ASFALT TANGO – Firma Drumuri Poduri Maramureș, a administrației județene, a contractat, prin achiziție directă, circa 4.400 de tone de bitum, nota de plată… 12,78 milioane de lei

0
3620
Emil Marinescu

N-A IEȘIT LA LICITAȚIE, S-A FĂCUT ACHIZIȚIE DIRECTĂ. Dacă de sare n-am dus lipsă în iarnă, când, conform tradiției, s-au achiziționat 10.000 de tone de sare, pentru a pune la saramură drumurile județene, în acest an nu vom avea lipsă nici de asfalt, bitumul fiind deja achiziționat în cantități necesare pentru 5 județe. Oameni “prevăzători” (dar nu pe banii lor, ci pe banii publici)…

 

Drumuri-Poduri Maramureș SA, firma Consiliului Județean Maramureș căreia, în 2011, administrația județeană i-a încredințat direct, eludând abuziv orice principiu al economiei de piață, administrarea drumurilor județene din județ, a contractat achiziția de bitum neparafinos pentru prepararea mixturilor asfaltice în valoare de 12,78 milioane de lei (exact: 12.780.600 lei, sumă care include TVA). Firma Drumuri-Poduri Maramureș SA este condusă de pesedistul Emil Marinescu (62 de ani, de profesie inginer minier și pensionar deja de… 19 ani), numit politic în funcție în anul 2018 de șeful său de partid, Gabriel Valer Zetea (cu un mandat de 4 ani).

 

Bine, explicația: De ce nu s-a atribuit contractul la licitație? Răspuns: s-a încercat, dar nu s-a reușit. În februarie 2023, în urma unei reclamații la CNSC făcute de Deco Investment din Luncani (jud. Bacău), a fost anulată procedura de atribuire a Drumuri și Poduri Maramureș SA pentru bitum 70/100, care a fost livrată tot firmei Almatar Trans. În consecință, s-a adoptat strategia cererii de oferte, trecându-se peste licitație. Pentru că, spuneam, “s-a achiziționat un produs cotat pe o piață de mărfuri” (bitum neparafinos tip D 70/100).

 

Contractul a fost semnat în urma unei cereri de oferte, lipsa unei licitații fiind motivată prin faptul că se achiziționează un produs (bitum neparafinos tip D 70/100) cotat pe o piață de mărfuri. În consecință, a semnat un contract cu producătorul de bitum Almatar Trans SRL în valoare de 12,78 milioane de lei, valabil 12 luni, în baza unei proceduri numite invitație la ofertare (procedura standard, s-au cerut 3 oferte + timpul de livrare și s-a decis câștigătorul).

 

Nu știm exact ce cantitate a contractat Drumuri-Poduri Maramureș SA, pentru că nici această firmă și nici instituția care o patronează nu este bolnavă de transparență totală, așa cum obligă (de ochii lumii) legislația, însă în baza prețului practicat de producătorul de bitum (administrat de Cristina Magdalena Tarara) dacă va fi comandată cantitatea de bitum pentru a se ajunge la prețul contractului ar fi vorba despre circa 4.400 de tone.

 

Anul trecut, Almatar Trans (unul dintre distribuitorii tradiționali de motorină ai firmei Drumuri-Poduri Maramureș SA) a declarat o cifră de afaceri de 289 de milioane de lei și un profit net de 8,25 milioane de lei (ambii indicatori financiar fiind record în istoria economică a firmei), realizat cu 35 de angajați. În afara producției de bitum și emulsii bituminoase, firma, înregistrată în satul Sătuc (com. Berca, jud. Buzău), desfășoară activități de distribuție en-gros și en-detail de produse petroliere (este dealer OMV Petrom) și transport rutier.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here