EXCLUSIV – După ce Primăria Baia Mare a dat țeapă la Drusal, având creanțe de peste 16 milioane de lei, nu îi plătește nici pe substituenți: Nord Eco Solution a dat în judecată SPAU, cerând executarea silită în 3 dosare distincte

2
7657

SALUBRIZARE BAIA MARE. Conflictele dintre Primăria Baia Mare și operatorul de salubrizare Drusal, cauzate de neplata serviciului de salubrizare, sunt de notorietate, fiind consemnate de 2mnews, în acest moment firma contabilizând creanțe de peste 16 milioane de lei. Multe dintre sumele au fost deja câștigate în instanțele de judecată prin decizii definitive, Primăria fiind obligată nu doar la plata acestora, ci și la achitarea penalităților contractuale și a cheltuielilor de judecată.

 

Practic, fiind săracă lipită și rău-platnică, Primăria Baia Mare nu doar că este obligată de instanțele de judecată să plătească tot, pierzând toate procesele, ci este obligată să plătească mai mult decât obligațiile contractuale din cauză că refuză să își achite la timp aceste obligații.

 

Acest fapt creeează un prejudiu major la bugetul local și așa amărât și vai de el, dar Camera de Conturi Maramureș mimează că nu știe și că are ochii larg închiși atunci când ar trebui să impună Primăriei să recupereze sumele cu care este prejudiciat bugetul public de la cei care dispun neplata obiligațiilor contractuale. Respectiv de la fostul primar corupt Cătălin Cherecheș, promotorul acestei situații, și de la înlocuitorul și locotenentul acestuia, Ioan Doru Dăncuș.

 

Pe lângă prejudicii și țepe, nu-i plătesc nici pe substituenți

 

Marți (ziua cu trei ceasuri rele), 13 februarie 2024, firma care a preluat salubrizarea stradală de la țepuiții de la Drusal, Nord Eco Solution, în calitate de creditor, a dat în judecată în 3 dosare distincte (!) Consiliul Local Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban (SPAU), prin executorul judecătoresc (Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Morari și Asociații), cerând instanței să încuviinţeze executarea silită a debitorului SPAU (serviciul Primăriei Baia Mare). Spețele vor fi soluționate de magistrații desemnați ai Secției Civilă a Judecătoriei Baia Mare.

 

Cumulul de ilegalități

 

Cum s-a ajuns aici? După ce Drusal și-a finalizat la 1 decembrie 2021 contractul de salubrizare stradală în municipiul Baia Mare, Primăria controlată pe atunci de Cherecheș, ulterior condamnat definitiv la închisoare pentru corupție (luare de mită), a repartizat acest serviciu către Serviciul Public Ambient Urban (SPAU), subordonat Primăriei, deși SPAU nu deținea autorizațiile necesare și NU le deține nici acum deși de-a lungul timpului aleșilor locali li s-a recitat minciuna că sunt în curs de autorizare și că acuși-acușica urmează să fie autorizați. Atunci, Cherecheș, susținut de locotenentul său, Ioan Doru Dăncuș, au mințit că serviciul va fi executat mai bine și mai ieftin. A fost mai prost și mai scump.

 

Contractul a fost încheiat total ilegal, direct, fără nicio licitație, pe o perioadă de… 2 ani. Ilegal nu prin procedură, ci pentru că a fost încheiat cu o entitate (SPAU) care nu era și nici nu poate fi autorizată ca operator de salubritate, pentru că nu îndeplinește niciun criteriu impus de legislație (contracte cu depozitari autorizați, autorizații de transport deșeuri, angajați, rampe de depozitare/sortare, stație de tratare biologică ș.a.m.d.).

 

În disperare de cauză, s-a luat decizia să se externalizeze acest serviciu (de salubritate stradală și transport al deșeurilor rezultate la un depozit autorizat) către SPAU. Imediat, SPAU a subcontractat serviciul pentru preluarea și valorificarea deșeurilor stradale din Baia Mare firmei Nord Eco Solution SRL. Numai că nici această firmă nu presta efectiv serviciul, subcontractându-l la rândul său, fapt confirmat în octombrie 2022, pentru 2mnews, de șefa Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Maramureș – aveți detalii AICI). Inițial, contractul a fost semnat cu firma Nord Eco Solution pe o perioadă de 6 luni, pentru suma de 1,4 milioane de lei.

 

Nord Eco Solution este o firmă înregistrată în Băița (sat aparținător de Tăuții Măgherăuș), controlată de Ionuț Andrei Crișan. La acel moment, firma avea o cifră de afaceri anuală de circa 55% din valoarea contractului de 6 luni semnat cu Primăria Baia Mare, prin SPAU. Numai că firma din Băița nu avea și posibilitatea de transport a deșeurilor, așa că SPAU a încheiat tot fără licitație, prin negociere directă, și un contract cu o altă firmă, Mud Recycling SRL. Valoarea acelui contract era de peste 5,3 milioane de lei (exact: 5.363.521,54 lei, sumă care include TVA).

 

De acești bani, firma Mud Recycling, înregistrată în satul Păușești-Măglași (jud. Vâlcea) închiria Primăriei, pe 6 luni, 2 automăturătoare de 8 mc, 2 automăturătoare de 2 mc, două autocisterne de 6.000 litri, două autocisterne de 3.000 litri, două autocompactoare de 3 mc, 4 autoutilitare basculabile de 4 mc, o basculantă de 3 tone și un buldoexcavator cu încărcător și cupă.

 

Firma Mud Recycling SRL este controlată de Sorin Călin Bonciog din Târgu Mureș (care deține 70% din părțile sociale, asociat minoritar fiind Bogdan Horia Hodoroagă – 30%, ultimul fiind și administratorul firmei). În 2020, firma avea 8 angajați. Firma vâlceană deține operatorul de salubritate Grup Salubrizare Urbana SA (cu 95% din acțiunile firmei) și pentru a câștiga contractul de închiere a utilajelor cu Primăria Baia Mare a scăzut la negocieri 1,4 milioane de lei din estimarea acesteia.

 

Mai ieftin a fost, de fapt, mai scump

 

Și acum să calculăm: pentru cele 6 luni de salubritate stradală (contractele au fost semnate în 3 martie 2022, deci perioada contractată este martie-august 2022), Primăria Baia Mare a angajat plăți de aproape 6,8 milioane de lei (exact: 6.775.099,54, sumă care include TVA), adică o medie de 1,13 milioane de lei/lună.

 

Suma era mai mare decât cea plătită în ultimul an de contract firmei Drusal. În contractul cu Drusal pentru salubritatea stradală, Primăria Baia Mare plătea circa 9,5 milioane de lei pe an (adică o medie de sub 800.000 lei/lună).

 

Precizarea este importantă pentru că în 9 martie 2022, când cei 12 consilieri locali au zis că e bine să se încredințeze direct, fără licitație, acest serviciu către SPAU (care nu e acreditat să-l presteze, nu are angajați, nu are utilaje, nu are rampă de sortare, adică nu are NIMIC), viceprimarul Doru Dăncuș a precizat că se va plăti mai puțin decât se plătea la Drusal și că se va plăti circa 9 milioane de lei/an. Nu mai stăruim asupra standardelor de curățenie a orașului, adică a modului în care s-a executat și se execută serviciul de salubritate stradală.

 

Însă rețineți că la acea dată (9 martie 2022), când consilierilor locali li s-a cerut să aprobe încredințarea directă pentru 2 ani a salubrității stradale către SPAU, SPAU semnase de o săptămână contractele pe 6 luni cu cele două firme private cărora le-a subcontractat serviciul. Adică, oricum, totul era stabilit. Pentru că în Baia Mare se fură violent la lumina zilei și o mână spală pe alta, pentru că „toți trăim aici, împreună”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Sau să-i dea și salubrizarea lui finu’, dacă tot are dezapezirea și asfaltarea. Unde-o mărs vaca, margă și vițelu’! Doar că la gunoaie nu prea poate să se facă că face și de fapt să nu facă, că pute! Măcar așa n-am mai avea restanțe la salubrizare. Bine, orașul nu ar avea restanțe, nu noi. Că io cel puțin sunt cu plata taxelor la zi, inclusiv cea de gunoi.

  2. Rezolvarea e foarte simplă . Pe toate benele de la acele mașini , să fie puse luminițe , chiar și niște ,,bocse, cu muzică loco . A doua zi cred că banii ar fi achitați integral . ,,Happy lights , happy life,, 😁

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here