSIV – Pentru prima dată în istoria economică a Maramureșului, o firmă a depășit pragul de 2 miliarde de lei pe an: doar încă o firmă a trecut pragul de 1 miliard de lei

2
11081

CONFRUNTAREA MILIARDARILOR. În 2022, economia județului Maramureș a consemnat o premieră semnificativă: pentru prima oară o firmă a realizat o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei, depășind un prag psihologic la îndemâna a doar câtorva zeci de firme din România.

 

Dacă anul trecut vă informam că în Maramureș doar două firme au trecut pragul de 1 miliard de lei, Aramis Invest (1,62 miliarde de lei) și Eaton Electro Producție (1,35 miliarde de lei) – aveți detalii într-un articol 2mnews AICI), în 2022 consemnăm aceeași bătălie, tranșată de același câștigător, care însă a reușit premiera depășirii pragului de 2 miliarde de lei.

 

Aramis Invest SRL a realizat în 2022 cea mai mare cifră de afaceri din economia județului Maramureș: 2,08 miliarde de lei (exact: 2.085.962.727 lei). Procentual, firma controlată de antreprenorii români Vladimir Mihai Iacob (60%) și Marius Șelescu (40%), și-a crescut afacerile cu 28,14%, un procent enorm ținând cont că este raportat la o cifră de afaceri record pentru Maramureș.

 

De asemenea, în 2022, Aramis Invest a raportat un profit net de 43,17 milioane de lei (exact: 43.177.369 lei), al patrulea profit din istoria de 29 de ani a firmei (după cele realizate în anii 2020, 2019 și 2016). Aramis a rămas, de departe, cel mai mare angajator din județ, având o medie anuală de 5.292 de salariați, cu 325 mai mulți decât în 2021.

 

Pe locul doi în economia județului, în privința cifrei de afaceri, s-a situat Eaton Electro Producție SRL, înregistrată în satul Sârbi (com. Fărcașa), care în 2022 a realizat, pentru al șaselea an consecutiv o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Respectiv, Eaton a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri record în istoria economică de 22 de ani a firmei: 1,60 miliarde de lei (exact: 1.601.593.741      lei). Creșterea cifrei de afaceri din 2022 este de 17,80%.

 

Însă fosta Moeller Electric, subsidiara concernului german Eaton Holding SE&CO KG, a realizat, din nou, cel mai mare profit net al anului în Maramureș (și cel mai mare pe care l-a realizat de la înființarea firmei): 78,73 milioane de lei (exact: 78.734.250 lei). Și Eaton și-a mărit efectivul de angajați anul trecut, raportând o medie de 2.376 salariați, cu 139 mai mulți decât în 2021. Subsidiara din Fărcașa a holdingului german Eaton este administrată de Pamela Voichița Mack (fostă Pop) și de Nikolaos Papaioannou (grec născut în Africa de Sud).

 

În baza documentării și analizei 2mnews în privința unor viitoare articole care cuprind clasamentele economice ale firmelor din județul Maramureș, așa cum a făcut și anii precedenți (Top cifre de afaceri, Top profituri, Top angajatori, precum și topurile aferente celor mai semnificative segmente ale industriei locale), dacă nu intervin drame economice mondiale majore, respectiv dacă se menține actualul parcurs economic, în 2023 estimăm o altă premieră: a treia firmă din județ care va trece pragul de 1 miliard de lei (există chiar șanse, e drept, reduse, ca acest prag să fie trecut și de a patra firmă). Detalii, în topurile și analizele viitoare.

 

* Foto: @Aramis Invest, @Eaton Electro Producție

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ce bine că o realizat profit aramisu că muncitori trăiesc de pe zi pe alta ,nu-i important muncitori ce salar au important îi firma șefilor ce salari și mașini au ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here