CRIZA DEȘEURILOR – Primarul Cherecheș susține că Baia Mare poate prelua, timp de o săptămână, 700 de tone de deșeuri umede din municipiu, dar în zonă nu există nicio platformă autorizată

6
8275
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

SOLUȚIA PE TERMEN SCURT ȘI PROBLEMA. Situația e cunoscută și resimțită de toți locuitorii celor 31 de UAT-uri din zona sudică a județului, printre care și în municipiul de reședință al Maramureșului (Baia Mare): colectarea deșeurilor umede de pe platformele cu tomberoane menajere a fost sistată din 1 octombrie 2022 din cauza faptului că depozitul de la Sânpaul (jud. Mureș) a oprit brusc contractul de depozitare (de pe o zi pe alta, notificarea fiind trimisă operatorului Drusal și Consiliului Județean Maramureș în 30 septembrie). Practic, Drusal nu mai ridică de la cetățeni, firme și instituții decât fracția uscată (deșeurile reciclabile: plastic, metal, sticlă și carton).

 

Soluția primarului

 

Primarul Cătălin Cherecheș a trimis CJ Maramureș o adresă (datată 30 septembrie) prin care se oferă să preia, pentru o săptămână, o cantitate de 700 de tone de deșeuri umede care ar urma să fie colectate de pe raza municipiului Baia Mare. În respectiva adresă, edilul cere CJ Maramureș (autoritatea care răspunde de implementarea/funcționarea nefuncționalului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID – Maramureș) asigurări că decizia mureșenilor nu va afecta colectarea fracției umede în Baia Mare.

 

Sigur, aceste asigurări nu i le poate da nimeni, CJ Maramureș neavând la dispoziție decât o singură soluție: să găsească un alt depozitare autorizat. Cea mai recentă sincopă de acest gen, survenită în 1 aprilie 2022, a generat următoarea situație: pentru a nu lăsa gunoaiele în tomberoane, Drusal a colectat deșeurile și l-a depozitat în curtea rampei de la Groși. Asta s-a întâmplat timp de două săptămâni, până când s-a reușit semnarea contractului cu Iridex (operatorul care gestionează în numele CJ Mureș depozitul de la Sânpaul). Ulterior, aceste deșeuri au fost încărcate în mașini și transportate în județul Mureș.

 

Situația de atunci poate fi repetată doar în cazul în care CJ Maramureș decide întocmirea unui act adițional la contractul cu Drusal, care să permită operatorului de salubritate să facă această operațiune (fiind vorba despre o schimbare în privința locului de depozitare).

 

Marea problemă: N-AVEM

 

Surse informate au precizat pentru 2mnews că locul în care primarul Băii Mari ar fi, conform spuselor sale, o platformă privată care deține autorizație de mediu (în documentul oficial nu este precizată nici locația nici forma de administrare a acesteia). Problema este că… NU există în Baia Mare și nici în zona Băii Mari nicio platformă autorizată de mediu pe care să se poată depune deșeuri umede, doar deșeuri stradale (care se presupune că sunt formate din praf, nisip, crengi, frunze ș.a.m.d.). Informația are grad de acuratețe de 100%, fiind confirmată pentru 2mnews de directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, Emilia Talpoș.

 

În Baia Mare este autorizată, pentru colectarea deșeurilor stradale, o locație, pe strada Mărgeanului – aceasta aparține SPAU. Mai departe, SPAU are un contract cu Nord Eco Solution SRL Baia Mare pentru preluarea deșeurilor și valorificarea acestora. Iar Nord Eco Solution deține un contract cu un alt antreprenor, pentru transport și depozitare a acestora la depozitul de la Sânpaul. Pentru deșeuri umede trebuie o autorizație distinctă. Nu a fost făcută nicio solicitare în acest sens, iar termenul de autorizare pentru depozitarea temporară a fracției umede (în acest caz) este de circa două luni, a explicat, pentru 2mnews, directorul APM Maramureș.

Să admitem că în Baia Mare se poate depozita deșeuri și încălcând legislația de mediu, doar n-ar fi pentru prima dată. Numai că acțiunea ar presupune, anticipat depozitării, tratarea mecano-biologică a deșeurilor. Acest tip de tratament aplicat deșeurilor menajere în amestec vizează o tratare mecanică preliminară (eliminarea materialelor care nu pot fi tratate biologic) și tratarea biologică (care se face exclusiv prin procedeu aerob și care are ca finalitate alterarea accelerată a deșeurilor umede, procedeu care se realizează exclusiv în spațiu închis și din care rezultă, prin descompunere biologică / putrefacție, CO₂, apă și substanțe cu conținut de acizi de putrefacție).

 

În concluzie, cea mai simplă (și complicată, în același timp) soluție este de contractare a unui nou depozitar autorizat. Ceea ce presupune că rezolvarea cea mai rapidă a situației este de minimum 10 zile. Mai rezistați „puțin” cu mirosurile și jegul.

 

La final, o subliniere: principalul vinovat de existența acestei situații este CJ Maramureș (incapabil să finalizeze și să facă funcțional SMID Maramureș). Însă situația actuală, conform surselor politico-administrative 2mnews din județul Mureș, a fost generată de decizia primarului Cherecheș de a retrage toate atribuțiile viceprimarului UDMR Pap Zsolt István, în contrapartidă UDMR (care controlează administrativ județul Mureș, proprietarul depozitului de la Sânpaul, supradimensionat pentru nevoile mureșenilor) a decis sistarea contractului de depozitare al deșeurilor din Maramureș motivându-și decizia prin faptul că firmele din județul nostru au depășit cantitatea de depozitare autorizată prin contract (2mnews a explicat de ce această motivare nu este reală AICI).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Și când se umple groapa de gunoi din sânpaul mureș, iridex gașca pesedistă a lui Pașcu își i-a talpașița și pleacă la miticism înapoi, după care mureșenii plătesc și își trag putrezimea în nas că te ia groaza când treci pe autostrada iernut – ungheni, este ilegal să transporți deșeurile în alt județ, numai că întrun minister condus de un golan iredentist normal că îl doare în pix de lege.

  2. Important este că cei de la Consiliu se tot laudă cu tot feluri de drumuri expres și altele, prin urmare gunoiul se poate depozita dea-lungul șoselelor că oricum vor fi de aceeași categorie!

  3. Daca trage o liniuta, PRIMARELE e de acord sa depoziteze gunoiul in cladirea GARII CFR, a Autogarii AZUR si daca mai trage si un chef de chef cu Pise&company e de acord sa-l depoziteze si in Cinematograful DACIA sau Casa de cultura a sindicatelor…

  4. Da nu e nici o problemă că n-au autorizație, nici în ianuarie nu au avut și n-am văzut nici un arestat. Merge și pe malul râului, dă-l în potop de mediu. Ca la țigani e deja în orașul acesta. Și primarul o dezamăgire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here