EXCLUSIV – De ce a repartizat CJ Maramureș 64% din creditul de 100 de milioane de lei pentru un obiectiv care trebuia finalizat anul trecut: afacerea Centrului de deșeuri de la Fărcașa

3
3607

EXPLICAȚIILE UNEI INVESTIȚII JEFUITE DE 10 ANI. Administrația județeană din Maramureș, controlată de Ionel Bogdan (PNL), a repartizat peste 64% din creditul bancar de 100 de milioane de lei pe care îl va lua în ianuarie 2024 de la Exim Banca Românească (fosta EximBank) pentru un proiect a cărui termen de finalizare era 31 decembrie 2023.

 

Creditul va fi luat pentru finanțarea a 4 importante obiective de investiții, însă mai mult de jumătate din bani (exact: 64.147.200 lei) au fost repartizați pentru operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, respectiv pentru punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Sârbi (com. Fărcașa – foto mic stânga). Numai că CMID trebuia finalizat la 31 decembrie 2023, în consecință s-a disipat public dilema: De ce a fost votată de aleșii județeni această alocare semnificativă în 28 decembrie 2023, cu 3 zile înaintea momentului în care ar fi trebuit făcută recepția finală și, ulterior, operaționalizarea obiectivului?

 

Această scriere răspunde dilemei, cu clarificări obținute de 2mnews de la cel mai înalt nivel decizional al administrației județului Maramureș.

 

Explicația simplificată

 

În variantă simplificată (și pentru cititorii care nu au timp și sunt dezinterați de explicații), banii au fost repartizați pentru că, așa cum știm cu toți încă de la semnarea contractului de execuție privind fazarea proiectului SMID Maramureș, obiectivul nu a fost finalizat.

 

Din această cauză, cumulată și cu faptul că 31 decembrie 2023 proiectul NU mai poate fi finanțat din fonduri europene nerambursabile (n-a fost nici până acum decât în procent de circa 30%, pentru că s-a jefuit enorm și la lumina zilei), există o singură posibilitate ca județul (Consiliul Județean Maramureș) să nu fie obligat să ramburseze banii europeni: să îl declare investiție nefinalizată în timpul contractual și să îl finalizeze pe banii lui în următorul an (respectiv până la 31 decembrie 2024). Însă CJ nu are acești bani, așa că au fost asigurați prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, de stat. Bine, statul să restul banilor necesari pentru finalizare.

 

Practic, tot ce se face/cumpără de la 1 ianuarie 2024 și până la 31 decembrie 2025 pentru finalizarea CMID Sârbi va fi decontat inițial din sursă financiară proprie (adică din banii județului), ulterior urmând să fie rambursați de stat (conform OUG). De aceea, la repartizarea financiară a creditului bancar de 100 de milioane de lei pe care îl va lua în această lună Consiliul Județean Maramureș, peste 64 de milioane de lei au fost atribuiți acestui proiect (pentru asigurarea rulajului financiar).

 

Pentru interesați, urmează detaliile din subteranul acestei afaceri oneroase…

 

Detaliile (importante)

 

Construirea obiectivului investițional CMID Sârbi (cea mai importantă parte, inima, SMID Maramureș) a început în 17 iunie 2015 când s-a semnat un contract de 64 de milioane de lei prin care firma botoșăneană Victor Construct (ulterior intrată în faliment) trebuia să-l finalizeze în 10 luni – contractul a fost semnat de cel care era pe atunci șeful CJ Maramureș, Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE). La peste 3 ani de la semnarea contractului, firma nu îl finalizase. Contractul a fost reziliat de CJ Maramureș în 2019, iar firma botoșăneană a intrat în insolvență. La momentul rezilierii (în 2019), șeful administrației județene, pe atunci Gabriel Valer Zetea (PSD), spunea că acesta a fost realizat 84% (grad de execuție fizică).

 

Al doilea contract de execuție a fost semnat la 15 martie 2022 de actualul șef al CJ Maramureș, Ionel Bogdan (PNL), cu firma Conteh Barengott din Târgoviște (foto mic dreapta), la valoarea de peste 156 de milioane de lei. Cuplând informațiile, firma târgovișteană urma să execute 16% din lucrarea rămasă pentru operaționalizarea CMID. Lucrările trebuiau finalizate în aprilie 2023. Contractul a fost prelungit ulterior până la 31 decembrie 2023. Nu a fost finalizat. Administrația județeană spune că e necesară suma de 64 de milioane de lei pentru finalizare. Și că îi va lua din creditul bancar pe care l-a accesat.

 

Surse informate au precizat pentru 2mnews că într-un an și 10 luni (cât a trecut după semnarea contractului cu firma târgovișteană Conteh Barengott), s-a ajuns la un stadiu de execuție de… 44,12% (și un stadiu financiar – cât s-a plătit – de 42,41%). Deci nu s-a făcut nici jumătate, deși obiectivul avea asigurată în totalitate sursa financiară (fapt rar în marile investiții publice). Informația a fost confirmată pentru 2mnews de la vârful administrației județene, cu precizarea că la acest contract lucrările efective au început abia în anul 2023 și că încă se lucrează la o situație exactă, însă “estimarea gradului fizic de execuție este, într-adevăr, între 40-50%”.

 

Așadar, banii, cei 64 de milioane de lei, sunt luați din credit bancar pentru a asigura finanțarea lucrărilor neefectuate în timpul contractual cu Conteh Barengott și care pot fi efectuate până în decembrie 2025 (data finală la care CMID trebuie pus în funcțiune), apoi acești bani urmând a fi rambursați din pușculița statului.

 

Creditul

 

Așa cum am precizat, creditul de 100 de milioane de lei va fi luat de la Exim Banca Românească, hotărârea fiind luată la 28 decembrie 2023 de 24 din cei 35 de consilieri județeni (2 s-au abținut, 4 nu au participat la vot, 5 au lipsit de la ședință).

 

Creditul trebuie plătit în 15 ani, având o perioadă de grație și de tragere de 4 ani și fiind garantat cu o garanție reală fără deposedare asupra veniturilor proprii ale bugetului CJ Maramureș și cu ipotecă asupra conturilor deschise de CJ Maramureș la Exim Banca Românească. Banii (100 de milioane de lei) au fost repartizați pentru cofinanțarea, cheltuielile neeligibile și asigurarea rulajului financiar pentru următoarele 4 obiective investiționale:

 

  1. SMID: 64.147.200 lei;
  2. Extinderea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare: 5.690.000 lei;
  3. Modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: 3.890.000 lei
  4. Construirea și dotarea Campusului profesional integrat Maramureș: 26.272.800 lei.

 

Jaful public de la SMID Maramureș

 

Din cauza jafului public generalizat, proiectul SMID Maramureș a plecat de la o finanțare de 229 de milioane de lei (exact: 229.148.934 lei – semnat la 10 februarie 2014) și a ajuns la aproape 313 milioane de lei (exact: 312.820.714,18 lei – în acest moment). Proiectul trebuia finalizat în 2016. Nu e finalizat nici în 2024. Din această cauză, fapt unic în istoria administrației unui județ din România, Maramureșul este de un an în stare de alertă (oficial, pentru situație de risc cauzată de lipsa unui loc autorizat pentru depozitarea deșeurilor, neoficial pentru a-i obliga pe alții, autorizați, să ne primească deșeurile și noi să-i plătim când avem chef).

 

Dacă vă-ntrebați ce lucrare atât de complexă este CMID Sârbi de durează 20 de ani, aflați că nu-i. Complexitatea este dată doar de suprafața pe care constructorii au fost obligați să construiască în urma infracțiunilor girate de conducerile CJ Maramureș din cauza alunecărilor de teren – pentru că depozitul de deșeuri din Maramureș a fost amplasat, ca-n filmele cu proști, la confluența a trei dealuri cu profunde alunecări de teren, fapt posibil în urma unor falsuri penale girate de TOȚI ultimii 4 președinți ai CJ Maramureș: Mircea Man (PDL), Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE), Gabriel Valer Zetea (PSD) și Ionel Bogdan (PNL).

 

••• PROIECT DEPOZIT ECOLOGIC DEȘEURI SÂRBI-FĂRCAȘA •••
La Sârbi-Fărcașa se prevede construirea pe o suprafață de 11,8 hectare a unui depozit ecologic de deşeuri compus din 4 celule, cu o capacitate totală de stocare a deșeurilor de aproape 2 milioane de metri cubi. Celulele de depozitare sunt prevăzute cu sisteme de colectare, transport şi tratare levigat şi a apelor uzate, precum și a biogazului.
Pe suprafața depozitului sunt prevăzute diferite clădiri și utilități (clădirea administrativă, garaj, atelier auto, control acces, pod basculă, staţie spălare autovehicule, staţie de alimentare cu combustibil, sistem de monitorizare a factorilor de mediu, sistem de colectare a apei pluviale, reţele apă, electrice, sanitare și termice).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Construirea campusului profesional… direcția județului e să sprijine studiul pentru locuri de muncă cu valoare adăugată mică. Sclavi pe plantație. Ar fi bine dacă nu ar fi plantația toxică!

  2. citind acest articol iti dai seama ca DNA, Parchetele si tot ce inseamna justitie in tara aceasta sunt conectate la banii murdari din politica – pentru ca trebuie sa fi prost sa nu observi ca acolo la Farcasa se vrea doar sa se fure – si se poate fura doar pt ca PSD si PNL au format o alianta cancerigena pentru Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here