BOICOTUL MAGISTRAȚILOR – Măsurile diferite ale judecătorilor maramureșeni după ce Guvernul a anunțat că nu le mai acordă pensii speciale

0
607

DECIZII MAGISTRAȚI. Din cauza “iminentei abrogări a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu” (mai simplu, a intenției Guvernului – deocamdată aflată în fază de proiect de lege – de a elimina și pensiile speciale ale magistraților), Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureş a decis marți, 21 ianuarie 2020, la Palatul Justiţiei din Baia Mare, să transmită Consiliul Superior al Magistraturii un punct de vedere – în fapt, CSM a cerut asta tuturor instanțelor, pentru a obține o reacție unilaterală “din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor”.

 

Revenind, judecătorii Tribunalului Maramureş cer CSM, logic, să se inițieze demersuri privind păstrarea reglementării în forma actuală (adică să se mențină pensiile speciale pentru magistrați și personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete).

 

Spre deosebire de alte instanțe din țară (cele mai multe), Tribunalul Maramureș nu își suspendă activitatea și nici nu boicotează alegerile locale prin refuzul de a face parte din birourile electorale, dar “analizează oportunitatea declanşării unor forme de protest în ipoteza în care proiectul de lege este aprobat în forma actuală”, a informat judecător Mirela Roxana Petrariu, conducător al Biroului Informare și Relații Publice al Tribunalului Maramureș. Adică nu amenință cu forme de protest, ci așteaptă deznodământul și, probabil, le declanșează după aceea.

 

Însă judecătorii Judecătoriei Baia Mare au decis o măsură în trendul național al magistraților, respectiv, începând de astăzi, 22 ianuarie, și până în 28 ianuarie, și-au suspendat activitatea (adică amână cauzele, cu excepția celor cu caracter de urgență – pe care sunt obligați prin lege să le judece). În comunicatul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Baia Mare, semnat de președintele Ovidiu Francisc, se menționează că pensia specială este „o componentă motivațională esențială” pentru magistrați. Cum ar veni, dacă n-ar exista pensia specială, judecătorii n-ar fi prea motivați…

 

Boicotul judecătorilor din România este un argument suplimentar al raționamentului domnului Orwell – parafrazându-l: “Toți cetățenii/bugetari sunt egali, dar unii-s mai egali decât alții”. Unii conducători ai instanțelor din România (de exemplu, cei ai Tribunalului Mureș), consideră că pensia specială “este o componentă a independenţei justiţiei, o garanţie a statului de drept”. Adică, dacă n-ar avea pensie specială, un judecător n-ar mai fi independent și n-ar mai constitui o garanție a statului de drept.

 

Boicotul acesta, generat sub oblăduirea CSM, a luat amploare națională și, probabil, ca-n cazul tăierilor masive din salariile bugetarilor din timpul Guvernului de tristă amintire Boc, va avea succes – pentru că și atunci, vă reamintesc, judecătorii au decis cu multă dreptate că e bine să se taie salariile bugetarilor, a tuturor bugetarilor, mai puțin ale lor. Raționamentul lui Orwell, după 65 de ani (Ferma animalelor – 1945), este mai actual ca nicicând.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here