EXCLUSIV – Un acționar semnificativ cere în instanță suspendarea vânzării platformei Mobam pe care urma să fie edificat Baia Mare Shopping Park

0
2068
Dan Mihai Pitic

INVESTIGAREA UNEI TRANZACȚII. Omul de afaceri clujean Mihai Dan Pitic, acționar semnificativ al Mobam SA (deține 13,54% din capitalul social), a dat în judecată firma băimăreană cerând suspendare Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGA) care prevedea vânzarea activelor (terenul + clădirile de producție) către Avocado Development, un sereleu de sub umbrela investitorului belgian Mitiska, care urma să edifice în acest an pe fosta platformă a fabricii de mobilă, printr-o investiție estimată de 2mnews la peste 13 milioane de euro, retail park-ul “Baia Mare Shopping Park”.

 

Procesul de suspendare a Hotărârii AGA Mobam SA (nr. 11 din 27 decembrie 2020) va fi judecat de magistrații Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș și are primul termen programat în 27 februarie 2020. În paralel, Pitic a cerut instanței de judecată, prin Ordonanță președințială, suspendarea executării hotărârii de vânzare a platformei Mobam până la soluționarea definitivă a cererii de anulare înregistrată la Tribunal în 17 ianuarie 2020.

 

Dacă Hotărârea AGA Mobam va fi suspendată până la soluționarea procesului, mutarea acționarului Pitic poate compromite tranzacția dintre Mobam și Avocado Development SRL, tranzacție pentru care există o promisiune de vânzare autentificată notarial care prevede ca aceasta să se realizeze până cel târziu în 2 martie 2020.

 

Cine este Pitic și cine controlează Mobam

 

Omul de afaceri clujean Mihai Dan Pitic (51 de ani) este proprietarul furnizorului de produse pentru amenajări interioare Ax Perpetuum Impex, firmă care în 2018 a raportat o cifră de afaceri de aproape 175 de milioane de lei și un profit net de peste 5 milioane de lei, realizat cu 244 de angajați. De asemenea, Pitic mai deține participațiuni la mai multe societăți (este și președintele CA al Napochim Imobiliare SA – divizie a producătorului de mase plastice Napochim) și are o avere estimată la peste 20 de milioane de euro.

 

Absolvent al Facultății de Automatizări și Calculatoare a Universității Tehnice Cluj-Napoca (1994) și al Facultății de Științe Economice a Universității “Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca (2013), Pitic este și broker autorizat (BVB) și anul trecut a cumpărat (și) acțiuni Mobam.

 

Deși, conform conducerii Mobam, Pitic deține 13,54% din acțiunile firmei băimărene, surse 2mnews din mediul economic informat au susținut că în 2019 Pitic a ajuns să controleze 17,9% din capitalul social al firmei băimărene – a fost perioada în care Florin Dumitrescu, un economist care domiciliază în Franța, și-a vândut participațiunea pe care o avea (prin firma sa Pollena Impex SRL) în acționariatul Mobam, respectiv 7,31% din acțiuni. De asemenea, Pitic mai deținea prin firma sa Ax Perpetuum Impex încă 4,36% din acțiunile Mobam.

 

În fine, e mai puțin important dacă Pitic deține/controlează 13,54% sau 17,9% din acțiunile Mobam SA (în esență, cele 4 procente nu schimbă datele problemei) și mai important e că ceilalți acționari n-au știut/vrut/putut să-l determine să-și ofere și el acordul pentru tranzacție.

 

Conform scriptelor oficiale publice, în acest moment cei mai importanți acționari ai Mobam, pe lângă Pitic, sunt: Gheorghe Iaklovszky – 14,22%, Alexandru Pop – 12,41%, Gheorghe Puț-Cozma – 10,29%. De asemenea, Statul Român, prin AAAS (autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) deține 2,83%, alte aproximativ 42% din acțiuni fiind deținute, în procente mai mici, de diverși acționari.

 

De ce vrea Mobam să vândă

 

În principal, fabrica băimăreană Mobam SA (administrată de Gheorghe Jaklovszky, președintele CA fiind Petrică Vasvari), înființată în 1959, vrea să vândă pentru că a cam dat chix în afaceri, în iunie 2019 oprind producția din cauza reducerii cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE (exportau cu precădere în Germania, Olanda, Belgia), a creșterii cu aproape 60% a prețului la materia primă și a întârzierilor de plată pe care le-au cumulat către furnizorii de materii prime, bugetul de stat și cel local, precum și către salariați (erau 64 la finalul anului 2018).

 

În acest moment, firma își vinde utilaje și stocul de mobilier și așteaptă finalizarea tranzacției privind platforma industrială, tranzacție cifrată la 4,3 milioane de euro (respectiv 3.635.600 euro + TVA). Practic, Mobam își vinde terenul de 36.356 mp (cu construcțiile aferente, inutile investiției – vor fi demolate) la prețul de 100 de euro/metru pătrat + TVA.

 

Aceasta este a doua mare tranzacție imobiliară pe care compania băimăreană o face din fosta platformă a fabricii de mobilă din Baia Mare – în 2008, la edificarea supremarketului Kaufland 2, vânzându-și o suprafață de aproape 2 de hectare contra sumei de 4,5 milioane de euro.

 

Cine vrea să cumpere și pentru ce

 

Interesată de teren e Mitiska REIM, o companie cu sediul central la Bruxelles (Belgia), specializată în investiții în centre comerciale și în administrarea fondurilor (este holdingul belgian care a achiziționat întreaga companie de retail germano-cehă Intercora).

 

Mitiska a scos la înaintare pentru finalizarea tranzacției firma Squaretime Development SRL, însă aceasta a cesionat (în octombrie 2018) drepturile de cumpărare către o sucursală de-a sa, Avocado Development SRL. După tranzacție (dacă aceasta va mai avea loc), Square 7 Properties (controlată de austriacul Clemens Petschnikar – 51 de ani), partenerul din România al investitorului belgian Mitiska, se va ocupa de finalizarea noului retail park din Baia Mare.

 

Conform proiectului, retail park-ul lui Mitiska, denumit Baia Mare Shopping Park, va avea ca ancore două supermarketuri/hypermarketuri ale grupului german Schwartz, respectiv Kaufland și Lidl, ceilalți chiriași fiind New Yorker, House, Sinsay, Jisk, Pepco, Kik, Deichmann, DM, C&A, Takko, SuperZoo. Baia Mare Shopping Park este proiectat cu o suprafață comercială totală de 18.000 de metri pătrați și 780 de locuri de parcare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru finalul acestui an.

 

Conform promisiunii de vânzare notariale, data până la care va fi finalizată vânzarea terenului este 2 martie 2020 (a fost prelungită în noiembrie 2019, data inițială fiind până în 27 iunie 2019, prelungită apoi la 1 decembrie 2019). Spuneam, însă, acțiunea acționarului Pitic pune sub semnul întrebării tranzacția.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here