ULTIMUL TUN – Primarul Cherecheș a vrut să-și atribuie pentru 10 ani patru locații din Baia Mare, cu vad foarte bun pentru alimentație publică, folosindu-se de firmele blamatei soacre și a șoferului său

16
85527

EXCLUSIV. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a vrut să-și atribuie concesionarea a 4 locații care totalizează 800 de metri pătrați și care sunt situate în zone comerciale foarte bune din oraș, pentru afaceri în alimentație publică, folosindu-se de firmele blamatei soacre Claudia Gliga și a șoferului său.

 

Respectivele spații, de câte 200 mp, scoase la licitație pentru închiriere în vederea amplasării unor structuri temporare pentru comercializarea de produse alimentare și de alimentație publică sunt situate în Parcul Mara (în centrul orașului), în Parcul Municipal (chiar lângă zona de skatepark, între Muzeul de Etnografie și stadion), pe strada Vasile Alecsandri nr. 91 (în apropiere de Hotel Europa) și la intersecția străzilor Minerilor cu Victoriei (pe malul râului Săsar). În fază inițială mai era o locație, situată lângă Monumentul Ostașului de la intrarea în Parcul mare al orașului, dar în caietul de sarcini s-a renunțat la aceasta, probabil pentru a evita stârnirea unor proteste civice.

 

O locație de 200 mp în zonele de mai sus putea fi închiriat, în condițiile prezenței unui singur ofertant (sau a doi ofertanți înțeleși) cu prețul minim, care era… 212 lei/mp/locație/an, adică cu 3.533,33 lei/lună (plata chiriei s-ar fi făcut trimestrial). Atribuirea/închirierea urma să se facă pe o perioadă de… 10 ani.

 

De ce a căzut „afacerea”

 

„Afacerea” a căzut din cauza faptului că nu au fost de acord toți componenții comisiei locală pentru închirieri și achiziții imobile (mai exact nu toți au semnat procesul verbal de încredințare). Practic, oamenii din comisie (una prezidată de viceprimarul Ioan Doru Dăncuș, care se auto-recomandă ca fiind „locotenentul” primarului Cherecheș) au fost convocați în 26 septembrie 2023 și s-au deschis plicurile. Erau doar doi ofertanți: firmele Elenstab Brod SRL din Reghin și The Gate Investment SRL din Baia Mare.

 

O parte a membrilor comisiei au refuzat să finalizeze procedura (prin semnătură), nu din cauza aspectului prezentat, ci a faptului că deși în anunțul de licitație se preciza că închirierea celor 4 terenuri se va face conform legii (respectiv a Ordonanței de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ și a Hotărârii Consiliului Local nr. 247 din 31 iulie 2023), în cerințele de ofertare era inclusă și precizarea că dosarul, pentru a fi declarat conform (adică luat în calcul), trebuie să cuprindă și… avizul primarului.

 

Adică, primarul Cherecheș, care nu are calificare de arhitect, trebuia să semneze dacă proiectul propus al structurii temporare (chioșc, terasă ș.a.m.d.) este bun sau este rău. Adică se uita el așa, lung, la desen (proiectul tehnic) și dacă îi plăcea zicea că-i bun și semna. Dacă nu, ghinion. Fără avizul/semnătura respectivă dosarul unui potențial ofertant era considerat neconform. Formularea exactă: ofertantul „a depus în dosarul ofertei fotografii sau imagini create cu structura propusă, schiţe cu dimensiunile acesteia cu avizul favorabil al primarului Municipiului Baia Mare, fundamentat de Comisia de Dezvoltare Urbană”.

 

Și uite așa s-a ajuns la situația în care doar doi ofertanți au depus dosare pentru închirierea celor 4 spații. Dar ce ofertanți!

 

Identitățile ofertanților

 

Ofertantul 1. Firma Elenstab Brod SRL din Reghin îi aparține soacrei primarului Cherecheș, Claudia Gliga (54 de ani) – este unic asociat. Firma, care are ca obiect de activitate fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, este înregistrată în Reghin și are înregistrate două sedii secundare: unul în Piața Victoriei nr. 34 din Târgu Mureș (unde este de pe acum notiria mică cofetărie Elen’s Coffee, unde soacra edilului stabilea suma pentru mituirea judecătoarei din completul de apel în schimbul achitării ginerelui) și unul pe strada Victoriei nr. 2 din Baia Mare (casa de la intersecția cu strada Minerilor, care îi aparține mamei edilului, Viorica Cherecheș).

 

Firma soacrei administratoare de cofetărie a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 452.993 lei și un profit net de 193.541 lei, realizat cu cei 2 angajați, dar și cu datorii de 197.839 lei.

 

Ofertantul 2. Cel de-al doilea ofertant „norocos”, care a obținut avizul estetic al primarului Cherecheș, este firma The Gate Investment SRL. Firma este înregistrată în Baia Mare, pe strada Progresului nr. 32, în blocul construit între case și despre care toată lumea s-a întrebat cum a primit autorizație de construire.

 

Această firmă nici nu exista în momentul în care s-a emis anunțul de licitație pentru închirierea celor 4 spații cu vad excelent (unde până acum era interzis comerțul alimentar, construirea de structuri, chiar cu caracter temporar). Nu exista la momentul anunțului, dar s-a înființat la două săptămâni după, respectiv la 13 septembrie 2023.

 

Numai că a fost înființată ca având obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Și asta nu era bine, pentru că “neinspirații” din Primărie care au redactat caietul de sarcini au înscris, așa cum era normal, rațional, obligația ca ofertanții să aibă ca obiect de activitate unul dintre 3 coduri CAEN aferente alimentației publică / comerțului. În consecință, în 25 septembrie 2023, ultima zi în care puteau fi depuse oferte, administratorul firmei s-a dus la Registrul Comerțului și și-a completat obiectul de activitate cu cele trei coduri CAEN aferente restaurantelor, comerțului cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun și comerțului cu amănuntul a altor produse alimentare.

 

Bine, și acum identitatea administratorului firmei intrate pe ultima sută de metri în rândul select al ofertanților, unde până atunci era aer rarefiat și un unic ofertant (soacra lui Cherecheș): Cosmin Cornel Sabou. Nicio reverberație? Atunci, explicații: Cosmin Cornel Sabou (36 de ani), zis „Ucu”, originar din Zalău (jud. Sălaj), este unul dintre șoferii primarului Cherecheș, fapt cunoscut de tot orașul (inclusiv de polițiști, procurori).

 

Șoferul Ucu este necesar atunci când șoferul oficial, Ioan Bodea (58 de ani), zis „Mircea” (și care deși faptic este șoferul primarului, scriptic este angajat la Poliția Locală la Compartimentul Baze de Date și Logistică), are permisul suspendat (fapt care se întâmplă, pentru că omul este forțat de întârzierile lui Cherecheș să încalce regulile de circulație atunci când merge spre Cluj-Napoca, oraș devenit a doua casă pentru edilul băimărean) sau când i se dă altă sarcină. Și când nu e Mircea, e Ucu. Acum s-a înțeles și-n ultima bancă?

 

O „îndemână” eșuată

 

Asta fost devoalarea strategiei eșuate, din fericire – ne-a confirmat Vasile Cameliu Gligan, directorul executiv al Direcției Patrimoniu că nu s-a semnat niciun contract de închiriere a respectivelor locații -, dar nu pentru că nu s-a dorit, ci pentru că unii componenți ai comisiei locale de închirieri au plecat pur și simplu din ședința la care au fost convocați special pentru acest lucru, considerând că obligativitatea avizului primarului este abuziv inclus în caietul de sarcini.

 

… știm, așa am zis și noi: Chiar atât de jos? Pentru patru spații unde să vinzi prăjituri, mici și bere?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

16 COMENTARII

  1. Un hot las .fricos băimărean corupt daca era cinstit nu fugea .din tara o familie hoață coruptă pina in măduva spinării.escroci .foarte interesant sa treci vama dat in consemn la frontieră.vamesul spagar și el la pușcărie 30 ani cu executare și vonfuscarea tuturor bunurilor mobile ale familiei Ceaușescu a murit prost pe lîngă asta

  2. E plină politica românească de neamuri proaste, precum ” Cherecheșii” . Ăștia numai în clanuri pot face politică. Niște nesimțiți obraznici care nu se mai satură de bani. Să sperăm că la Gherla se vor mai răcori un pic că deja au sărit calu’.

  3. Kake devotat hoților. Unul dintre chioșcuri urma sa meargă și lui laura florareasa sluga de casa a lui kake….o știți? Aia ce da tunuri după tunuri cu florile pe urma închide firmele ca ciorapii pe sarma vara. Florile pt prosti(…)ate le asigura lauri ca gauri ca mincarica la fel….ilnic este nasul ei nimeni nui ca ei. Mindri bani și becuri multe noua taxe cit mai multe , ei cu Porsche noi cu tractoru uite asa prostec poporu. Dar poporul se trezește una în cap de le trazneste și se pregătesc sa fuga potera sa nu I ajungă, au pașapoarte multe și cashul ascuns sub punte , rid la toți în nas pe fata și așteaptă alta viata , în Italia în sardinia de unde au primit lumina , luminarea nu sta dreapta fiindcă a rupt o o deșteaptă… (comentariu moderat – limbaj excesiv)

    • Sa vezi ce-i v-a mai creste valoarea dupa cativa ani de fuckultate alaturi de alti valorosi la Gherla! Temnita inca nu a reabilitat pe nimeni, dimpotriva.

    • Oriunde merg ( la biserica, la spital ) întâlnesc numai oameni șmecheri, lacomi, nerușinați care pe noi ne cred prosti, și așa este că îi toleram și nu avem curajul public să îi înfruntăm și să îi oprim din start .

  4. are si Kake de platit niste restante, soacrei 50 de mii, soferului, cine stie ce … omul ala a vazut multe si a auzit multe, asa ca daca Kake pleaca in vacanta, trebuie si omul sa traiasca din ceva … ba frate te doare mintea jur cand citesti asa ceva …eu zic sa predam armele, deja astia au devenit prea mari, controleaza tot, ne rad in nas ne scuipa in gura si ne iau si banii…

  5. Salutare poporean vontand baimarean!
    Iată că au sosit INVESTITORII in Orășelul vostru! A promis Cătălin că-i aduce???? Da. I-a adus.
    Iată investitorii in baclavale, prăjitură și cozonaci cu mac, praf cristalin, cu praf in ochi, dacă va place mai mult!
    Deschideți larg buzunarele, că se remunerează cu bani mulți slujba de brutar, coptător și câte or mai fi!
    Halal!

    • Groparii sărbătorii castanelor, neiubitorii de cultură, grincii, acuma vreți să văduviți orașul și de alimentație publică? O familie coruptă până-n ultima fibră nu putea să sporească decât prin alianță cu o alta la fel. A durat ceva timp da’ până la urmă s-au găsit. A feciorit grobianul 45 de ani nu pentru că așa ar fi vrut el neapărat, ci pentru că de câte ori își făcea câte o posibilă parteneră, trebuia să i-o aducă întâi la mumă-sa ca să i-o aprobe. A ales baba cât a ales, da’ până la urmă i-a găsit una pe măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here