CONFRUNTAREA MILIARDARILOR – Cum s-a tranșat în 2021 competiția economică dintre cele mai puternice firme din Maramureș: Aramis vs. Eaton, cifre de afaceri și profituri record

0
1282

EXCLUSIV – ANALIZĂ COMPARATIVĂ. Pentru grăbiți/nerăbdători, răspunsul la dilema din titlu: indecis. Pentru ceilalți, detaliile. Și în anul 2021, firmele miliardare Aramis Invest SRL și Eaton Electro Producție SRL au mers cap la cap, una adjudecându-și cea mai mare cifră de afaceri din economia județului (Aramis), cealaltă, cel mai mare profit net (Eaton).

 

Subliniere: Aramis Invest SRL și Eaton Electro Producție SRL sunt singurele din județul Maramureș care înregistrează de 5 ani consecutiv cifre de afaceri de peste 1 miliard de lei (fapt relevant și pentru cei mai puțin familiarizați cu știința economică, în contextul în care în România doar circa 140 de firme au cifre de afaceri de peste 1 miliard de lei).

 

Anul 2021, unul la fel de dificil ca și precedentul, restricțiilor impuse o bună perioadă de timp din cauza pandemiei de COVID-19 alăturându-se majorări greu predictibile ale prețurilor materiilor prime, un declin al pieței de desfacere cauzat de prudența cauzată de atât de des anunțată nouă criză economică mondială. Aceste fapte au generat eforturi suplimentare pentru anterprenori de a găsi noi soluții viabile pentru performanță economică. Să vedem ce s-a întâmplat în anul 2021 cu cele mai mari firme ale economiei maramureșene…

 

Cea mai mare cifră de afaceri: Aramis Invest – record

 

Aramis Invest SRL din Baia Mare, de mai mulți ani cel mai important producător și exportator de mobilă din România (produce și exportă, în special pentru concernul suedez IKEA, având o cotă de 15% din piața națională de mobilă român) și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri-record în istoria sa economică, de peste 1,62 miliarde de lei (exact: 1.627.925.310 lei, echivalentul a peste 330,85 de milioane de euro, la cursul mediu al anului trecut), păstrându-și poziția de lider în clasamentul economic județean după volumul financiar al afacerilor derulate.

 

Procentual, creșterea cifrei de afaceri este de 37,52%, în contextul în care raportul este calculat la recordul anterior (cel din 2020, când Aramis a înregistrat o cifră de afaceri de 1,18 miliarde de lei).

 

Aramis, o afacere controlată de antreprenorii români Vladimir Iacob (60%) şi Marius Șelescu (40%), și care este și cel mai mare angajator din județul Maramureș (cu 4.967 de salariați – anul trecut și-a crescut numărul angajaților cu 327 de persoane), este pentru al treilea an consecutiv lider în topul județean al firmelor după cifra de afaceri. De această dată un lider detașat.

 

Simplificat, din 2005 și până acum, cu consecvență de metronom, Aramis și-a crescut în fiecare an cifra de afaceri, indiferent de condiții/contexte, ajungând de la 50 de milioane de lei la 1,62 miliarde de lei.

 

Însă, în privința profitului net aferent anului 2021, Aramis a raportat un profit net de 10,38 milioane de lei (exact: 10.389.612 lei, echivalentul a peste 2,11 milioane de euro, la cursul mediu al anului), mult sub profitul-record obținut în 2020 (56,77 milioane de lei). Procentual, scăderea a profitului net este de… 81,70%.

 

Cel mai mare profit net: Eaton – record

 

Eaton Electro Producție SRL din Sârbi (com. Fărcașa), fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), este subsidiara concernului Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare. Eaton s-a clasat a doua în clasamentul economiei județene în privința volumului afacerilor, cu o cifră de afaceri de aproape 1,36 miliarde de lei (exact: 1. 359.634.761 lei).

 

Și Eaton (care a avut o medie anuală de 2.237 de angajați – cu 145 mai mulți decât în 2020) a raportat pentru al cincilea an consecutiv o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei – în cazul firmei din Sârbi/Fărcașa, în 2021 s-a înregistrat creștere a volumului financiar de 21,67% comparativ cu anul anterior.

 

Însă Eaton a rămas lider în clasamentul profitului net, raportând peste 66,4 milioane de lei (exact: 66.424.189 lei, echivalentul a 13,5 milioane de euro, la cursul mediu al anului), un record în istoria economică a firmei și o creștere procentuală față de anul precedent de 16,45%. A fost cel de-al șaptelea an consecutiv când Eaton Producție SRL a raportat cel mai mare profit net din Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here