EXCLUSIV – Dacă vă întrebați cât mai este de rentabilă după pandemie fabrica de măști construită la Cicârlău: a urcat pe locul 25 în topul județean al cifrei de afaceri și și-a dublat profitul net

0
2470

ANALIZĂ 2MNEWS. Techtex, prima fabrică de textile medicale edificată în România cu capital 100% autohton, edificată de la zero în doar 9 luni (în perioada iunie 2020 – martie 2021, chiar în timpul pandemiei de coronavirus) și cunoscută sub denumirea „Fabrica de măști” (deși produce material textil pentru uz medical din care se fabrică și echipamente de protecție sanitară – halate, combinezone, bonete – și consumabile – lenjerii de pat, scutece, șervețele de unică folosință), a încheiat anul trecut cu cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei, marcând o creștere a business-ului cu 7,86%.

 

Investiția de 25 de milioane de euro a antreprenorului maramureșean Ioan Filip (foto mic dreapta, 58 de ani, patronul firmei de mobilier Taparo SA din Târgu Lăpuș) – din care 17 milioane de euro au fost obținuți printr-un credit bancar de la EximBank, garantat de statul român și care trebuie rambursat în 7 ani -, inaugurată în martie 2021 și intrată pe profit încă din primul an, a reușit în cel de-al doilea an nu doar o creștere a cifrei de afaceri până la 130,34 de milioane de lei (intrând pe locul 25 în Topul județean al firmelor după cifra de afaceri în 2022), ci și aproape o dublare a profitului net, anul trecut firma raportând un profit de 3,21 de milioane de lei (creștere de 97,62%).

 

Pentru că 2023 este primul an complet în care este prognozat ca fabrica de la Cicârlău, întinsă pe 19.000 mp, să lucreze la capacitate maximă, după instalarea tuturor echipamentelor prevăzute în strategia inițială de afaceri (și chiar după extinderea activității și cu fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic), se previzionează un nou record pentru firma care o gestionează.

 

Proprietarii

 

Antreprenorul Ioan Filip a păstrat în familie, prin fiul său Mihai Filip (foto mic dreapta, 36 de ani), participația majoritară în firma Techtex, parte din Grupul de firme Taparo, respectiv 82%, asociați fiind Bogdan Mircea Man (15%) și Corneliu Dan Pascariu (3%) – Bogdan Man (35 de ani) este fiul fostului deputat de Maramureș Mircea Man (fost președinte al Consiliului Județean Maramureș și al PDL, acum în PNL – actualmente vicepreședinte ANRE), iar Dan Pascariu (73 de ani), fost președinte în 12 companii de stat și private (Unicredit Bank România, TAROM, NEPI Rockcastle etc.), cu o experiență de 47 de ani în domeniul bancar (după ’90, a înființat Asociația Română a Băncilor și a fost co-fondator al Institutului Bancar Român).

 

Ioan Filip, care este administratorul firmei Techtext, l-a numit pe Pascariu și președinte al Consiliului de Administrație, din care mai face parte și medicul Herman Berkovits (originar din Târgu Lăpuș, medicul personal al premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și proprietar al unei clinici de medicină pediatrică și generală în Ierusalim).

 

Techtex, acum

 

Creat în urma necesităților din anul 2020, când Ioan Filip a mutat producția fostului Eurocomfil din satul Oșorhei în Târgu Lăpuș, în halele Taparo, unde a demarat fabricarea materialor sanitare de protecție (în principal, măști), Techtex nu a atins cifra de afaceri previzionată la momentul înființării pentru anul 2022 (de peste 200 de milioane de lei), dar a realizat o creștere semnificativă (de circa 10 milioane de lei, față de 2021).

 

În acest moment, Techtex, care este unicul producător de material filtrant și de material nețesut din polipropilenă din România, are cea mai mare capacitate de producție de măști și echipamente de protecție din sud-estul Europei. Din producția totală a firmei, 75% merge la export (în Germania, Franța, Israel, Austria, Marea Britanie, SUA, Elveția etc.). Produsele sunt branduite sub marca Dr. Albert.

 

Capacitatea de producție acum:
600 milioane bucăți/an măști chirurgicale, măști Ffp2, măști Ffp3
4 milioane bucăți/an halate și combinezoane de unică folosință
30 milioane bucăți/an bonete
7 milioane bucăți/an lenjerii de pat de unică folosință
15 milioane de bucăți/an scutece de unică folosință
1 milion pachete/an șervețele antimicrobiene

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here